home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Netflix vagy HBO GO?
Pásztor-Kicsi Gergely
2018.08.03.
LXXIII. évf. 30. szám
Netflix vagy HBO GO?

Aki úgy szeretne tévézni, hogy saját maga dönti el, mikor mit néz (és kihagyja a reklámokat), az...

...vagy letorrentezi a napi betevő sorozatot (vállalva a szerzői jog megsértéséért kapott intő e-mailek lehetőségét), vagy átverekszi magát valamelyik online filmes kalózoldalon a felugró reklámok (!) rengetegén, esetleg előfizet egy legális online videotékára. Ha az utóbbi opció mellett dönt, akkor két választása van: Netflix vagy HBO GO.

Néhány éve mind a Netflix, mind az HBO GO nevű internetes szolgáltatások elérhetőek nálunk, így mostanra már volt idejük túltenniük magukat a gyerekbetegségeiken. Itt az idő, hogy összehasonlítsuk őket! De előbb hozzuk képbe őket azoknak, akik esetleg valamiért még nem tudnák, mi fán terem az online videotéka (melynek egyébként nincs igazán bejáródott magyar megnevezése, angolul video on demand néven fut). Ez egy olyan internetes szolgáltatás, amelyről fix havidíj ellenében filmeket, sorozatokat nézhetünk laptopról, számítógépről vagy éppen okostelefonról. A világban egyébként számos ilyen létezik, viszont nálunk, Szerbiában csak a két legnagyobb játékos van jelen.

Kezdjük talán a Netflixszel, mely olyan sikeres a maga nemében, hogy bizonyos körökben a hagyományos televízió-forgalmazókat teljesen megkerülő üzleti modellt Netflix-modellnek nevezik. Noha 1997-ben még DVD-kölcsönzőként alapították meg, a hangsúly hamarosan a streamelésre helyeződött át. Mára abszolút globális céggé fejlődött, 2016 óta ugyanis Kínát, Szíriát, Észak-Koreát és a Krímet kivéve a világ minden országában jelen van. Sajnos a kínálat nem mindenütt ugyanolyan: amíg az Egyesült Államokban nagyjából 1300 sorozat és 4000 film tekinthető meg, addig néhány országban ezek a számok jóval kisebbek lehetnek (Albániában konkrétan 33 és 200, ám ez extrém eset). Szerbiában körülbelül 300 sorozat és 1400 film érhető el.

Emellett mára a Netflix nem csak videotékaként működik, hiszen már saját sorozatokat és filmeket is gyárt. Az első teljesen saját gyártású sorozata a 2013. évi House of Cards (Kártyavár) volt, melyre két hatalmas nevet (Kevin Spacey-t és David Finchert) is be tudott csábítani, és melyet a Netflix zászlóshajójaként emlegettek. Azóta több jó nevű vagy jelentős alkotás fűződik a nevéhez, például a 13 Reasons Why, a Narcos, a BoJack Horseman vagy a Stranger Things.

Ezekben a riválisnál, az HBO-nál sincs hiány. Igaz, az HBO jóval előbb is kezdte, hiszen a tévécsatornát 1974-ben alapították. Az ezredfordulón aztán rengeteg, mára kultikussá vált sorozatot forgatott le. Ilyen például a Drót (The Wire), a Maffiózók (Sopranos), a Szex és New York (Sex and the City), a Treme, valamivel később pedig a zseniális True Detective. Manapság a csatorna a talán valaha volt legnépszerűbb sorozattal, a Trónok harcával döntögeti a nézőszámokat, viszont az utolsó évad lezárulásával sem kell félnie, hiszen a sokak által kezdettől fogva ennek utódjaként emlegetett Westworld is HBO-gyártmány.

Most pedig térjünk át a technikai részletekre. Anyagilag az HBO GO szolgáltatás éri meg jobban, 799 dinárba kerül havonta a Netflix 7,99 eurós havidíjával szemben (nem kell túl sok rosszindulat ahhoz, hogy feltételezzük, a Netflix trükközött az árszabásnál). Mindkét csatorna egy hónapnyi ingyenes próbaidőt ad a felhasználónak. A regisztráció egyszerű és fájdalommentes, a neuralgikus pont némelyeknek esetleg a bankszámlaszám megadása lehet. Tipp: ha egy olyan bankszámla számát adjuk meg, amelyen csak kevés pénzt tartunk, nyugodtan alhatunk. Mindkét szolgáltató szinte bármilyen széles sávú internetes eszközről nézhető, tehát asztali számítógépről, laptopról vagy éppen okostelefonról is. Ráadásul egy egyszerű, néhány száz dináros HDMI-kábellel elég egyszerűen a tévére is be lehet kötni a képet — természetesen csak akkor, ha mindkét eszközünknek van HDMI-bemenete.

Ami a kínálatot illeti, a korábban felsorolt saját gyártású sorozatokat csak a saját gyártóiknál lehet elérni (vagyis a netflixeseket a Netflixen, az HBO-sorozatokat pedig az HBO GO-n). Viszont egyik csatornán sem csak a saját gyártású alkotásokat lehet nézni. A Netflix legjobb, nem saját gyártású sorozatai közül a Sherlockot, a Peaky Blinderst és a Vikingeket mindenképp érdemes megemlíteni, ahogyan a Black Mirrort is — noha ez határeset, hiszen az eredetileg BBC-s alkotás gyártását a harmadik évadtól kezdve vette át a Netflix. A Netflixen nézhető meg továbbá a Breaking Bad és utódsorozata, a Better Call Saul is (melyet személy szerint a legjobb jelenleg futó sorozatnak tartok). Ezenkívül régebbi alkotások is vannak itt, egyebek között a Mad Men vagy a Jóbarátok is elérhető.

Noha az HBO GO-n a saját gyártású sorozatok a legjobbak, azért másoktól is sok jót gyűjtött be. A legnagyobb „átigazolás” talán a tavalyi év egyik legnagyobbat robbanó új sorozata, A szolgálólány meséje (The Handmaids Tale), emellett van itt Dexter, elérhető a Twin Peaks új évada, a történelmi sorozatok kedvelőinek a Borgiákkal és a Tudorokkal kedveznek, valamint fent van a méltatlanul ismeretlen antológiasorozat, az Inside No. 9 is. Ezenkívül a magyar gyártású HBO-sorozatokból nálunk is elérhető az Aranyélet (melyben a vajdasági Kovács Tamás egy fontos szerepet játszik).

A filmek tekintetében mind a két „versenyző” jól teljesít, viszont az HBO (nálam legalábbis) megnyerte ezt a kategóriát, mégpedig két okból: az egyik, hogy a régióban készült, tehát szerb, horvát, bosnyák, macedón és magyar alkotásokat is elérhetővé tesz (például jelenleg elérhető a Rudolf Péter főszereplésével készült 1945), a másik pedig, hogy keresésnél IMDB-s érték alapján is besorolja a filmeket, sorozatokat, ami megkönnyíti a jobb alkotások megtalálását. Viszont mindkét csatorna kínálatában mindenki megtalálhatja a neki tetsző néznivalót, és a csatornák tartalmát viszonylag gyakran frissítik is, úgyhogy nem válik unalmassá (ez azonban azzal a veszéllyel is jár, hogy bizonyos filmeket esetleg levesznek, mielőtt megtekintettük volna őket).

A feliratok tekintetében is az HBO GO bizonyul jobbnak, hiszen kivétel nélkül minden film és sorozat jó minőségű szerb felirattal nézhető. A Netflix jelenlegi formájában elsősorban az angolul tudóknak kedvez, a legtöbb alkotás csak angol és (valamilyen ismeretlen okból) román felirattal nézhető. Némileg segít ezen a Subflix nevű, böngészőre letölthető kiegészítő. Ennek köszönhetően néhány egyszerű lépéssel a netflixes videókat saját, internetről beszerzett felirattal is nézhetjük, sőt, magáról a Subflix honlapjáról is letölthetünk feliratokat. Ez azonban még így is túlságosan komplikált és esetleges. Ha a Netflix meg akar maradni a szerbiai piacon, akkor a jövőben változtatnia kell ezen, hiszen nálunk a hagyományos tévécsatornák és az HBO mellett még az illegális letöltőoldalakkal is versenyeznie kell.

Az összehasonlításból tehát az HBO GO került ki győztesen, ám szeretném hangsúlyozni, hogy mivel a két online videotéka megosztozik a jó alkotásokon, az jár igazán jól, aki mindkét csatornára elő tud fizetni. A szerbiai tévéknél mindkettő egyértelműen jobb választás.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..