home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Megalakult a Magyar Nemzeti Tanács
(—)
2014.11.19.
LXIX. évf. 47. szám
Megalakult a Magyar Nemzeti Tanács

A vajdasági magyarság másodízben választott közvetlen úton Magyar Nemzeti Tanácsot. Az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium jóváhagyásával hétfőn tartották meg az MNT alakuló ülését a szabadkai városháza dísztermében.

Hajnal Jenő az új összetételű MNT elnöke

Mint ismeretes, az október 26-ai szavazás eredményeként a magyar kisebbségi önkormányzat 35 képviselői helyére 31 küldöttet a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Magyar Összefogás lista delegált, 2 mandátumot szerzett a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége VMDK — Csonka Áron lista, valamint 1-1 mandátumot a Másként Magyarságunkért — Fodor László lista, illetve a Magyar Liga — Új Magyar Alternatíva lista.

Megtartották az MNT első rendes ülését

Az alakuló ülésen az újonnan megválasztott 35 tanácstag mindegyike elfogadta mandátumát, majd átvette a hitelesítésről szóló bizonylatot. Talpai Sándor (a Magyar Összefogás listájáról) javasolta, hogy az alakuló ülés után tartsák meg az MNT első rendes ülését is, és válasszák meg az MNT új elnökét. Az indítványt mind a 35 képviselő egyhangúlag támogatta.

Az MNT első rendes ülésén, a napirendi pontok és az alakuló ülés jegyzőkönyvének elfogadása után Paskó Csaba plébános egy, a Magyar Összefogás 30 tagja által támogatott javaslatot adott át. A képviselők mgr. Hajnal Jenő listavezetőt, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatóját ajánlották az MNT új elnökének. Paskó az előterjesztésben elmondta, hogy Hajnal Jenő szakmai és emberi mivoltában is alkalmas a feladatra, nemzetünk és népünk képviseletére, és méltó folytatója a megkezdett munkának. Az MNT új elnökének személyére más javaslat nem érkezett. Az új elnököt titkos szavazással választották meg.

A magyar közösség minden polgáráért

A titkos voksolás eredményét Linka B. Gabriella, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, a Magyar Összefogás lista jelöltje ismertette. A jelen levő 35 tagból Hajnal kinevezését 34-en támogatták, egy tag pedig ellene szavazott.

Az MNT új elnöke az eskütétel után megköszönte az iránta tanúsított bizalmat és megbecsülést, majd a vajdasági magyarság iránti elkötelezettségét hangsúlyozta.

— Arra kérem a jóistent, hogy megfelelhessek a rám váró feladatoknak, hogy tetteimet mindig az alázat, a hűség, az elkötelezettség, az eltökéltség és a belátás irányítsa. A Magyar Nemzeti Tanács hosszú utat tett meg az elmúlt tizenöt esztendőben, attól a fontos és bátor pillanattól kezdve, hogy 1999. augusztus 20-án megalakult az ideiglenes magyar nemzeti tanács. A vajdasági magyar kulturális autonómia építésének folyamatában elévülhetetlen és megkerülhetetlen érdemei vannak mindazoknak, akik a Magyar Nemzeti Tanácsot alakították, annak működését lehetővé tették — fogalmazott Hajnal, majd hozzátette, hogy az MNT-nek és az elnökének a magyar közösség minden polgárát kell szolgálnia függetlenül attól, hogy október 26-án kire szavazott. Szerinte négy év alatt közös erővel messzire és magasra juthatnak el. 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..