home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Szemet és lelket gyönyörködtető vizsgadarabok kiállítása
Tóth Lívia
2019.03.18.
LXXIV. évf. 11. szám
Szemet és lelket gyönyörködtető vizsgadarabok kiállítása

Zentán a 2018 szeptemberében kezdődött és a hét végén fejeződött be az a 120 órás népviselet-készítő tanfolyam, amelyet a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózata és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezett.

Az elkészített munkadarabok legjobbjaiból kiállítás nyílt a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában, amely két hétig tekinthető meg.

A 15 jelentkezővel Tajti Erzsébet tanfolyamvezető, ruhaipari szakoktató, valamint Borbásné Budai Valéria és Donkóné Birkás Tünde oktatók foglalkoztak. Az elkészült viseletek között megtalálható a zentai szűk ujjú női ingváll és a lobogós ujjú ing is, amelyet a Zentai Múzeum adattárának segítségével tudtak rekonstruálni. Emellett a temerini, kupuszinai, doroszlói és oromhegyesi viselet darabjai, valamint a hozzájuk tartozó fejdíszek is megtekinthetőek a kiállításon.

A részvevők a havonta egy alkalommal megtartott háromnapos elméleti és gyakorlati képzés során alapvető ismereteket szerezhettek a magyar népviseleti ruhadarabokról. Megtanulták a különböző tájegységek, társadalmi rétegződések, az életkor és alkalmak szerinti öltözködés jellegzetességeit, a legjellemzőbb női és férfi ruhadarabok elkészítésének módját, a szabási és varrási technikákat. A vizsgára nem csak népviseleti ruhadarabokat kellett készíteniük, hanem néprajzi szakdolgozatot is írtak az általuk választott témából. Az oklevelet mindannyian kiérdemelték, amit nem csak a közszemlére bocsájtott szemet gyönyörködtető öltözékek bizonyítanak, hanem a dolgozatok is, amelyekbe a kiállítási térben belelapozhatnak az érdeklődők.

A szervezők a következő tanfolyam kezdetét, új hallgatók bekapcsolásával, őszre tervezik, azok pedig, akik most végzetek továbbra is bármikor segítségért fordulhatnak az oktatókhoz.

Még több kép, a szerző és Nádi Karolina felvételei!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..