home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tuvalu, avagy a süllyedés poétikája
Tóth Lívia
2018.11.09.
LXXIII. évf. 45. szám
Tuvalu, avagy a süllyedés poétikája

Megnyílt a zEtna XV. Irodalmi Fesztiválja

Zentán a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában megnyílt a zEtna XV. Irodalmi Fesztiválja, amelyet az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló Cultstream, avagy a víz új kultúrája elnevezésű projektum részeként szerveztek meg. A pályázat együttműködő partnerei a szegedi Porta Novum Nonprofit Kft., a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és Magyarkanizsa Község Önkormányzata.

A tervezet fókuszában a térség meghatározó folyója, a Tisza áll, mivel a globális felmelegedés korszakában a Föld édesvízkészletének megóvása, a termőterületek elsivatagosodása, az időjárási szélsőségek új kihívások elé állítják a régiónkban élőket is.

Az idén novemberben huszadik évfolyamába lépő zEtna világhálós irodalmi folyóirat 2004-től rendezi meg a fesztiváljait. A jelenlévők ezúttal az atollok és a Tisza alsó szakaszán mára elmerült, iszap borította homokpadok között vonnak párhuzamot. Toposzuk Tuvalu, a világ egyik legkisebb állama, amely kilenc szigetecskére települt, közöttük öt atollra, s a melegházhatás miatt várható, hogy az elkövetkező évtizedekben teljesen ellepi a víz. A téma lehetőséget ad a változás, a múlandó, elenyésző értékek, jövőstratégiák feletti gondolkodásra, eszmecserére.

A megnyitóünnepség kezdetén Hugyik Richárd, a zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, a Cultstream, avagy a víz új kultúrája elnevezésű projektumba Zenta részéről a Művésztelep, a zEtna XV. és XVI. Irodalmi Fesztiválja, az Énekelt Versek Zentai Fesztiválja és a Tiszavirág Fesztivál került be.

Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja a vízről, mint létszükségletről beszélt, kiemelve, hogy Zenta elképzelhetetlen a Tisza nélkül. A víz ugyanis alkot -- még akkor is, amikor azt pusztításnak látjuk --, hiszen formálja a vidéket, a környezetet, a tudatunkat, valamint meghatározza a gyökereinkhez való ragaszkodásunkat.

Predrag Popović, a zentai Városi Könyvtár munkatársa szerb nyelven ismertette a projektummal és a fesztivállal kapcsolatos részleteket. Mikola Gyöngyi, a projektum szegedi szakmai vezetője kifejtette, a mostani program egyfajta folytatása az egykor nagy népszerűségnek örvendő Sínbusz Fesztiválnak. Hangsúlyozta, a víz új kultúrája témát többféleképpen lehet értelmezni, például környezetvédelmi kategóriaként, a hosszú évtizedek óta meglévő kulturális kapcsolatok továbbéltetésének lehetőségeként, ugyanakkor megjelenhet benne a süllyedő világ metaforája is. Szegeden márciusban egy Tolnai Laboratórium elnevezésű rendezvénysorozatot terveznek, amelynek célja Tolnai Ottó életművének minél sokrétűbb bemutatása, június közepén pedig ők is megszervezik a Tiszavirág Fesztivált.

Beszédes István, a zEtna Irodalmi Fesztivál főszervezője örömmel állapította meg, hogy a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a korábbi években is segített, az idén viszont a Cultstream projektumnak köszönhetően társszervezőként vesznek részt a munkában.

A rendezvény folytatásában Kémeri Attila megnyitotta Menyárt Erzsébet könyvszobrász Merített tárgyak című kiállítását, majd megkezdődött a fesztivál programja. Tuvalu, avagy a süllyedés poetikája I. címmel a négykezes-projekt szerb részvevői, Gojko Božović, Đorđe Kuburić és Snježana Rončević mutatkoztak be, ezt követően pedig Tárgyak merülése címmel tartottak felolvasást.

 

A zEtna XV. Irodalmi Fesztiváljának további programja:

2018. november 10., szombat

18.00 Elváltozások – fesztiváli beszélgetés Bozsik Péterrel és Szilasi Lászlóval

19.00 Beszélgetés Solymosy Bálinttal

20.00 Beszélgetés Bodor Ádámmal

21.00 A Pálfi Ervin trió hangversenye

 

 

A borítókép a szerző felvétele

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..