home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Tudományos szárnybontogatás
Rencsényi Elvira
2012.11.14.
LXVII. évf. 46. szám
Tudományos szárnybontogatás

Ünnepélyes díjátadás keretében osztották ki Szabadkán
a legjobb pályamunkákért járó elismeréseket

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Magyar Nemzeti Tanács immár nyolcadik alkalommal hirdetett pályázatot a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából.
A Magyar Országgyűlés által 2003-ban kihirdetett, A magyar tudomány ünnepéről szóló törvény a tudomány társadalomban betöltött szerepét kiemelkedően fontosnak, a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységet elismerésre és támogatásra méltónak deklarálta.
A magyar kutatók, tudósok eredményesen járultak hozzá az emberiség tudásának, ismereteinek gyarapításához, ezért fejet kell hajtanunk elődeink előtt, akik a magyar és az egyetemes tudomány fejlődését elősegítették.
A magyar tudomány 2012. évi ünnepe alkalmából — a hagyományoknak megfelelően — került sor újra A magyar tudományosság Vajdaságban című diákpályázat kiírására. A pályázatra beérkezett legjobb munkák értékelésére és a díjak ünnepélyes átadására november 6-án a szabadkai Városháza dísztermében került sor.
Az ünnepségen elsőként Korsós Tamás, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja mondott köszöntő beszédet. Hangsúlyozta: a rendezvény célja, hogy elősegítse a magyar, ezen belül a vajdasági magyar tudományosság fejlődését.
— Fontos a bemutatkozás lehetősége, amit a pályázaton részt vevő középiskolások és egyetemisták meg is tettek. Ez nem más, mint tudományos szárnybontogatás, ami tulajdonképpen a jövőnk záloga. A tudományosság népszerűsítése és fejlesztése az anyaország kiemelt nemzetpolitikai feladata — hallottuk többek között a főkonzultól.
Dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a jelenlevőkhöz szólva elmondta: a Magyar Tudomány Ünnepe tisztelgés a tudás, a tudósok és a kutatómunkát végzők előtt.
— A Magyar Nemzeti Tanács küldetésének tartja, hogy erősítse a tudás, a képzés presztízsét a Vajdaságban, s hogy ezzel minél több fiatalt meggyőzzön arról, hogy az érvényesülésig a tudáson át vezet az út — mondta többek között az elnök.
Dr. Gábrity Molnár Irén, az Újvidéki Egyetem Közgazdasági Karának tanára, a Magyarságkutató Tudományos Társaság elnöke a bírálóbizottság nevében elmondta: a pályázatra 42 szerzőtől 30 pályamunka érkezett.
A dr. Gábrity Molnár Irén (elnök), dr. Ódry Péter (alelnök), dr. Csányi Erzsébet, dr. Dudás Attila, dr. Dujmovics Ferenc, dr. Hózsa Éva, dr. Péics Hajnalka és Siflis Zoltán összetételű bírálóbizottság a pályaművek esetében előnyben részesítette a saját vélemény kifejtését, a probléma megoldására tett javaslatok részletezését, a forrásanyag pontos megjelölését. Ennek tükrében összesen 19 díjat osztott ki a középiskolások és egyetemisták között az esszé, illetve az idén először az audiovizuális kategóriában.
A középiskolások mezőnyében az esszé kategóriában 1. díjat érdemelt ki Lality Anita (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka), valamint Lengyel Ákos és Lengyel Boglárka (Zentai Gimnázium). 2. díjban részesült Papp Dóra (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta), 3.-ban pedig Sós Nóra (Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, Horgos). Közös munkájukért a zsűri dicséretben részesítette Zsúnyi Mónikát és Balázs Kaludiát (Lukijan Mušicki Középiskola, Temerin), Solymosi Melittát (Zentai Gimnázium), Szabados Noémit (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta), Micsutka Krisztiánt és Dore Tímeát (Lukijan Mušicki Középiskola, Temerin).
Az egyetemisták és főiskolások esszé kategóriájának 1. díját Cvetanović Martin (Novi Pazar-i Egyetem — Német Tanszék, Kúla) érdemelte ki, 2. díjban részesült László Dóra (Budapesti Corvinus Egyetem), a 3. díj pedig Romoda Renátát (Újvidéki Egyetem, BTK, Magyar Tanszék) illette meg. A zsűri dicséretben részesítette Lajkó Bernadettát és Erdélyi Tibort (Újvidéki Egyetem — Közgazdasági Kar), valamint Kovács Kornélt és Zubán Ernesztinát (Szabadkai Műszaki Főiskola).
Az audiovizuális kategóriában dicséretben részesült Agárdi Gábor (Óvóképző Szakfőiskola, Szabadka). A rendezvényt a Magyar Tudományos Akadémia, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, az újvidéki Fórum Kiadó és a szabadkai önkormányzat támogatta.
Minden díjazott könyvjutalomban részesült, az első és második helyezettek pedig a Magyar Tudományos Akadémia jóvoltából egy-egy kétnapos budapesti utazást is nyertek. Az est fényét a szabadkai Garden Quartet vonósnégyes koncertje emelte.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..