home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mesélő falak és Trianon
Szerda Zsófi
2020.01.21.
LXXV. évf. 3. szám
Mesélő falak és Trianon

Azt hiszem, ha valakit, hát Jankovics Marcell könyvillusztrátort, grafikust, rajzfilmrendezőt, írót nem kell bemutatni senkinek. Budapesten a Műcsarnokban látható kiállításán szerteágazó művészeti tevékenységének egy szelete látható a falakon, a kurátorok a grafikai-képzőművészeti munkára helyezték a fő hangsúlyt, de természetesen rajzfilmrendezői munkásságába is betekinthetünk.

Valószínűleg mindenkinek más jut eszébe Jankovics Marcell nevéről. Lehet, hogy valakinek az Oscarra jelölt Sisyphus vagy a Küzdők, másoknak Az ember tragédiája vagy az Ének a csodaszarvasról, s olyanok is lesznek, akik a János vitéz Iluskájára vagy a Magyar Népmesék sorozatra asszociálnak neve hallatán, és Szabadkán többünknek juthat eszébe Gusztáv is. A tárlaton nemcsak az animációs filmekből és a könyvillusztrációkból ismerős képek eredeti rajzait láthatjuk, hanem a tervként megmaradt filmforgatókönyveket és figuraterveket is. Mivel közeleg az évforduló, a kiállítás kiemelt válogatásban mutatja be Jankovics Marcell Trianon című rajzsorozatát. Gúnyrajzokon, a tőle megszokott eleganciával, fanyar humorral mutatja be a történelmet a mohácsi vésztől a Trianonig.


A szerző felvételei

Látható még az el nem készült Biblia-sorozat néhány vázlata, a Fehérlófia néhány képkockája, a sok-sok részes Magyar Népmesékből egy kis ízelítő, Az ember tragédiájához és a Piszkos Fredhez készített rajzok (mely utóbbi sajnos animációs filmként szintén nem készült el), mesekönyvekhez rajzolt illusztrációk, melyek között ott vannak Nâzım Hikmet török költő meséihez megálmodott rajzai is.

„Jankovics illusztrátorként a mesekönyvekben sokszor igen részletes naturalizmussal jeleníti meg figuráit, mert úgy véli, hogy a gyermek nem gügyögő, gyermekrajzszerű illusztrációkra kíváncsi, hanem a világ sokszínűségére. Például állatábrázolásai — zöld varangya, fekete harkálya, örvös galambja vagy mókusa — akár egy természettudományi könyv ábrái is lehetnének. Ugyanakkor illusztrációiban megjelenik a magyar népművészet tudós kutatójának alázatos műgondja is, amellyel megfest, átír egy-egy régi tárgyat: egy lőporszarukarcot, spanyolozott tükröst, guzsalyt vagy kecskefejes dudát” — írja Szemadám György, aki a kiállítás összeállításában szakmai tanácsadóként vett részt.

Egy másik fal tartalmazza a XX. század elejének híres színészeiről készített portréit, melyeket eddig nemigen láthattunk sehol. Nagyon élethűen megrajzolva ott mosolyog Jávor Pál, ott figyel Gombaszögi Ella, Kabos Gyula, Latabár Kálmán, s a kor magyar színészei még Humphrey Bogartot is befogadták maguk közé.

Ha végignézzük a Műcsarnok falain helyet foglaló képeket, olyan érzésünk is lehet, mintha több alkotó munkáit látnánk, s egy 1984-ben, a Filmkultúra című folyóiratban megjelent interjúban Jankovics úgy nyilatkozott, hogy stílusát mindig a témához igazítja, s élvezi ezeket az alakváltásokat.

— Elképedve állok az előtt, hogy valaki ennyiféle hangszeren tud játszani. Amikor egyszer szóba hoztam ezt, nevetve azt mondta: „Szerintem egész jó műtárgyhamisító lehetett volna belőlem.” Csodálom munkabírását, szorgalmát, és igen, alázatát is, mellyel a grafikai munkásságát végzi — mondta Szemadám György a kiállítás megnyitóján.

A tárlat kurátorai Fazakas Réka és Medve Mihály, a művésszel, Jankovics Marcellel készült interjúnkat a január 22-ei számban olvashatja.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..