home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Tolvajvilág Kelebián
Tomek Viktor
2011.02.23.
LXVI. évf. 8. szám

Mindenütt, minden településen - a városokban és a falvakban egyaránt - egyre gyakoribb a betörés, a lopás. A sajtóban naponta jelennek meg hírek, tudósítások különféle rablásokról, betörésekről, és ebben a tekintetben a Szabadka melletti település, Kelebia sem kivétel. Az elmúlt időszakban emiatt sz...

Mindenütt, minden településen - a városokban és a falvakban egyaránt - egyre gyakoribb a betörés, a lopás. A sajtóban naponta jelennek meg hírek, tudósítások különféle rablásokról, betörésekről, és ebben a tekintetben a Szabadka melletti település, Kelebia sem kivétel. Az elmúlt időszakban emiatt számos polgár tett feljelentést, s valamennyien a rendőrségtől vagy a helyi közösségtől várják a segítséget. Sajna, a tolvajok többnyire egérutat nyernek, és ha a rend őrei el is kapják őket, nem indíthatnak hivatalból eljárást az enyveskezűek ellen.
,,A szomszéd védi a szomszéd vagyonát''
Kelebián az illegális homokkitermelésen kívül egy újabb állandósulni látszó probléma ütötte fel a fejét. Mindennapossá vált a lopás, a károsultak főként idős, nyugdíjas emberek. Antal István, a kelebiai helyi közösség közgyűlésének elnöke szerint kétféle rabló létezik: aki kényszerből lop, és aki üzérkedik ez ellopott holmival.
- Nagyon sok lopásról értesülünk, de nem mindenki jelenti a rablásokat. Ha például egy használt kerékpárt tulajdonítanak el, azt nem jelentik, hiszen a polgárok tisztában vannak a törvényekkel. Minden baj okozója a rossz törvény - véli Antal. A szabályozás azt sugallja, hogy 15 ezer dinárig szabad lopni. A faluban mindennek lába kél, főleg jószágot - kecskét, borjút, birkát, házi szárnyast - tulajdonítanak el. Nemegyszer előfordult, hogy egy teljes éléskamrát kiüresítettek a tolvajok.
- A helyi közösség nagyon jó kapcsolatot tart fenn a rendőrséggel, ennek ellenére ők sem tudnak semmit sem tenni. Megértem őket is. Sokszor elcsípik az elkövetőt, de kénytelenek szabadon engedni, és megtörténhet, hogy még aznap folytatja a ,,meló'-t - mondja Antal. A szomszéd védi a szomszéd vagyonát, de sajnos ez a módszer nem mindenhol alkalmazható, hiszen a falu egyes részein két szomszéd között több száz méter is van, ezért a tolvajok sokszor észrevétlenül sétálnak ki-be a házakba. Csak a szerencsének köszönhető, hogy nagyobb baj még nem történt, hiszen a rendőrség vagy a mentőautó képtelen idejében kiérni a helyszínre. A tolvajok nem válogatnak, egész nap ,,munkában' vannak. A károsultak sok esetben ismerik az elkövetőket, de bizonyíték híján nem tehetnek semmit ellenük.
Aki nyakon csípte a tolvajt
A szabadkai Nagy Mihálynak a Hársfa utcában van a nyaralója, az utóbbi néhány évben már többször is meglopták, legutóbb egy 1000 euró értékű pálinkafőző kazánt rámoltak ki a kamrájából, egyszer meg arra toppant ki a birtokára, hogy a víkendházának az egész berendezése kinn áll az udvaron.
- Kihordták a ház elé a bútorokat, a szőnyeget, szállításra készen állt minden. Szerencsére még idejében érkeztem. Persze azonnal értesítettem a rendőrséget - mondja a gazda. A tolvajokat később elfogták. Nem ez volt az utolsó eset, amikor tetten érte a rablót. 2009-ben újra loptak tőle, ekkor azonban nyakon csípte a rablót, aki egyébként aznap még legalább három nyaralóba tört be.
- A fiammal mentünk traktorral, és egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy nyitva van a fáskamra ajtaja - ott tartom a pálinkafőző kazánt, ami tiszta réz, ennek kilójáért meg, mint tudvalevő, az ócskavasas 350-400 dinárt is ad. A kazán ajtaja meg még néhány alkatrésze hiányzott. Egyszer csak ismeretlen friss lábnyomokat fedeztem fel a homokban, s elkezdtem követni őket - emlékszik vissza Nagy Mihály. Kis idő elteltével utolérte a tolvajt, egy 21-22 éves fiatalembert. Némi dulakodás után sikerült felülkerekednie rajta, s visszaszereznie a mintegy 30 ezer dinárt érő, ellopott alkatrészeket. A rendőrség - mint később kiderült - már hosszabb ideje kereste az illetőt, akinek legalább 200 betörés volt a rovásán. Most januárban újból kirabolták Nagy Mihályt, csakhogy most az egész, legalább 70 kilót nyomó rézkazánt elvitték.
- Ezenkívül elvittek egy láncfűrészt meg egy 20-30 méteres elektromos kábelt... Egye fene a láncfűrészt, de a pálinkafőző kazán már nagy érték, legalább 1000 euró, és annak az elemeléséhez legalább két ember szükséges - mondja Nagy. A tolvajok a kerítés átvágásával jutottak be a telekre, majd betörtek a fáskamrába. A hátrahagyott nyomok ezúttal nem segítettek. A rendőrség kiszállt a helyszínre, de az azóta eltelt idő alatt a károsultat hivatalosan még nem értesítették a nyomozás állásáról. Nagy Mihály bizakodik, azt reméli, hogy hamarosan elfogják a tolvajt, hiszen ezúttal nem egy 15 ezer dináros lopásról van szó.
A helyzet Szerbia legtöbb településén a kelebiaihoz hasonló, hiszen addig, amíg a törvények másképp nem rendelkeznek, mindig lesznek olyanok, akik élni fognak a ,,lehetőség''-gel. Országunk általános gazdasági, szociális helyzete, a polgárok javát a legcsekélyebb mértékben sem szolgáló törvények ludasak a most eluralkodott állapotokért.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..