home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
`Kik alkották a 47-es csoportot?`
Tomek Viktor
2007.07.04.
LXII. évf. 27. szám
`Kik alkották a 47-es csoportot?`

Feleségével, Magdolnával és két kisebb gyermekével Szabó Attila felvételeA bácsföldvári gumijavító esete a Legyen ön is milliomos! című vetélkedő hazai sorozatával Érdekes a sors. Néha a bolondját járatja az emberrel, néha pedig igazán kellemes meglepetést is tud szerezni. Szerbiában gyakor...

Feleségével, Magdolnával és két kisebb gyermekével Szabó Attila felvétele

A bácsföldvári gumijavító esete a Legyen ön is milliomos! című vetélkedő hazai sorozatával
Érdekes a sors. Néha a bolondját járatja az emberrel, néha pedig igazán kellemes meglepetést is tud szerezni. Szerbiában gyakori jelenség, hogy az ember nem tud a szakmájában elhelyezkedni, és az sem számít kivételes dolognak, ha valakinek felsőfokú végzettsége van, de jobb híján olyan munkát végez, amely anyagilag jövedelmező ugyan, de mégsem a képzettségének megfelelő. A bácsföldvári Légvári Ágoston építészmérnöknek készült, be is fejezte a főiskolát Szabadkán, aztán a sors úgy hozta, hogy a zűrzavaros 90-es években, amikor a rombolás nagyobb becsben volt, mint az építés, gumijavítóként kezdett el dolgozni, hogy a családját eltartsa. Az egyetlen dolog azonban az életben, amit soha senki, semmilyen körülmények között nem tud az embertől elvenni: a tudás. Ágoston örök életében érdeklődő természetű volt, rengeteget olvas, az ismeretterjesztő dokumentumfilmeket is megnézi, úgy ragad rá a sok ismeret, mint másra a bogáncs. Sokan mondják, hogy a tudásnak akkor van igazán értelme, ha az ember kellőképpen tudja a gyakorlatban is alkalmazni. Légvári Ágoston élt az adott lehetőséggel.
- Az ember lát egy telefonszámot, van egy bizonyos tudás a tarsolyában, és ha lehetősége nyílik ezt a tudást alkalmazni is, akkor miért ne próbálná meg.
Nos, a bácsföldvári gumijavító ezen egyszerű oknál fogva jelentkezett a szerbiai Legyen ön is milliomos! című vetélkedőre. Három évvel ezelőtt is próbálkozott ugyan, és akkor is bekerült a tíz versenyző közé, de tovább már nem jutott. Most sikerült.
Szerbiában két ízben indult a verseny. Először a már megszűnt BK Televízió vette meg a szabadalmat, ettől az évtől kezdve pedig a B92-n fut a műsor Ivan Zeljković vezetésével. A televíziós vetélkedő nagy népszerűségnek örvend, szinte minden európai országban esténként több millió embert szegez a tévé képernyője elé.
- A vetélkedő olajozottan ment, jól tudtam összpontosítani és összehangolni a gyorsaságot a precízséggel, de természetesen szerencsém is volt - mondja Ágoston, hozzátéve, hogy azért némi lámpalázzal is meg kellett küzdenie. - A 8. kérdésig éreztem egyfajta belső feszültséget, szerencsére egy idő után megszűnt, amit magam is alig tudok mostanáig elhinni.
A 14. kérdésig - a segítséget jól kihasználva és briliáns logikájára támaszkodva - gond nélkül elért. De aztán jött a 15.: Kik alkották a 47-es csoportot?
- Írók, építészek, festők, zeneszerzők volt a négy megadott válasz. Mindjárt a kérdés elején az az érzésem támadt, hogy ezek írók lehettek. Utána logikával próbáltam eldönteni, és akkor is az íróknál kötöttem ki - emlékszik vissza Ágoston.
Az utolsó kérdésnél a három gyermekére: a 16 éves Mariannára, a 11 éves Fannira és az 5 éves Ádámkára gondolt.
- Nem mertem kockáztatni. Az az érzésem támadt, hogy ha bakizok, megbánom. Megbánom, hogy egy lehetőséget elszalasztottam. Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok alapon nem vállaltam be az utolsó kérdést.
2,5 millió dinárt nyert, ebből természetesen adózni is kell, vagyis mintegy 2 millió a jól megérdemelt jutalma. Mi lesz a sorsa? Annyit elárult Ágoston, hogy mindenképp el szeretnének menni nyaralni.
- Sohasem tartottam magam szerencsésnek, a napi küzdelem otthagyja az emberen a nyomot, fizikailag és lelkileg is. Előtte semmilyen más kvízjátékban nem vettem részt, ez volt az első eset, hogy bekerülhettem egy kvízműsorba.
Az adás, mely a reklámokkal együtt körülbelül 40 perces, a valóságban több mint két és fél óráig tartott, ez pedig hosszú időnek számít a reflektorok kereszttüzében.
A történethez az is hozzátartozik, hogy Szerbiában csak Légvári Ágostonnak sikerült az, ami másnak nem, vagyis ő volt ez egyetlen játékos, aki mind a 15 kérdést megválaszolta, és érdemein az sem csorbít, hogy az utolsó kérdésre játékon kívül adott választ. Légvári Ágoston történelmet írt a Legyen ön is milliomos! című vetélkedő hazai sorozatában.
Gratulálunk neki!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..