home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Székelykevei téli kultúrtelex
Martinek Imre
2014.02.05.
LXIX. évf. 6. szám
Székelykevei téli kultúrtelex

Noha viszonylag ritkán hallatnak magukról, Székelykevén, vagyis a délvidéki magyarság egyik legdélebbi, 1886-ban alapított végvárán, még télidőben sem dermed(t) meg a közösségi élet pezsgése. A közelmúltban megvalósított, illetve a küszöbönálló székely rendezvények részleteiről lapunknak a Székelykevei Művelődési Egyesületek és Civil Szervezetek Szövetségének (SZMECISZ) elnöke, Szatmári Mihály nyilatkozott.

— 2013 decemberében, pontosabban karácsony napján felújítottuk a Székelykevei huszárjáték nevű hagyományt. E gesztussal nemcsak az őseink által ránk testált, időközben igencsak megkopott fényű kincset adtuk vissza falunknak, de bizonyos értelemben egy sajátos időgép is volt az esemény. A csoportba ugyanis, mely muzsikaszóval be-betér a házakhoz, azokat a személyeket válogattuk be, akik utoljára kereken húsz évvel ezelőtt rótták a falu utcáit karácsonyi dalokat énekelve. Ezt megelőzően, mintegy negyven székelykevei általános iskolás és felnőtt kísérőik Budapesten jártak, a Magyar Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében létrehívott parlamenti gyermekkarácsonyon. Falunk művelődésbelijeinek tízfős csoportja, csatlakozva a hertelendyfalvi, sándoregyházi és pancsovai delegációhoz, január első hetében a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének évi közgyűlésén vett részt, amelyet a szövetség — tekintettel az 1764. január 7-ei siculicidium negyed évezredes jubileumára — a székelyföldi Madéfalván tartott meg.


A székelykevei huszárjátékok részvevöi

A többnapos rendezvény mozzanataival párhuzamosan az al-dunai küldöttség Tibód, Székelyudvarhely, Farkaslaka és Szejkefürdő nevezetességeit is bejárhatta. A székely színeket a Szalmaszál ME, Petőfi Sándor ME, Tinet Ifjúsági Klub és a Varrócska Kézimunkacsoport képviselte. A februári kínálat február nyolcadikai nyitányában disznótoros bál esedékes a Vadászotthonban, a helyi nyugdíjas szervezet szervezésében. Ugyanerre a dátumra esett a választása az Al-dunai vándor táncház népzenei és néptáncesemény mozgatóinak is.


A falu faragott címere (Nagy Károly felvételei)

A késő délutáni órákban kezdődő sokadalom házigazdája a Szalmaszál ME, befogadói helyszíne falunk Művelődési Otthona, a táncok oktatását pedig Lukács Imre temerini néptáncos vezeti. Február harmadik hétvégéjén — 14-étől 18-áig — a helyi Díszgalambászok Egyesülete tartja meg a galamb-, fajbaromfi-, díszmadár- és nyúltenyésztők szokásos évi nagy kiállítását. Az előzetes tervek szerint az idei rendezvény zárónapja sem múlik el majd a házi kedvencek vására nélkül. A díjazott állatokat az érdeklődők szombaton délután és vasárnap délelőtt tekinthetik meg.

A sort végül a február 24-ére meghirdetett Tűzoltó bál zárja a Művelődési Otthonban. Ez utóbbi rendezvényhez, melynek szervezője a helyi Önkéntes Tűzoltó Testület, máris hangsúlyozottan nagy reményeket fűzünk. Fontos része volt ugyanis e mulatság falunk közösségmozgató téli kultúrkínálatának. Az utóbbi néhány évben viszont a gyér érdeklődés miatt valahogy rendre elmaradt.

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..