home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Temerin fogadalmi ünnepe
Tomek Viktor
2005.07.27.
LX. évf. 30. szám
Temerin fogadalmi ünnepe

Ft. Szungyi László esperesplébános fogadja az újkenyeretEgy igen érdekes történet fűződik Illés próféta napjához. A legenda úgy tartja, hogy 1854-ben ülte meg a városka először ezt az ünnepet. Azóta Temerin minden évben - kisebb-nagyobb megszakításokkal, az aktuális politikai helyzettől füg...

Ft. Szungyi László esperesplébános fogadja az újkenyeret

Egy igen érdekes történet fűződik Illés próféta napjához. A legenda úgy tartja, hogy 1854-ben ülte meg a városka először ezt az ünnepet. Azóta Temerin minden évben - kisebb-nagyobb megszakításokkal, az aktuális politikai helyzettől függően - megemlékezik erről a hagyományról, és átörökíti gyermekeire. A népszokást az egyházközösség, a civil szervezetek s a helyi közösség élesztette újjá.
- Az 1848-as szabadságharcban a szerb csapatok felgyújtották a falut Járekkel együtt, s ezután a falu lakossága elmenekült a szélrózsa minden irányában, szétszóródott a környező helységekben. A világosi fegyverletétel után, 1849-ben kezdett visszaköltözni az elüldözött lakosság. A házak romokban hevertek, sok épület teljesen leégett. Akkor kihirdették országszerte, hogy a temeriniek térjenek vissza otthonaikba, mert aki nem tér vissza, az elveszíti a földjét, és gyűjtést is szerveztek a környező falvakban a visszatérő temeriniek megsegítésére. Először csak néhány család tért vissza, de az 1850-es években többen is visszajöttek. A hazaköltözött lakosság sorsa azonban nem javult, mert éveken át különböző elemi csapások érték a falut. 1853-ban érte a legnagyobb szerencsétlenség Temerint, amikor a jég elverte az évi termést. Ez a katasztrófa Illés próféta napja környékén történt. Ekkor fogadták meg a tameriniek, hogy Illés napját megülik, nem dolgoznak, imádkoznak, hogy az elemi csapásokat elkerüljék - sorolta Magyar Attila, a Temerini Múzeum munkatársa.
Az Illés-napi sokadalom elnevezésű rendezvényre szinte az egész város pompába, önneplébe öltözött, alig akadt olyan közintézmény, ahol ne rendeztek volna valamilyen tárlatot, kiállítást. A Kókai Imre Általános Iskola, egy-egy tanteremében mutatkoztak be a temerini festők, a kézimunkázó szakkörök tagjai, a faszobrászok. Az iskolában terménybemutató és fényképkiállítást is rendeztek. Az I. helyi közösség otthonának nagytermében Baranyi Károly és Baranyi Markov Zlata emlékgyűjteményét, valamint Matuska Ferenc alkotásait is kiállították. A temerini fogadalmi ünnepségsorozat keretáben helytörténeti vetélkedőt is rendeztek, amelyet a Pázmány Péter Diákklub szervezett, volt agyaggalamb-lövészet, a Temerini Kertbarátkör szervezésében, könyvbemutató, fényképkiállítás, táncház és kézműves foglalkozás gyerekeknek.
Az ünnepségsorozat zárónapja az ünnepi menettel kezdődött. A száznyolcvan éves kálváriáról indult a menet a tíz órakor kezdődő szentmisére. A felvonulókat a temerini lovas bandérium vezette, a fiákerek mellett több civil szervezet, majorettek, fúvósok, népviseletbe öltözött iskolások, a parasztszövetség néhány tagja, a Temerini Kertbarátkör képviselői, több hazai és határon túli település képviselői, és még sokan mások is felvonultak. A menet az Újvidéki utcán haladt a Szent Rozália-templomig. A bejáratnál az újkenyeret ft. Szungyi László esperesplébános fogadta. A szentmisét ft. Verebélyi Árpád újmisés atya celebrálta. A mise után a lovas kocsik és a lovas bandérium a telepi iskola udvarába vitték a felszentelt kenyeret. A program délután háromkor folytatódott a Trianon film vetítésével. Tizenhét órától alkalmi műsorral kedveskedtek a vendégeknek a teleki iskola udvarában, majd este ugyanitt művelődési műsor és kenyérszegés, majd mulatság volt reggelig.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..