Szólt a zene, dőltek a rendek

Szólt a zene, dőltek a rendek

Szajánban az Ady Endre Művelődési Egyesület szervezésében megtartották a XVIII. Észak-bánáti Aratóünnepséget. A megjelenteket Benyócki Sára, az egyesület elnöke és Lábadi Zoltán alelnök köszöntötte, az eseményt Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója nyitotta meg.

A házigazdák elmondták: a rendezvény elsődleges célja nem a versengés, hanem a hagyományos, kézi aratáshoz fűződő népszokások megőrzése és az egyesületek közötti barátság, jó kapcsolat ápolása. Éppen ezért nagy örömmel fogadták, hogy a részt vevő tizenöt csapat közül öt Magyarországról, egy pedig Romániából érkezett.

A megnyitón az Orciból és Rákóczifalváról érkezett Hajdina Kulturális és Szabadidős Egyesület, valamint a Kuruc Hagyományőrző Egyesület tagjai léptek fel, majd a jelenlévők színes, vidám menetet alkotva gyalog vonultak a kijelölt parcellához.

A csoportok első feladata a régi korokat idéző aratóreggeli bemutatása volt. A kirakott finomságokat nemcsak a zsűri, hanem a látogatók is szívesen kóstolgatták.

Némelyek valóban arra törekedtek, hogy megidézzék déd- és nagyszüleik világát, s az asztalra túrót, aludttejet, héjában főtt krumplit, szalonnát, házi sütésű kenyeret, kukoricamálét, kovászos uborkát raktak, mások pedig vidékük ételkülönlegességeit — például töltött szalonnát, sárgarépalekvárt — hozták el.

A jóízű falatozás után megfenték a kaszákat, és nekiveselkedtek a munkának. A dőlő rendeket szorgos kezek kötötték kévébe, rakták keresztbe. A jókedvet az Ady Endre Művelődési Egyesület zenészei fokozták. A búzát a szabadkai Bunjevačko kolo csapata takarította be a legtetszetősebben, második lett a keceli Kökény, harmadik pedig a helybeli Búzavirág.

Az összejövetel délután sportvetélkedőkkel, kötélhúzással, szekértolással, tarlófutással folytatódott, majd ebéddel és természetesen mulatozással ért véget.

A főtámogató Nagykikinda önkormányzata és a szajáni helyi közösség volt, segítő kezet nyújtott a helyi Róna szövetkezet, a nagykikindai és a tiszahegyesi malom, valamint mások is.  

Képgaléria

Cikkünk további képei

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Jótékonysági Mikulás-bál Muzslyán
Bánáti Újság
  • Borbély Tivadar
  • 2018.11.14.
  • LXXIII. évfolyam 45. szám
A tizenöt éves Bokréta
Bánáti Újság
  • (ZSE)
  • 2018.11.13.
  • LXXIII. évfolyam 44. szám
Facebook

Támogatóink