home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Turistacsalogató zsinagóga
Kartali Róbert
2019.02.18.
LXXIV. évf. 7. szám
Turistacsalogató zsinagóga

Új korszak kezdődött a szabadkai zsinagógában, mely Európa második legnagyobb zsidó imaháza.

Teljesen felújult, és most már a látogatók előtt is szélesre tárta kapuit. Az érdeklődők egy külön honlapon is tájékozódhatnak a látogatás feltételeiről, részleteiről.


A szerző felvételei

A zsinagóga, mint a város egyik legmeghatározóbb épülete, a felújítás előtt is nagyon népszerű volt a turisták körében, azzal a különbséggel, hogy akkor az állapota láttán az emberek megrökönyödtek. A szörnyülködést mára már szerencsére felváltotta a csodálat. Ámulattal lépnek be az érdeklődők az épület falai közé, és áhítattal fürkészik a csodálatos részleteket, akár órákig is. Van, aki egyedül jön, van, aki kisebb-nagyobb csoporttal, a helybeliek is látogatják, de messzebbről is érkeznek.

— A megnyitó óta már több külföldi turista is megcsodálta az épületet, felsorolni sem lehet, hogy honnan érkeztek látogatók — kezdtük el a beszélgetést a látogatottságról Illés Hajnalkával, a zsinagóga koordinátorával. — Nagyon sokan jönnek, mindig van itt valaki. 10 és 18 óra között szinte szünet nélkül. Rengeteg szabadkai érdeklődik, akinek eddig nem volt lehetősége megnézni. Olyan is volt, aki már többször ellátogatott, de mindig mással. Továbbá az iskolás gyerekek is jönnek, csoportosan. Az épület hétfő kivételével mindennap látogatható. Keddtől péntekig 10 és 18 óra között, hétvégén pedig 10-től 14 óráig. Csoportok jelentkezését is várjuk, akár telefonon, akár e-mailen. Folyamatosan érdeklődnek az emberek. Nagy az öröm, hogy az ajtó nyitva áll. A Szabadkai Zsinagóga Alapítvány egy új honlapot is indított, a www.szabadkaizsinagoga.rs címen. A nagy érdeklődésre való tekintettel be lett üzemelve a zsinagóga weboldala is, melyre egyelőre csupán a legfontosabb részleteket és az elérhetőségeket töltöttük fel. Így azok is tájékozódhatnak, akik nem követik a helyi híreket. A honlap egyébként öt nyelven szól az érdeklődőkhöz: szerbül, magyarul, horvátul, angolul és németül.

A belépő 150 dinárba kerül az egyetemisták és a nyugdíjasok részére, az egyéni belépő 250 dinár, tízéves kor alatt pedig ingyenes. A Szabadkai Zsinagóga Alapítvány szabályzata szerint az épületben a zsidó vallásnak megfelelő öltözéket kell viselni, azaz a nők fedett vállal, a férfiak pedig fedett fővel léphetnek be. Erre a célra bármilyen kalap vagy sapka megfelel, de aki kalap nélkül érkezik, annak a bejáratnál adnak kipát. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..