home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból
Talpai Lóránt
2012.03.28.
LXVII. évf. 13. szám

Gyilkosságsorozat a franciaországi Toulouse-banNem is olyan régen egy norvégiai ámokfutó tömegmészárlása rázta meg a nagyvilágot. A múlt héten Franciaországba költözött a rettegés: egy rejtélyes gyilkos ezúttal ott szedte áldozatait. Úgy tűnik, az eddig főként Európán kívül tapasztalt terrorizmus, v...

Gyilkosságsorozat a franciaországi Toulouse-ban
Nem is olyan régen egy norvégiai ámokfutó tömegmészárlása rázta meg a nagyvilágot. A múlt héten Franciaországba költözött a rettegés: egy rejtélyes gyilkos ezúttal ott szedte áldozatait. Úgy tűnik, az eddig főként Európán kívül tapasztalt terrorizmus, vérengzés, sajnálatos módon egyre inkább utat tör magának az óvilág felé is. A legutóbbi véres dráma eseményeinek helyszíne a dél-franciaországi Toulouse volt. A városi zsidó iskolánál történt merényletben négy emberrel, közöttük a harmincéves Jonathan Sandler rabbival, illetve két kisfiával, Gabriellel és Ariehhel és a nyolcéves Miriam Monsonegóval végzett egy fekete motorkerékpáron érkező támadó. A feltevések azt valószínűsítették, hogy az elkövető ugyanaz a személy, aki a közelmúltban három katonát ölt meg Montaubanban, egy másikat pedig korábban Toulouse-ban. Franciaországban a gyilkos után példa nélküli hajtóvadászat indult: a párizsi vezetőség a legmagasabb szintre emelte a terrorizmus elleni riadókészültséget. Nicolas Sarkozy francia államfő személyesen jelentette be, hogy a közterületek ellenőrzésére, a különféle terrorizmusellenes intézkedések bevezetésére vonatkozó intézkedéscsomagot, az úgynevezett Vigipirate-tervet a skarlátvörös fokozatra emelik. Ilyen még soha nem történt az országban. Az eddig érvényes (a 2005. évi londoni merényletek után bevezetett) rendőri ellenőrzés foka a vörös volt. A tragédia után megkezdődtek a találgatások. Például a szemtanúk szerint a támadó filmre vette a vérengzést. Egy francia lap arról cikkezett, hogy három katonát is keresnek, akiket 2008-ban neonáci kötődéseik miatt elküldtek a hadseregből. Feltételezték ugyanis, hogy közük van a támadásokhoz, mivel a merénylet végrehajtása és a fegyverhasználat profi elkövetőre utalt.
Aztán a francia rendőrség több száz, állig felfegyverzett tagja körülzárt egy négyemeletes társasházat Toulouse városában. A hatóság egy egész városrészben kikapcsoltatta az áram- és gázszolgáltatást. Abban a házban tartózkodott ugyanis a feltételezett elkövető, akit Mohamed Merahnak hívtak. Mohamed Merah beismerte a merénylet elkövetését, s azt állította, hogy egyedül cselekedett. Telefonon azt is bevallotta, hogy újabb támadásra készült egy katona ellen. A 24 éves férfi egyébként nem volt hajlandó megadni magát, automata fegyverből tüzet nyitott a rendőrökre, közülük hármat megsebesített. Ezután újabb heves tűzpárbaj következett, melyben az elit alakulat kommandósai, noha élve akarták elfogni, kénytelenek voltak lelőni. Merah fegyverekkel a kezében halt meg.
Catherine Ashtonnak, az EU külügyi főképviselőjének a reagálása
Izrael felháborodott amiatt, ahogyan Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője interpretálta a toulous-i vérengzést, illetve hogy a Gázai övezetben végrehajtott akciókhoz hasonlította a merényletet. Az Európai Unió külügyi főképviselője egy palesztin diákokkal folytatott brüsszeli találkozón találta azt mondani, hogy ,,amikor arra emlékezünk, mi történt Toulouse-ban, emlékeznünk kell arra is, hogy mi történt tavaly Norvégiában, mi történik Szíriában, mi Gázában és más helyeken'. Izraelben politikai hovatartozástól függetlenül élesen elítélték a brit politikus asszony kijelentését. Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Likud részéről, valamint a munkapárti Ehud Barak védelmi miniszter, Avigdor Lieberman külügyminiszter, az Izrael az Otthonunk elnöke éppúgy felháborodásának adott hangot, mint Cipi Livni exkormányfő, az ellenzéki Kadima vezetője. Egyhangúlag arra szólították fel a Ashtont, hogy kérjen bocsánatot. Válaszul a külügyi főképviselő hivatala kiadott egy közleményt, mely szerint Ashton mélyen elítéli az Ozar Hatorah iskolánál történt, négy halálos áldozatot követelő vérengzést, együtt érez az áldozatok családjával, a francia zsidó közösséggel és az egész országgal a gyászban, de hozzá kell tennie, megjegyzéseit ,,eltorzítva' közölték a hírügynökségek. ,,Szeretnénk világossá tenni, hogy a beszédében a főképviselő felidézte azokat a tragédiákat, amelyeknek gyerekek esnek áldozatul világszerte, de semminemű párhuzamot nem vont a toulouse-i vérengzés és a gázai események között' - hangzik a közlemény.
Fogházi illetékesek jelentik: ,,Timosenko jól viselkedik'
Két hír is napvilágot látott a volt ukrán kormányfő, Julija Timosenkóról. Az egyik az, hogy állítólag megtalálták a titkos külföldi, egymillió eurós számláját, a másik pedig, hogy brigádvezető lehet belőle a fogházban. A börtön egyik munkatársa elmondta, hogy Timosenko illedelmesen viselkedik, nem kiabál és nem gorombáskodik. Ha valami panasza van, akkor azt írásban nyújtja be. Ezenkívül valószínűleg aligha fogják gyári munkára fogni. ,,A tanult, és jó vezetői képességgel megáldott asszonyoknak a művezetői vagy brigádvezetői munkát szánják'. Julija Timosenko tárgyalásának folytatását egyébként május 15-ére tűzték ki Kijevben. A volt ukrán miniszterelnököt tavaly októberben ítélte a bíróság hét év börtönbüntetésre, mivel bűnösnek találta hivatali hatalommal való visszaélés vádjában az Oroszországgal még 2009-ben aláírt gázmegállapodások kapcsán az ellene folytatott perben. Fellebbezését decemberben elutasították a kijevi fellebbviteli bíróságon, így ügyvédei a semmítőszékhez fordultak beadványukkal.
Elhunyt a kopt pápa
Kairóban óriási tömeg kíséretében helyezték örök nyugalomra III. Senuda egyiptomi kopt pápát. Az egyházfőt a zsúfolásig megtelt Szent Márk-székesegyházban ravatalozták fel. Csak a meghívottak fértek el a koporsójánál, a több tízezer gyászoló a szentély előtt gyűlt össze, és elismételte a bent elhangzott imádságokat. A rend fenntartásában a katonaság is részt vett, mégis számtalan ember megsérültek a tolongásban. III. Senuda, a kopt keresztény egyház feje március 16-án hunyt el. Halálát egészségügyi állapotával és életkorával magyarázták az orvosok.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..