home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Példás összefogással
Tóth Tibor
2011.06.08.
LXVI. évf. 23. szám
Példás összefogással

Az Ady Endre ME táncosai kiváló hangulatot varázsoltak a színpadraAz elmúlt hétvégén háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelte Bácskossuthfalva fennállásának 225. évfordulóját, a falunap fénypontjaként pedig átadták a színház felújított épületét is. Pénteken délelőtt vérnyomás- és vércukors...

Az Ady Endre ME táncosai kiváló hangulatot varázsoltak a színpadra

Az elmúlt hétvégén háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelte Bácskossuthfalva fennállásának 225. évfordulóját, a falunap fénypontjaként pedig átadták a színház felújított épületét is. Pénteken délelőtt vérnyomás- és vércukorszintmérést tartottak, majd az Id. Kovács Gyula Általános Iskolában Leg-Leg kiállítás nyílt, és májusi koncertet is meghallgathattak az érdeklődők. A helyi közösség előcsarnokában megnyílt Szalai József: Fantázia - a csodák világa című kiállítása, Halász Balázs, Kiskunhalas alpolgármestere mondott megnyitó beszédet. Szombaton elismeréseket adtak át a helybeli véradóknak, majd kézműves-foglalkozások következtek. Egy helyi fotóművész kiállításának megnyitója után a helybeli civil szervezetek mutatkoztak be a számukra kialakított ,,civil sziget''-en. A hagyományos ünnepi műsort az ifjúsági fúvószenekar és mazsorettcsoport bemutatója vezette be, majd a népes közönség előtt felléptek a református óvoda növendékei, az Ady Endre Művelődési Egyesület Aranykalász, Bokréta, Vadvirág és Cimborák tánccsoportja, az említett egyesület citerazenekara és dalárdája, a hagyományőrző zenekar, az Otthon nevű, értelmi fogyatékosokat gondozó intézet Napsugár tánccsoportja, az Id. Kovács Gyula Általános Iskola diákjai, a Tangó Táncklub és a Nosztalgia néptánccsoport. Ünnepi beszédet Fazekas Róbert, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának elnöke mondott, s köszöntötte a vendégeket: Karcag testvértelepülés küldöttségét, Dobos László polgármesterrel az élén, valamint a további magyarországi testvértelepülése:, Jászkisér, Mélykút, Kunmadaras, a szlovéniai Lendva és a horvátországi Laskó küldöttségét, Egeresi Sándort, a Tartományi Képviselőház elnökét, Babity Jánost, a szabadkai magyar főkonzulátus vezető konzulját, Fremond Árpádot, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjét, Bábi Attilát, Topolya község polgármesterét, a szomszédos és baráti települések küldötteit.
- Közösen kiáltsuk világgá, hogy falunk születésnapja számunkra annak a hitelességnek a vállalását jelenti, mely mögött a falubeli emberek odaadása, küzdelme, mindennapi kitartó munkája áll. A helyi együttműködésben az elmúlt esztendő áttörést hozott, a színház körüli munkálatok sok falubelit megmozgattak, amiért köszönet jár nekik. A kettős állampolgárság elérhetősége immár azt jelenti, hogy mégsem vagyunk mostohagyerekek, a kibontakozó Európa pedig új lehetőséget tartogat számunkra is. Nagy szükségünk van a közös bizalomra, mely megalapozza a jövőbe vetett hitet és az ebből fakadó erőt. Ezért a helyi közösségi munka elsősorban a közösség szolgálatát, a kiállást jelenti - mondta beszédében Fazekas Róbert.
A köszöntőt követően két faluplakettet és egy faludíjat adtak át azoknak, akik sokat tettek a településért. A helyi közösség tanácsa faluplakettet adományozott az Ady Endre Művelődési Központ népitánc-szakosztályának a több évtizedes sikeres tevékenységéért, Méhes Károlynak pedig posztumusz ítélték oda a faluplakettet a tekesport területén kifejtett munkásságáért. Faludíjat az Echo együttes kapott a zene területén elért kimagasló teljesítményéért. Este került sor a felújított színházterem átadására. A színház épületének teljes felújításához szükséges 11 millió dinárt a település önerőből teremtette elő, ami példás összefogásról tanúskodik. Az összefogásnak köszönhetően felújították az előcsarnokot, kicserélték a tetőszerkezetet, rendbe hozták az épület külső burkolatát, a nézőteret és a színpadot. A szalagot Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke és Fazekas Róbert, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának elnöke vágták át, majd a nyíregyházi Mandala Dalszínház előadta: A miniszter félrelép című darabot. A tartalmas nap utcabállal zárult, melyhez Stivi és Deki biztosította a jó hangulatot. Vasárnap koronglövő versenyt és kispályás labdarúgótornát tartottak, a háromnapos falunap pedig a római katolikus templomban bérmálkozással, a református templomban pedig istentisztelettel és keresztelővel fejeződött be.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..