home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Rómaiak, sasok és medvék
Gyurkovics Virág
2012.01.04.
LXVII. évf. 1. szám

Hat hónapja annak, hogy a Studio Moderna Kft. megnyitotta kirendeltségét Szabadkán. A szlovén cég akkor azzal kecsegtetett, hogy az itteni telefonos ügyfélszolgálattal kétszáz embernek fog munkát, megélhetést biztosítani. Ezt olvasva persze arra gondol az ember, hogy melyik cég ne akarna ilyen hangz...

Hat hónapja annak, hogy a Studio Moderna Kft. megnyitotta kirendeltségét Szabadkán. A szlovén cég akkor azzal kecsegtetett, hogy az itteni telefonos ügyfélszolgálattal kétszáz embernek fog munkát, megélhetést biztosítani. Ezt olvasva persze arra gondol az ember, hogy melyik cég ne akarna ilyen hangzatos kijelentésekkel berobbanni a köztudatba, én is csak egyszerű propagandának véltem mindezt.
Egy idő elteltével viszont feltűnt, hogy egyre több ismerősöm dolgozik itt. Később pedig arra lettem figyelmes, hogy ezek az emberek egyszerre csak megváltoztak. Valahogy kiegyensúlyozottabbak és vidámabbak lettek - mintha kicserélték volna őket. Ez már engem is kíváncsivá tett. Vajon mitől lehet egy munkahely ilyen hatással az emberekre?
Előzetes egyeztetés után a cégben Szabó Pintér Egon, a szabadkai ügyfélszolgálat magyarországi részlegének egyik munkafelügyelője fogadott. Harmadmagával az ő hatáskörébe tartoznak azok az alkalmazottak, akik magyarországi hívásokat bonyolítanak le telefonos eladás céljából.
A szabadkai kirendeltség a Hotel Galleriában rendezkedett be. A lift, amely felvezet az emeletre, szinte dimenziókapuként funkcionál. Az imént még álmos kis városomban sétáltam, most pedig egy energikus, életvidám közegbe csöppentem. Már a karácsonyfa is kellemes hangulatot kelt bennem. A belső térben, amerre csak nézek, irodafülkék tucatjait látom. Szól a zene, jobbról és balról pedig tapsot hallok. - Amikor valaki valamit elad, az egész csapat megtapsolja, így erősödik a csapatszellem - magyarázza Egon, miközben asszisztense már újságolja a távollétében történt, néhány perc alatt lejátszódott eseményeket. A munkafelügyelő elismerő szavai után már fordulunk is balra, ahol a részleg alkalmazottai mikrofonos fejhallgatókba duruzsolnak. Egon felhívja a figyelmem az irodafülkékben kiragasztott színes kis üzenetekre és képekre. Gyorsan végigszaladunk, nem szeretnénk zavarni a munkát.
Egy másik részleghez vezet. Az itt dolgozók éppen szüneten vannak, így nem alkalmatlankodunk, ha az asztalaiknál egy kicsit tovább időzünk. Mindenki a saját elképzelése szerint rendezte be a fülkéjét - vagy ahogyan ők nevezik, a boxát. Az üzenetek egy-egy jól bevált tippre emlékeztetnek, vagy a következő célfizetés van feltüntetve rajtuk. A családi fotók és legmerészebb álmaiknak a képei pedig a folyamatos motivációt és kellemes közérzetet szolgálják. De vannak itt plüssállatkák, lufik, kedvenc bögrék és vicces kiegészítők is. Egon megsúgta, hogy ha lehajolunk, akár néhány szobapapucsot is észrevehetünk, mert itt az a legfontosabb, hogy az alkalmazottak otthonosan érezzék magukat, és van, aki ezt egész komolyan veszi.
Néhány méterrel távolabb megint egy külön csoport telefonálgat. Mint utóbb megtudtam, ezek a szektorok, amelyek néhány méterre helyezkednek el egymástól, egyben különböző csoportokat is jelentenek. Az első rész, amelyet megismertem, a ,,rómaiak'' csapata. Általában mindenki itt kezdi munkáját a cégben. Ők azok, akik egyelőre az alapfizetés kritériumait teljesítik. A második szektor a ,,sasok'' csapata, ők valamivel erősebbek a rómaiaknál, velük szemben a követelmények is nagyobbak. Legerősebbek a ,,medvék'' - nem véletlenül. Ez az a részleg, amelyik féléves szabadkai tevékenysége során olyan erős csapattá formálódott, hogy a Studio Moderna belső statisztikai adatai alapján a legutóbbi hónapban megelőzte a már több éve vezetőket, és magyar viszonylatban a legsikeresebb csapat lett.
Közben a sasok is visszatérnek a szünetről.
Jankovich Wandával beszélgetek. A 25 éves lány Telecskáról jött, kertészmérnöknek tanult. Már a főiskola utolsó évében elkezdett dolgozni. Próbálkozott Zomborban és később Magyarországon is, de egyik munka sem jött össze, és hét hónapig munkanélküli volt. Három hónapja dolgozik a cégnél, azt mondja, azóta boldog. Mindig egy ilyen munkahelyről álmodott, ahol nem ketten, hárman, hanem sokkal többen dolgoznak. Nagyon jó a hangulat a cégben, mindenki segítőkész, itt mindig mosolyogva fogadják. Más munkahelyekkel szemben itt valóban a befektetett energiához mérten kap fizetést. Ez az állás lehetőséget ad arra, hogy megvalósítsa az álmait. Wanda szerint ehhez az a legfontosabb, hogy higgyen saját magában, legyenek céljai. Nagyon fontos még, hogy pozitív emberek vegyék körül, akiknek az övéihez hasonló céljaik vannak. Felkészültnek kell lenni, mindennap többet és többet kell tanulni, fejlődni, és alkalmazni a tudást. Ehhez a cég teljes szakmai hátteret biztosít tréningek keretében, de a vezetőség azon kívül is bármikor meghallgatja őket, és segít visszatalálni a kitaposott útra, ha egy kicsit eltévednének a mindennapokban.
Másik beszélgetőtársam Papp Hajnalka, aki 43 éves. Szerbiában pedagógiai, Magyaországon pedig kereskedelmi végzettséget szerzett. Tizenhét évig Magyarországon élt. Vezető beosztásban dolgozott, és stabil anyagi háttérrel rendelkezett, áprilisban azonban családi okokból haza kellett költöznie. Szintén három hónapja dolgozik a cégnél. Hajnalkát elsőként a fiatalos közeg és az energikus hangulat ragadta meg. Ezt a munkát nem lehet rosszkedvűen csinálni, mert az ügyfél azonnal megérzi a hangján, és ez az eredményeken is meglátszik. Családias légkörben dolgoznak, mindenki segíti, buzdítja a másikat. Amióta itt dolgozik, saját bevallása szerint sokkal pozitívabban gondolkodik, és jobban tudja kezelni a konfliktusokat. A mások kifogásain kívül a sajátjain is túl tud lépni. Hajnalka a medvék csapatába tartozik. Szerinte sikerének titka saját maga. Hinnie kell abban, amit csinál, különben nincs értelme. Belső hajtóereje arra készteti, hogy jól végezze a dolgát, és a lehető legtöbbet hozza ki magából. A fizetését mindenki magának álmodja meg, és hogy sikerül-e teljesíteni a kitűzött céljait, az csakis az elszántságától függ. Hajnalkának az anyagi helyzete is gyorsan rendeződött, amióta itt dolgozik, és akárcsak Wanda, ő is határozottan elégedett önmagával.
Az alkalmazottak teljesítményétől függ a cég jövője, ezt a vezetőség is tudja. Éppen ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy megkönnyítse a munkát - magyarázza Egon. Ha az emberek örömmel járnak be dolgozni, akkor a teljesítményük is jobb lesz. A családias légkör pedig hozzájárul a jókedvhez. A csapatépítés érdekében tudatos lépéseket tesznek. Ilyen a halloween-jelmezes munkanap, a karácsonyi ajándékozás a titkos barátnak vagy a különböző céges programok, amelyek közelebb viszik egymáshoz az itt dolgozókat.
De a teljesítmény mögött más is rejtőzik. A különféle szektorok között kialakult egy egészséges rivalizálás. A csapatoknak már külön köszönése, csapatkiáltása, himnusza is van. És noha mindenkinek az a célja, hogy bekerüljön a nagyok, a medvék közé, mire odakerülnek, olyan szoros barátságok alakulnak ki, hogy egyesek megkönnyezik a búcsú pillanatait, pedig ez az átmenet csupán néhány méteres távolságot jelent a cégen belül.
Sok munka és szorgalom áll azok mögött, akik túljutottak a kezdeti nehézségeken, de talán ennél is nagyobb kihívás, hogy minden egyes nap a követelményeknek megfelelően teljesítsenek. A rómaiak, a sasok és a medvék egymást támogatva érték el jelenlegi beosztásukat - a kitartás és a közös célért való küzdelem pedig elég erőt ad nekik ahhoz, hogy napról napra új megpróbáltatások elé nézzenek, és elérjék céljaikat.
A Studio Moderna vállalat 21 országban van jelen, s több ezer embert foglalkoztat. Munkáltatóként természetesen nem oldja meg az összes munkanélküli gondját Szerbiában, Vajdaságban, sőt a városban sem. De az elmúlt fél év alatt százhúsz ember életét változtatta meg azzal, hogy stabil hátteret, megfelelő körülményeket biztosított munkájukhoz. Számukra ez már sikertörténet. Bárkinek az lehet, aki fejlődőképes és elég motivált, jó a kommunikációs készsége és persze nem fél a kihívásoktól.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..