home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Kétszáz méterre az Európai Uniótól
Tomek Viktor
2007.04.04.
LXII. évf. 14. szám
Kétszáz méterre az Európai Uniótól

A tamásfalvi Szentháromság-temploma- Diákjaink minden áldott nap ingáznak rajta, mert itt csak 4 osztályos iskola működik, ezenkívül az orvos is ingázni kénytelen, mert itt még orvos sincsen, hetente kétszer jár ki rendelésre - mondja Szarka Edit tamásfalvi tanítónő, a nemrég alakult Bölcső...

A tamásfalvi Szentháromság-temploma

- Diákjaink minden áldott nap ingáznak rajta, mert itt csak 4 osztályos iskola működik, ezenkívül az orvos is ingázni kénytelen, mert itt még orvos sincsen, hetente kétszer jár ki rendelésre - mondja Szarka Edit tamásfalvi tanítónő, a nemrég alakult Bölcső Alap titkára. - A szebb éveket is megélt iskolának 25 diákja van, összevont tagozaton tanulnak. A termékeinket is el kell szállítanunk eladásra, mert itt a faluban nem vásárolják föl őket. Kiszolgáltatott helyzetben vagyunk, és már nagyon szeretnék, ha megjavítanák az utat. Ha jól emlékszem, 1974-ben ,,vitték el az iskolát Magyarittabére, addig 8 osztály működött itt, és fiatalból is több akadt. Azóta bizony igencsak megcsappant a gyerekek létszáma, az óvodások is mindössze 10-en vannak.
A falu története
Tamásfalva történetét több változatban tartja számon a lakossága: az egyik nem lejegyzett forrás alapján ezt a földbirtokot IV. Béla ajándékozta gróf Bedekovics Tamás udvari jegyzőnek. A másik lejegyzett forrás szerint pedig a cseneji járáshoz tartozott a település, és 562 katasztrális hold területtel rendelkezett. Már a XV. században említik a korabeli krónikák a falut, 1462-ből Tamásháza nevű helyiségről vannak adatok, ez akkoriban a beregszói Hagymás család birtoka volt. A hódoltság alatt teljesen elpusztult a település. Mostani nevét Komori-Bedekovics Tamás udvari tanácsosról kapta. 1841-ben ő küldött erre a területre Szegedről telepeseket, az ö-ző nyelvjárás azóta honos, s már abban az időben is dughagyma, vöröshagyma és dohány termesztésével foglalkoztak a lakói, akárcsak ma. A temploma 1868-ban épült meg, és a Szentháromság nevet viseli. A Hetin nevet 1921-ben kapta, addig Tamásháza volt. Lényegében két falut egyesítettek: Tamásházát és Hetényt. A falu megpróbáltatásai a második világháború után kezdődtek, amikor a német őslakosokat elüldözték, helyettük boszniai telepesek jöttek. Azóta folyamatosan sorvad a falu. Pillanatnyilag mintegy 700-800 tamásfalvi él szerte a nagyvilágban. A hatvanas évek vége is mérföldkőnek számít a lakosság életében.
- 1965-ig a magyarcsernyei községhez tartoztunk, és akkor fejlettebb volt a falunk, hiszen Magyarcsernye közelebb van hozzánk, mint Begaszentgyörgy, amelyhez azóta tartozunk - részletezi Szarka Edit.
A 2002-es népszámlálási adatok szerint 801 a lakosság lélekszáma, kétharmada magyar, a többi szerb, illetve roma.
Segítségre szorulnak
Látogatásunk apropója a katolikus temető felújítása volt. 2005-ben a külföldre vándorolt tamásfalviak létrehozták a Bölcső Alapítványt - a Svájcban élő Tuba Sándornak köszönhetően -, elsősorban azért, hogy segítsenek a szülőhelyükön. A temetőt 1903 óta használják, azóta nem volt rendbe hozva.
Több tamásfalvi lakos is kinn szorgoskodott a temetőnél, és az a Tuba Sándor is, aki a Bölcső Alapítvány kiötlője volt. Körülbelül 30 éve él külföldön, és azt tapasztalja, hogy a három évtized alatt sokat változott Tamásfalva.
- Nem szeretném elhanyagolni a bölcsőhelyemet, amennyit tudok, segítek. Más külföldre vándorolt tamásfalvinak is azt javaslom, hogy ne hagyják cserben az őseiket, és azokat sem, akik itthon maradtak és szorgalmasan dolgoznak - mondja Tuba Sándor.
A temető rendezése után a templomot szeretnék felújítani. Némi pénz már összegyűlt rá, de még nem elég a munkálatok megkezdéséhez. Abban bíznak, hogy a Bölcső Alapítványhoz befolyt összegből sikerül még az idén a templomot is tatarozni.
Tamásfalva lakosságának 60 százaléka 60 évnél idősebb. Szarka Edit véleménye szerint egyszerűen nincs miért itt maradni a faluban, a fiatalok, ha boldogulni akarnak, el kell menniük innen.
A művelődési egyesület helyett...
Tamásfalvának nincs művelődési egyesülete, de működik egy anyanyelvápoló csoport a faluban, mégpedig a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének keretében.
- Az anyanyelvápoláson kívül hagyományt őrzünk, eredeti népdalokat tanulunk... Színjátszó csoportunk is működik. Minden évben részt veszünk a Suliszínház Fesztiválon, valamint a magyar történelemmel is foglalkozunk, versenyekre járunk, már háromszor egymás után elsők lettünk A mit tudsz Torontál vármegyéről? elnevezésű vetélkedőn - mondja Edit.
Talán változást hoz a falu életébe az a tény, hogy mindössze 200 méterre vannak az Európai Uniótól, és a híresztelések szerint a romániai Zsombolyán egy új üzem nyílik, ahova munkásokat keresnek. A sors fintoraként: Romániában talán sikeresebben tudnak majd munkát találni a tamásfalviak, mint idehaza. És talán legközelebb vidámabb hírekkel is tudnak szolgálni. Mondjuk, azzal, hogy sikerült a templomot is rendbe hozni és végre megjavítani az utat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..