home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Mindenki KMV-je
Szerda Zsófi
2015.04.22.
LXX. évf. 16. szám
Mindenki KMV-je

A Középiskolások Művészeti Vetélkedője, mindenki KMV-je, a tavasz első napja. Legalábbis sokan vagyunk így ezzel. Olyan ez a rendezvény, mintha a téli-nyári napforduló volna. „Depiből a hepibe.” Középiskolásként és versenyzőként tudtam: csak eddig a napig kell kibírni az iskolapadban nyomorogva, utána már nincs sok a végéig, és a KMV-s élmények addig biztosan kitartanak. Tavasz, napsütés, mosolyáradat, versenyszellem, Óbecse. Kevés olyan vajdasági magyar ember van, akinek a KMV nem jelent semmit, és nem volt versenyző, szállásadó, szervező vagy csak néző. Aki pedig ezen kevesek egyike, nos, azt nagyon sajnálom.

Szilágyi Miklóssal, a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének fő szervezőjével hol máshol, mint a szabadkai bíróság büféjében találkozom egy gyors beszélgetésre két falat kolbászos szendvics és két tárgyalás között, hóna alatt „titkos” aktákkal és a KMV-koncertek plakátjaival. Miklóst ugyanis nem csupán a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjének első filmje, a RÉV című horrorfilm-paródia szereplőjeként vagy a KMV fő szervezőjeként ismerheti a nagyérdemű, sokak számára ő „egyszerűen” csak a gondjaikon segítő ügyvéd úr Óbecséről.


A szerző felvétele

* Minden készen áll a nagy menetre? Hogyan halad a szervezés és a csapat? Mindenki nyugodt?

— Ilyenkor, a finis előtt az utolsó simításokat végezzük, és a szervezőcsapat lelkesedése egyenlő arányban nő a jókedvünkkel, már mindenki várja ugyanis, hogy megkezdődjön a KMV, együtt töltsünk néhány szép áprilisi napot, s a fiatalokkal együtt örüljünk, valamint figyeljük az új, feltörekvő, tehetséges fiatalok munkáját. A fő szervező úr reméli, hogy a csapaton belül mindenki tudja a feladatát, és azt gondolom, most minden készen áll, hogy az idén is egy izgalmas rendezvényt tudjunk magunk mögött. A Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője már be is fejeződött, újabb rekordokat döntögetve, hiszen kilenc előadás és tizenöt film lett bemutatva, és már évek óta nagy kérdés, hogy nem kellene-e kétnaposra bővíteni a KSZFV-t. Ez egyrészt nagyon jó, másrészt pedig megterhelő lenne, főleg a zsűrinek, hiszen két napot kellene végigdolgoznia, s így sincs könnyű helyzetben, mivel a KSZFV rendszerint éjszakába nyúlik.

* Akkor most ehetsz két falatot, és utána beszéljünk egy picit a számokról. A számokat mindenki szereti.

— A képzőművészeti vetélkedőre beérkezett pályamunkák száma a tavalyihoz hasonlóan alakult, az idén is sok volt a fotó, körülbelül 150 érkezett. Kevesebb volt azonban a néprajzi munka, csak négyet kaptunk. Nem lebecsülvén egyik kategóriát sem azt azért el kell mondanom, hogy a néprajzi munka elkészítése igényli a legtöbb időt és energiát, ez a számokon is megmutatkozik. Kevesen foglalkoznak ezzel a területtel, de ez talán az időhiánynak tudható be. A műfordítás kategóriában beérkezett munkák között a tavalyihoz képest valamennyivel kevesebb volt az angol, a plakátpályázat hozta a szintet, több mint harminc munka érkezett be. Az MNT és a KMV külön kategóriájára pedig hozzávetőlegesen annyi munka érkezett be, mint tavaly. Ami a részt vevő iskolákat illeti, a két községen — Zentán és Szabadkán — kívül, ahonnan a legtöbb diák érkezik, Újvidék a harmadik, ahonnan sok tanuló jelentkezett. Sajnálatos viszont, hogy Zomborból senki nem nevezett be. Onnan egyébként is kevesen jönnek, de az idén ismételten egyetlen zombori diákunk sincs. Ezt jövőre orvosolni kell.

* Mi alapján határozzátok meg a zsűri összetételét?

— A zsűri tagjainak kilétét soha nem fedjük fel előre. Úgy gondoljuk, hogy ezzel meg tudjuk őrizni a verseny tisztaságát, és a diákoknak is szeretnénk meglepetést szerezni azzal, hogy a helyszínen tudják meg, ki mond majd véleményt róluk és a munkájukról. Minden évben igyekszünk közéleti személyiségeket, kortárs szakembereket, alkotókat felkérni. Ez az idén sincs máshogyan. Mindenképpen igényeljük az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék segítségét, ezzel is emeljük a rendezvény színvonalát. Arra törekszünk, hogy ne csak eredményt hirdessünk, hanem segítsük is a fiatalokat a fejlődésben. A tanulók részletes véleményezést kérhetnek a zsűritagoktól a verseny után. Amint mondtam tehát: a zsűri tagjainak kiléte csak a helyszínen derül majd ki, de annyit elmondok, hogy az idén egy neves budapesti tagja is lesz az irodalmi zsűrinek. 

* Nem múlhat el KMV koncert nélkül. Az idén a Supernem a fő zenekar. Milyen kísérőrendezvények lesznek még a három nap alatt?

— Ami a kísérőrendezvényeket illeti, nagyon örülünk, hogy a hetvenéves Képes Ifjúság ünnepi műsorának mi adhatunk otthont. Ez azért is fontos, mert a KMV és a Képes Ifjúság a két fő portál, mely a középiskolásokról ad hírt középiskolásoknak. Az lett volna a legszebb, ha a Képes Ifi hetvenedik évfordulója egybeesett volna a KMV ötvenéves jubileumával, mely két év múlva lesz, de ezt sajnos nem tudtuk összehozni (nevet). A pénteki nap záróeseménye egy slam poetry est lesz, próbálunk teret adni az új törekvéseknek, irányzatoknak. Szombaton este bemutatkozik a KSZFV győztes színielőadása, ahogyan azt az elmúlt években megszokhattuk, majd a fiatalok az esti koncerten engedhetik ki a gőzt és az izgalmak füstjét. A bulizni vágyók három előadót hallhatnak: az óbecsei származású Csorba Lóránt a Lóci játszik nevű együttessel nyitja az estet, majd a Supernem húzza a talpalávalót, végül a szintén budapesti Veronika and the Wedding Boys pörgeti tovább a táncos lábak ritmusát. Az idén a buli helyszíne is új lesz, hiszen a fiatalok a Panoráma étteremben fognak szórakozni, mely épület közelebb van a központhoz, és egyébként az egész városra kilátás nyílik belőle. Amivel még készülünk — és ez számunkra is újítás, én magam is kíváncsian várom, hogyan fog működni —, az a fanzine, melyről már sok szó esett, de nem marad meg az ígéretek szintjén, hiszen máris dolgoznak rajta. Lesz benne írás a KSZV-ről, valamint a KNV-ről, azaz a Középiskolások Népzenei és Néptáncvetélkedőjéről is. A fanzine-t nem akarjuk túl komolyan venni, más szavakkal egy fiataloknak szóló, jókedvű, vicces kiadvány készül.

* A rendezvény két év múlva jubileumot ünnepel, hiszen ötvenéves lesz. A jelenlegi szervezőgárda gondolkodott-e már rajta, hogy átadja a stafétát a fiataloknak?

— Annyit biztosan tudok, hogy az ötvenediket még mi, „nagyöregek” (jaj, de rosszul hangzik!) fogjuk szervezni, az a csapat, amely kisebb-nagyobb cserékkel, de már nyolc éve dolgozik a KMV-n. Elképzelhető, hogy lesznek személyi változások, minden évben vannak. Folyamatosan törekszünk újításra, bevonjuk a helyi embereket, főleg a fiatalokat, például a fanzine-t is egyetemisták, középiskolások fogják írni. Egy rendezvény szervezése nem könnyű munka olyan szempontból, hogy akiknek nagy elvárásaik vannak, azok talán csalódnak, mivel ezért a munkáért nem jár pénz. Mindenki önkéntes alapon dolgozik, tehát csak az vehet részt a szervezésben, aki magáénak érzi a KMV-t, vagy az, aki ilyen módon szeretne már nem középiskolásként a KMV bűvkörében maradni. S valóban, minden fiatal, aki csatlakozott, azért van itt, mert ennek mindenképpen a része akar maradni.

* Jól érzem, hogy annak idején te is azért kezdtél el itt dolgozni, mert azt szeretted volna, hogy a középiskolának és a KMV-nek még egy kicsit ne legyen vége?

— Pontosan így van. Az volt a célom, hogy a KMV-n belül maradjak, mert azt gondolom, hogy ez egy rendkívüli lehetőség és rendezvény, ahol valóban csak a legjobbak fordulnak meg. Engem évről évre elképeszt, hogy például a beszédművészeti vagy a színművészeti vetélkedőn milyen produkciókat látok. Csak ámulok és bámulok, hogy középiskolásaink mekkora profizmussal dolgoznak. Másrészt én lokálpatrióta vagyok, tehát fontos számomra, hogy a verseny központi rendezvénye Óbecsén maradjon. Mindezek miatt vállaltam el a szervezést annak idején. De nem szabad elfelejteni, hogy nem egyedül dolgoztam, mindig ott volt az a néhány ember, aki mindenben támogatott, a KMV ezért olyan, amilyennek most látjuk. Fontos még az ötvenedik nagy vágyunk is, azaz hogy megjelenjen a KMV-monográfia. Készülnek az interjúk az egykori szervezőkkel, a második körben versenyzőket is megszólítunk, képeket gyűjtünk, nagyon hálásak vagyunk Dormán Lászlónak, akinek hihetetlen kollekciója van. Azt gondolom, hogy ez lesz — ha lehet ilyet mondani — a csúcsa vagy a méltó lezárása a nyolc évvel ezelőtt elkezdett szervezői munkának, de az is meglehet, hogy még néhány évig folytatom.

A beszélgetés után mindketten KMV-lázban égve rohantunk tovább, s eszembe jutott, hogy mint minden jó dologgal, a KMV-vel is csak egy baj van: olyan sokáig várjuk, s aztán olyan gyorsan elmúlik. De talán éppen ettől olyan édes.


Szerda Zsófi a Hét Nap újságírója
A képre kattintva megtekintheti az adatlapját is!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..