home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Tájkép csata után
Talpai Lóránt
2016.10.03.
LXXI. évf. 39. szám
Tájkép csata után

Az idő zordra fordult, a tájat hosszú-hosszú hónapok óta sár borítja. A házak parányi ablakaiból megnyugtató fény szűrődik, az elöregedett kéményekből pedig a fekete legsötétebb árnyalatában áramlik a füst. Éjszakára olyannyira elnémul minden, hogy a házak lakóit a szinte fület sértő csend riasztja fel. Kinn kihalt minden, néha fegyverropogás hallatszik.

Az ördög nem nyugszik, a különféle szekértáborok utolsó töltényeiket pufogtatják. Lassan nincs kire lőni, elfogyott minden, mindenki eltűnt. A XX. század vége elzavarta az ezen a vidéken élő generációkat. A történelemkönyvek hamarosan nem nyitnak már új lapokat egy parányi közösség számára. A közösség ugyanis teljesen kivetkőzött önmagából, és képtelen méltóságteljesen viselkedni. Azt, hogy kik gyalázták meg az őszinte szavak becsületét, talán sohasem tudjuk meg.

A nemek igenekké váltak, az igenek pedig nemekké. Az önsorsrontás eluralkodott a falvakon és kisvárosokon, miközben az idő mindennel és mindenkivel leszámol. A csaták utáni időszakra ólomként nehezedik az idő. A megbékélés, a kijózanodás ólomlábakon jár. Az egykori békeidők szele messze-messze elkerüli a tájat.

Vajon van még otthon egy ilyen közösség számára az új világban? Vajon vissza lehet pergetni egy kissé az idő kerekét? Vajon újra lehet építeni egy közösséget? A csaták után új generáció születik? Születnek még olyan dicsőséges, fiatalos dolgok, könnyed gondolatok, lesznek olyan pillanatok, amelyekről egy ismert angol költőnő írt egy századöltővel ezelőtt. Úgy kellene összefonni, összegyűjteni a társadalom minden egyes parányi sejtjét, mint ahogyan az egykori művész kötötte össze a vidám szellemességet a mindent átható őszinteséggel. A kihívások és kérdések tehát adottak.

Ezekre próbálom majd meg én is keresni a választ hetilapunk szerkesztőjeként. Bízom benne, hogy a lap olvasóival és munkatársaival karöltve hamarosan rátalálunk valamiféle megoldásra. Mert manapság megoldásokra van szükség, nem pedig a múlt felesleges boncolgatására.


Kattinson az alábbi képre és tekintse meg a szerző adatlapját is!
Talpai Lóránt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..