home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Ne szólj, mert...
Tomek Viktor
2009.04.15.
LXIV. évf. 15. szám
Ne szólj, mert...

Balog Eliot a támadás utánVajdaságban a magyar kisebbség ellen elkövetett incidensek nyilvánvalóan nem szűntek meg annak ellenére sem, hogy több politikus egybehangzóan az ellenkezőjét állítja. A közelmúltban több olyan esetről is beszámolt a sajtó - és most főleg a kisebbségi médiumokra go...

Balog Eliot a támadás után

Vajdaságban a magyar kisebbség ellen elkövetett incidensek nyilvánvalóan nem szűntek meg annak ellenére sem, hogy több politikus egybehangzóan az ellenkezőjét állítja. A közelmúltban több olyan esetről is beszámolt a sajtó - és most főleg a kisebbségi médiumokra gondolok -, amikor az áldozatok magyar fiatalok voltak, a gyanúsítottak pedig a többségi nemzet tagjai. A hivatalos szervek gyakorlata nem változott, évek óta ugyanazt a taktikát követik. Az elkövetőket vagy nem sikerül kézre keríteniük, vagy ha mégis, akkor megússzák kisebb büntetéssel. Azt gondolom, hogy az incidensek, amelyekről a sajtó is tudósít, csak a jéghegy csúcsa, vannak közösségek, amelyekben naponta történik ilyesmi, de senki sem foglalkozik vele, amíg nagyobb csapás nem történik. Nyugat-Bácskában, március folyamán egy magyar fiatalembert ért támadás után azonban sokan felkapták a fejüket.
A bezdáni Balog Eliot, a zombori Műszaki Szakközépiskola első osztályos tanulóját március 17-én, kedden, hét-nyolc szerb fiatal támadta meg súlyos sérüléseket okozva neki. Betörték az orrát, megsérült a szinusza, eltört az arccsontja, műteni kellett. Habár a támadók többen voltak, csak az egyikük ütött, méghozzá az arcon, bokszerrel. Azonosították az elkövetőt, egy küllődi (koluti) fiatalembert. A történtekkel kapcsolatban Balog Sarlotával, Eliot megrendült édesanyjával beszélgettem. Elmondta, hogy fiát kiengedték a kórházból, jól van, és már iskolába is jár.
- Az incidens előtti napon már fenyegette fiamat az a bizonyos küllődi fiú, azt mondta neki, hogy ,,elintézi' majd. Másnap, a fenyegetés beváltásától tartva, Eliot egy önvédelmi célokra szolgáló gázspray-t szerzett be a barátjától. Hátulról támadtak rá, amikor az iskolából hazafelé tartott az osztálytársával. A támadók egyike bokszerrel belevágott a fiam arcába, elesett, majd felállt, és futni kezdett. Támadói követték, de a gázspray-vel sikerült a támadók arcába fújnia, és így elmenekülhetett - emlékezett vissza Sarlota fia szavaira. Eliot a zombori kórház sürgősségi osztályára került, ott ellátták a sérüléseit. édesanyja elmondta, hogy a rendőrség már a sürgősségin kihallgatta a fiát, és később civil ruhás nyomozó is járt nála. Amikor a rendőröknek azt bizonygatták, hogy magyarsága miatt támadták meg, ők azt válaszolták, hogy hagyja ezt a mesét.
Az elkövető, a küllődi fiatalember ugyanazon a buszon utazott, mint Eliot, az első összeszólalkozás itt történt. Balog Sarlotával való beszélgetésemkor Dominik, az idősebb testvér is jelen volt, s ő is megerősítette azt az állítást, hogy nap mint nap érik atrocitások a magyar fiatalokat. Az inzultusok a buszon, illetve az iskolában (Dominik is a Műszaki Szakközépiskolába jár) mindennaposak. Sértegetik őket, szurkálódnak, s olykor-olykor le is köpdösik a magyar fiatalokat. Arra a kérdésemre, hogy miért nem jelentik mindezt a pedagógusoknak, Dominik azt válaszolta, hogy annak nem lenne semmi értelme. Inkább tűrnek, vagy - mint az Eliot esetében is történt - visszaszólnak.
A zombori Műszaki Szakközépiskolába több mint 1000 diák jár, a 42 osztályból 3 a magyar anyanyelvű. Horváth János, az iskola igazgatója lapunknak elmondta, hogy sose volt semmilyen panasz a két diákra (Eliotra és a gyanúsítottra), mindkettőjüknek példás a magaviselete, tanulmányi eredményeik is jónak mondhatók. Az igazgató hozzátette: nem gondolja azt, hogy nemzeti alapon történt volna az incidens, de mint mondta, ezt a rendőrségnek kell majd kiderítenie.
- Az intézményben a fiatalok között nem jellemző az erőszakos megnyilvánulás, nincs semmiféle feszültség. A biztonsági intézkedések nagymérvűek. Az objektum be van kamerázva, és iskolarendőrünk is van - mondta Horváth János iskolaigazgató.
A szenttamási Emberjogi Központ aktivistái elmondták, hogy a sértett édesanyja először őket kereste meg a fiát ért atrocitás után, mivel azonban a Központ két éve nem kap anyagi támogatást, sajnos nem tudott biztosítani jogi képviseletet a sértett számára, s március 25-ei közleményében felszólították a Magyar Koalíció vezetőit, hogy biztosítsanak ingyenes jogi képviseletet Balog Eliotnak.
Mivel a hivatalos szervek, a politikusok nem tesznek konkrét lépéseket az atrocitások megfékezésére, a gyűlöletszítók megbüntetésére, ezért a fiatalok kénytelenek magukat megvédeni. A túlerővel szemben azonban gyakran alulmaradnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..