home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Törleszti adósságát az Agrártárca
VITKOVIĆ Aleksandar
2013.08.21.
LXVIII. évf. 34. szám
Törleszti adósságát az Agrártárca

A mezőgazdasági miniszter a közelmúltban benyújtotta lemondását, s pártja ezt el is fogadta. Azt azonban még sejteni sem lehet, hogy ki kerül majd helyette a tárca élére — jelentette ki lapunknak Fremond Árpád köztársasági képviselő, a Mezőgazdasági Bizottság tagja, és hozzátette: „Fontosnak tartanám, hogy az új mezőgazdasági miniszter vajdasági legyen.”

A minisztérium rövid időn belül kifizeti felhalmozódott tartozását a gazdáknak

A mezőgazdasági miniszter a közelmúltban benyújtotta lemondását, s pártja ezt el is fogadta. Azt azonban még sejteni sem lehet, hogy ki kerül majd helyette a tárca élére — jelentette ki lapunknak Fremond Árpád köztársasági képviselő, a Mezőgazdasági Bizottság tagja, és hozzátette: „Fontosnak tartanám, hogy az új mezőgazdasági miniszter vajdasági legyen.”
Az agrár területén számos kérdés van, amit kormányösszetételtől és a majdani miniszter személyétől függetlenül mielőbb meg kell oldani. Szemléletváltásra lenne szükség, az eddiginél nagyobb teret, figyelmet és nem utolsósorban pénzt kellene adni a mezőgazdaságnak — véli Fremond.
A VMSZ politikusa szerint hogy ki lesz a tárcavezető, attól is függ, hogy a hatalmi koalíció melyik pártja kapja meg a minisztériumot. Ennek ellenére jó lenne, ha vajdasági politikus-szakember kerülne a tárca élére, már csak azért is, mert az agrártermelés több mint 70%-a Vajdaságban folyik. Nagyon jó, hogy az év elején megszületett a mezőgazdasági támogatásokról és a vidékfejlesztésről szóló törvény, de a betartásával, illetve betartatásával már gondok voltak. Óriási problémát okozott továbbá az is, hogy a termelők nem kapták meg idejében az államtól az őket megillető támogatást.
Az elmaradt pénzek kifizetése rendeződött, és várhatóan a következő 7-10 napon belül minden elmaradt támogatás ki lesz fizetve. Ezt azért fontos kiemelni, mert csak a tavalyi esztendőben csaknem 500 millió dinárral maradt adós a tárca a gazdáknak. A pozitív dolog most az, hogy a tavalyi adósság mellett a minisztérium az első félévre vonatkozó támogatásokat is kifizeti a termelőknek.
Ahhoz, hogy az eddig tapasztalt fennakadásokat kiküszöböljék, az új miniszternek folyamatos kapcsolatot kellene tartania a mezőgazdasági termelőkkel, illetve azok képviselőivel. Az is fontos lenne, hogy jövőre a köztársasági költségvetés 5%-át az agrártermelésre fordítsák. Az említetteken kívül az új tárcavezetőnek a jövőben nagyobb figyelmet kellene fordítania a vidékfejlesztésre.
Az idei területalapú támogatásra május 7-étől pályázhattak a termelők, az első kifizetésekre pedig május 17-én került sor. Az említett napon azok a termelők kapták meg a támogatásra szánt eszközöket, akik az első napon pályáztak. Utána hosszú ideig nem történt semmi. Ekkor döbbentek rá a termelők arra, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy ki mikor, illetve hány órakor nyújtotta be a minisztériumnak a támogatási igényét. A kifizetések szinte percről percre történtek, mert az agrártárca lassan és viszonylag kevés eszközt utalt át az Állami Kincstárnak — mondta Fremond Árpád, és hozzátette: volt egy mezőgazdasági ülés, amelyen azt kérdeztem az államtitkártól, hogyan haladnak a kifizetéssel, akkor ő azt mondta, hogy egy dátumon beérkezett igénylések törlesztésére csaknem 2 milliárd dinárra lenne szükség, de az adott pillanatban mindössze 200 millió állt rendelkezésére. Tehát a szükségesnek csaknem a tizedrésze volt a kasszában. A termelők kifizetésére az eszközöket egyébként nem az agrártárca, hanem a pénzügyminisztérium biztosította, és itt merültek fel a problémák, mert a Dinkić vezette minisztériumhoz beérkeztek ugyan a pénzek, csak sajnos ezek más irányba lettek kanalizálva és nem a mezőgazdaság, illetve a termelők voltak az első helyen. Jelenleg a május második felében átadott pályázatok kifizetése folyik. Várhatóan a következő két hét leforgása alatt minden földműves, beleértve az üzemanyag-támogatásokat is, ki lesz fizetve.
Az őszi vetés üzemanyag-támogatására a Mezőgazdasági Minisztérium már meghirdette a közbeszerzést, így a szeptember folyamán megvásárolt üzemanyagra kiadott eszközök egy részét a termelők ismét vissza tudják igényelni.
A zivatar okozta károk megtérítésével kapcsolatban Fremond Árpád kijelentette: „Folyamatosan, különféle fórumokon azt hangoztatjuk a termelőknek, hogy biztosítsák a terményüket, mert nélküle nem számíthatnak semmilyen kártérítésre, annál inkább, mert a biztosítási összeg 40%-át az állam visszafizeti. A korábbi években a jégvédelmi rendszer működésében voltak problémák, elsősorban a jégvédelmi rakéták hiánya okozott gondot. A Bajsai Meteorológiai Állomás szakemberei elmondták, hogy ezen a téren valamelyest javult a helyzet. Nagyon fontos az is, hogy akik ezzel foglalkoznak, illetve akik a terepen a jégvédelmi rakéták kilövésével vannak megbízva, jól végezzék a munkájukat. Természetesen a Vajdasági Magyar Szövetség azért száll síkra, hogy a termelők valamelyest kártérítve legyenek, bár ez nagyon nehéz, mert nincs olyan alap, ahonnan ezt pénzelni lehetne.”
Magyarországon nemrégen hoztak létre egy termelők által pénzelt alapot, amelyből az elemi csapás okozta károkat lehet megtéríteni, azzal, hogy amennyit a termelők az ország területéről befizetnek az említett alapba, annyit még a magyar állam is hozzátesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..