home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Új parlament, régi hangulat
Talpai Lóránt
2016.06.19.
LXXI. évf. 24. szám

Belgrádban vörös szőnyegen és a katonaság díszegységének kíséretében vonulhattak be a köztársasági parlamentbe az újonnan megválasztott képviselők. Az alakuló ülést Dragoljub Mićunović, a köztársasági parlament legidősebb képviselője vezette.

Továbbra is hiányzik a politikai kultúra

Belgrádban vörös szőnyegen és a katonaság díszegységének kíséretében vonulhattak be a köztársasági parlamentbe az újonnan megválasztott képviselők. Az alakuló ülést Dragoljub Mićunović, a köztársasági parlament legidősebb képviselője vezette. A rangidős képviselő a felszólalásában toleranciára és a parlament méltóságának megőrzésére kérte a képviselőket, valamint reményét fejezte ki, hogy a munkavégzés gyors és hatékony lesz. A jelenlevők egy része azonban nem igazán fogadta meg az ideiglenes házelnök szavait, és sértegetésben, személyeskedésben bővelkedő, olykor alpári vitát folytattak.
A botrányos megnyilvánulások miatt Mićunović a tervezettnél korábban berekesztette a szerbiai parlament alakuló ülését. Ezután a házelnökjelölt, Maja Gojković kérdőre vonta a rangidős házelnököt. Dragoljub Mićunović azonban elutasította az észrevételeket, és elhagyta az üléstermet. Saša Radulović, az Elég Volt mozgalom képviselője tömören összegezte, vagy mondhatni, találóan minősítette a parlament alakuló ülésének hangulatát: szerinte a köztársasági parlamentnek egészen egyszerűen nincs politikai kultúrája. Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a mocskolódó vitában és a vádaskodásokban az Elég Volt mozgalom tagjai is részt vettek.

A főszerepet természetesen nem a kisebb pártok, hanem a haladók, a demokraták és a radikálisok játszották. Aleksandar Martinović, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője szerint ország-világ láthatta, hogy milyenek valójában a demokraták, és hogy fest az, amikor Bojan Pajtićék megpróbálják megakadályozni, hogy Maja Gojković, a Szerb Haladó Párt jelöltje legyen a parlament elnöke. Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke szerint azonban nem a demokratákkal, hanem a haladókkal van a gond. Ők azok, akik folyamatosan sarat dobálnak az ellenzéki képviselőkre, a többi közt bűnözőknek és a parlament ellenségeinek nevezik őket. A civakodás ellenére azonban munka is folyt a parlamentben, hitelesítették az új képviselőjelöltek mandátumát, megalakultak a frakciók, és javaslatok születtek a házelnök, az alelnökök és a főtitkár személyére.

Hamarosan megalakul a szerb kormány

Az új parlament első ülése után megkezdődtek a kormányalakítási tárgyalások is. Aleksandar Vučić kormányfőjelölt szerint Szerbia kormánya június közepére fog megalakulni. Ennek érdekében már javában tartanak az egyeztetések a különféle pártokkal, pártszövetségekkel, frakciókkal. A kormányfőjelölt a napokban minden párt elnökével, illetve képviselőjével leült tárgyalni — kivéve a Demokrata Párt, a Szerbiai Demokrata Párt és a Szociáldemokrata Párt vezetőit. A három párt elnöksége ugyanis már korábban jelezte, hogy nem tartja szükségesnek a kormányalapítóval való egyeztetést, mivel teljes mértékben ellentétesek az elképzeléseik Szerbia jövőjét illetően. A többi párt képviselői azonban ott sorakoztak Aleksandar Vučić ajtója előtt.

Szigorú időbeosztás szerint érkeztek a vendégek, elsőként Ivica Dačić a Szerbiai Szocialista Pártból, majd Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke, Saša Radulović, az Elég Volt mozgalom képviselője, Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt politikusa, valamint Nenad Čanak, a Szociáldemokrata Liga elnöke. Végül a Dveri mozgalom képviselőjével is egyeztetett a kormányfőjelölt. A találkozók befejeztével minden érintett elmondhatta véleményét, összegezhette az eszmecserén elhangzottakat.

Ivica Dačić arról számolt be, hogy kizárólag a jövőbeli kormánykoalíciós együttműködés került szóba, vagyis tisztségekről, illetve pozíciókról nem beszéltek. Vojislav Šešelj a tőle megszokott módon azt hangoztatta, hogy ha az új kormány felhagy az európai uniós csatlakozási politikával, és helyette Oroszország felé kezd el közeledni, akkor hajlandó lesz a kormányt teljes mértékben támogatni. Saša Radulović azt sérelmezte, hogy Aleksandar Vučić őt és párttársait csalóknak és tolvajoknak nevezte, ami méltatlan egy jövőbeli kormányfőhöz. Čedomir Jovanović és Nenad Čanak együtt konzultáltak a kormányfőjelölttel. Jovanović szerint hamarosan újra találkozni fognak, emellett kedvezően értékelte Vučić eurointegrációs eltökéltségét. Čanak azt hangsúlyozta, hogy pártja továbbra sem fog a kormányhoz csatlakozni.


Kattinson az alábbi képre és tekintse meg a szerző adatlapját is!
Talpai Lóránt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..