home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szövőnőnél jártunk
Cérna Lenke
2017.06.29.
LXXII. évf. 25. szám
Szövőnőnél jártunk

Tizennyolc éve ismertem meg Rózsa Csomortán Melindát, vagy ahogy én nevezem őt: Melinda nénit. Romániából költözött a Délvidékre, pontosabban Pacsérra. Bőröndjében az erdélyi hagyományokkal és egy régi mesterséggel érkezett.

Nagyjából nyolcéves lehettem, amikor Melinda néni áthívott engem és a nagymamám, hogy megmutassa, miféle szék került a lakásába. Gyerekfejjel egy közönséges ülőalkalmatosságot képzeltem el, ezért nem is értettem, mi az oka annak a nagy örömnek és izgatottságnak, amelyet Melinda arcán láttam. Meglepetésemre egy fél szobát elfoglaló, fából készült munkaeszköz fogadott bennünket. Egy szövőszék. Akkoriban persze jobban érdekelt az utcai bújócska mestersége, mint a szövés...

Most, tizennyolc év elteltével, azért csöngettem be Melinda nénihez, hogy minél többet megtudjak arról a mesterségről, amelyet egy Romániából ideköltöző asszony több száz kilométeren át is magával cipelt.

­­— Erdélyben mindmáig szőnek, régen minden házban volt szövőszék. Ott még a hagyományokhoz híven saját magunk termesztettük a kendert. A növény előkészítését (például a fonást és a festést) mi magunk végeztük. Vízkeresztkor a szövőszék bekerült a lakásba, és nagypénteken vitték ki. Addigra meg kellett szőni a lánynak a kelengyét. Ebben benne volt a háztartási textília, a ruhanemű, azaz minden, amire egy fiatalasszonynak szüksége volt. Ami engem illet, még gyerekként sajátítottam el ezt a mesterséget. Úgy kezdődött, hogy amikor kislány voltam, ott lábatlankodtam a szövőszék körül. Többször is elküldtek, hogy menj odébb, mert ezt te nem tudod. Én viszont mindvégig figyeltem, mert érdekelt a tevékenység, és amikor nagyanyám kiment, gyorsan beleültem a szövőszékbe. No, amikor visszajött, azt mondta, elrontottam a munkáját, és jól megvert. Én erősködtem, hogy nem is rontottam el, de ez csak akkor derült ki, amikor odaült a fonalak elé, megvizsgálta őket. Mint kiderült, valóban helyesen csináltam mindent. Ekkor pedig azt mondta, na mostantól szőhetsz.

A történet óta eltelt néhány évtized, de Melinda azóta sem hagyta abba a szövést. Miután Vajdaságba költözött, rövid időn belül három szövőszéket is szerzett, hogy új otthonában is szaporodhassanak a szőttesek.

— A legelsőt Szabadkán vásároltuk, de át kellett alakítani, mert vásznat nem lehetett rajta szőni, csak gyapjút. Szerencsém van, mert a férjem ezermester, úgyhogy át tudta alakítani a szövőszéket. Most már vékony, finom anyagokkal is lehet rajta dolgozni. A másik két szerkezet eredetileg padláson állt, darabokban. Évtizedek óta nem használták őket. Mi ezeket is elhoztuk ide, összeraktuk, felújítottuk őket, és azóta is működnek.

A beszélgetés közben Melinda beindította az egyik szövőszéket. A munkafolyamattal kapcsolatban kérdések fogalmazódtak meg bennem. Például mi is az a nyüst, melyet a szövés atyjaként emleget a szövőasszony?

— A nyüst a szövőszék fontos része. A felvetőszálakat irányítja. Ennek a létrához hasonlító szerkezetnek a résein kell átengedni a hosszirányú, fekvő szálakat, méghozzá megfelelő csoportosításban, hogy kirajzolódjon a minta. Ilyenkor a befogott szálak felemelkednek, és eltávolodnak a többi száltól, mely nincs átvezetve a nyüstön. Ezután a keletkezett résen lehet átvezetni az úgynevezett vetélőt, mely a bélfonalat viszi. Ez a keresztirányú fonál. Minél összetettebb egy szőttes mintázata, annál több nyüstöt kell egyszerre alkalmazni. Aki ezt megtanulja, az a mesterség nagy részét sajátította el. Én bármit megszövök a fali képtől a ruházati cikkeken, kistáskákon, asztalterítőkön át a domborműig. Nekem a szövés a kisujjamban van, a tudásomat pedig a vajdaságiaknak is megmutattam. Néhány darabot elvittem a MIRK-re, vagyis a kézimunkázók és gyűjtők nemzetközi kiállítására, és két alkalommal is nívódíjat kaptam.

Rövidesen a díjnyertes szőttesek és a többi késztermék is előkerült a szekrényekből. Nagyon megtetszett az az elegáns zakó, amelyet Melinda néni saját részre készített. Ezután egy ma is divatosnak számító tavaszikabát került a kezembe. Tapintásra egészen más volt, mint azok a darabok, amelyeket manapság találunk az üzletekben. Miután megvizsgáltam a mutatós ruhaneműket, felmerült bennem a kérdés: miért van az, hogy egy ilyen jó szövőnő óvónőként keresi a kenyerét, és nem a vászonkészítésből él?

— Tőlem szinte senki sem rendelt vásznat, amióta Vajdaságban lakom. Azt látom, hogy az emberek nem tudják megfizetni a minőségi kézimunkát. Inkább olcsó ruhát vesznek, melynek anyaga gyorsan tönkremegy. A szövött vászon évtizedeket kibír, de mégis azt látom, hogy a szövőmesterek hajója süllyedőben van. Legalábbis itt, Vajdaságban.

A Pacséron élő Melinda — igaz, most már csak hobbiszinten, de — továbbra is aktívan űzi a mesterséget. Reméli, Vajdaságban is tovább él majd ez a hagyomány, azaz lesz olyan fiatal, akinek átadhatja a nyüstöt. Mint mondja, az anyaországban már felismerték, hogy a szövésnek van jövője, ezért tanfolyamokon adják át a szakmához szükséges tudást.

Melinda néni tárt kapukkal várja a szőni vágyókat. Bízik benne, hogy a jó minőségű kétkezi munka hamarosan úgy virágzik majd a Délvidéken is, akárcsak szülőföldjén, Erdélyben vagy az anyaországban.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..