home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szikes földön táncolt a kasza
Tóth Lívia
2006.07.26.
LXI. évf. 30. szám
Szikes földön táncolt a kasza

Szabó Attila fotójaA hétvégén tartották meg Szajánban az Ady Endre Művelődési Egyesület szervezésében a X. Észak-Bánáti Aratóünnepséget. A rendezvény a hagyományos, kézi aratáshoz fűződő népszokások megőrzésére, valamint a csoportok közötti barátság ápolására szolgál. Benyócki Sára, az egye...

Szabó Attila fotója

A hétvégén tartották meg Szajánban az Ady Endre Művelődési Egyesület szervezésében a X. Észak-Bánáti Aratóünnepséget. A rendezvény a hagyományos, kézi aratáshoz fűződő népszokások megőrzésére, valamint a csoportok közötti barátság ápolására szolgál. Benyócki Sára, az egyesület elnöke elmondta: az idei aratás az időjárás miatt is késett, de sokáig ők sem tudták, lesz-e anyagi fedezete a találkozónak.
- A projektumot idejében átadtuk a községnek, de nem kaptunk választ. Végül a nagykikindai önkormányzat keresett meg minket, jelezték, megszavaztak 120 ezer dinárt, vagyis ők lesznek a fővédnökök. Akkor gyorsan nekikezdtünk az előkészületeknek. Huszonöt aratócsoportot tudunk fogadni, ez a létszám a meghirdetett határidő előtt be is telt, így voltak olyanok, akiket - a legnagyobb sajnálatunkra - vissza kellett utasítanunk. Végül huszonkettő érkezett meg, és bizonyította tudását a zsűri előtt. Minden résztvevő megkapta a rendezvény pólóját, a csapatoknak jutott egy-egy csomag a nagykikindai malomtól, az első három helyezett díját pedig a ProCredit Bank biztosította. Ez az intézmény első alkalommal volt a támogatóink között, de a listán még számos helybeli és környékbeli cég és vállalkozás szerepel.
A megnyitó a falu központjában, a művelődési ház előtt zajlott. A jelenlévőket köszöntötte Branislav Blažiæ polgármester és Kismárton Ottó, a községi képviselő-testület elnöke. Fellépett a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület asszonykórusa és az orci (Magyarország) Aprók táncegyüttes, majd a muzslyai mazsorettek és a szentmihályi rézfúvósok vezetésével mindenki elindult a parcella felé. A szajáni szikes föld nem igazán alkalmas rekordhozamok elérésére, ezért talán nem is kellett volna csodálkoznunk azon, hogy alacsony, acatos búza fogadta az elszánt legényeket és leányokat. Az idősebbek huncutul jelentették ki: nem baj, ez az igazi, kaszásokat próbáló termés. Mivel a jó munkához erő kell, az aratók először a magukkal hozott reggelit pakolták ki, melyet a bírálóbizottság gondosan szemügyre vett. Volt ott mindenféle ínycsiklandozó falat: szalonna, kolbász, vöröshagyma, házi kenyér, köcsögben tarhó, krumplis tarhonya, tökös málé, a cserépkorsóban friss víz, a fityókban pálinka... Aztán nekilendültek! A férfiak kezében táncolt a kasza, a lányok, asszonyok szorgosan kötötték a kévéket. Ahogy haladtak előre, úgy tárultak fel a száraz föld sebei, a hatalmas repedések. A vidám társaságnak végül még arra is volt ereje, hogy tarlófutásban és szekértolásban is összemérje az ügyességét.
Az aratócsoportok versenyéből a helybeli Szarkaláb került ki győztesen, második lett a tiszahegyesi Bistrica, harmadik a szintén szajáni Gyöngyvirág. Szekértolásban a szajáni tűzoltók bizonyultak a leggyorsabbnak, második Feketetó, harmadik pedig a szabadkai Dužijanca csapata. A nők közül a feketetóiak diadalmaskodtak, második helyre a szajániak, harmadikra a szentmihályiak kerültek. Tarlófutásban első lett Kovács István, második Bora Gajin, harmadik Davor Stojkov.
A X. Észak-Bánáti Aratóünnepség közös ebéddel és aratóbállal, másnap pedig birkapaprikás-főző versennyel folytatódott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..