home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Mesterségek dicsérete
Csermák Zoltán
2016.07.26.
LXXI. évf. 29. szám
Mesterségek dicsérete

Színes riportok az Alpok-Duna-Adria adásában — Igazi nyári témákkal jelentkezik csütörtökön az Alpok-, a Duna- és az Adria menti országok közös televízió-műsora. A szerkesztő ezúttal az egykori szakmákat helyezték górcső alá, de a mesterek festői környezetét is bemutatják.

A 34. évében járó Alpok-Duna-Adria televíziós együttműködésben a magazint minden ország azonos tartalommal, a saját nyelvén készíti el. A kéthetenként jelentkező műsor csütörtöki adásában ezúttal a nézők a régi mesterségek világába pillanthatnak be.

A hajóépítés hagyománya a horvátországi  Betinában  a  18. század közepéig nyúlik vissza, amikor a Filipi család a szigetre hozta tudását. Betina egyhamar több tucat kiváló mester otthonává vált, akik e vidéken megteremtették a hajóépítés alapjait. Négy évtizede még közel ötvenen ismerték a szakma csínját-bínját, mára csak tízen maradtak. A riport e tradicionális mesterség utolsó mohikánjait mutatja be.

Az üvegfestés alapvető technikái,  az olvasztás,  a formázás  és a  színezés már az ókori Egyiptomban  ismertek voltak. A szlovéniai múzeumok és magángyűjtemények nagyszámú üvegfestett képet rejtenek,  de csak kevés közülük a XVIII. századi mesterműve. A rendezők kutatásai nyomán nemrégiben e ritka darabokat állították ki a celjei Tájvédelmi Múzeumban.

Az óraátállítások idején dolgozik a legtöbbet  az  a bajor órásmester, aki  templomok és más középületek tornyaiban elhelyezett,  messziről látható szerkezeteket  állítja be. Igazi toronyórás dinasztiából származik, a család tagjai százötven év óta űzik ezt a mesterséget az aprócska Meßhofen  településen.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Adás: július 28., csütörtök  (Duna – 7.55)
Ismétlés: július 28.. csütörtök (Duna World 15.35)            

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..