home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Készül az egységes magyar médiastratégia
Tóth Lívia
2012.06.20.
LXVII. évf. 25. szám
Készül az egységes magyar médiastratégia

Az egységes magyar nemzettest hatékonyabb tájékoztatásáról, az anyaországi és a külhoni magyar sajtó egymást kiegészítő feladatainak meghatározásáról, a nemzetrészek közötti kommunikációs zavarok leküzdéséről, és a sajtó támogatási rendszerének hatékonyabbá tételéről tárgyalt a délvidéki Pan...

Az egységes magyar nemzettest hatékonyabb tájékoztatásáról, az anyaországi és a külhoni magyar sajtó egymást kiegészítő feladatainak meghatározásáról, a nemzetrészek közötti kommunikációs zavarok leküzdéséről, és a sajtó támogatási rendszerének hatékonyabbá tételéről tárgyalt a délvidéki Pannónián megtartott értekezletén a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója (KMÚEK). Az összejövetel munkájában, amely a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének (VMÚE) szervezésében jött létre, a több mint ötven erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, horvátországi, muravidéki, vajdasági és anyaországi újságíró mellett az ausztráliai Kardos Béla is részt vett. A távolról érkezett vendég többek között a déli félteke egyetlen magyar nyelvű hetilapját, a Magyar Élet című újságot mutatta be. A tanácskozást segítette a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának jelenlévő küldöttsége: dr. Szili Katalin alelnök, Kalmár Ferenc András és Kerényi György nemzetpolitikai főtanácsadó.
Az egységes magyar médiastratégia és -katalógus kidolgozásának fontosságát vitaindítójában Klemm József, a VMÚE alelnöke ecsetelte. Véleménye szerint a különböző országokban működő magyar tájékoztatási eszközök könnyebben tudnak előrelépni, ha közösen fogalmazzák meg céljaikat és jelölik ki az utat, amelyen haladni kívánnak. Várkonyi Zsolt, a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának elnöke a vajdasági magyar médiastratégiát mutatta be, majd a jelenlevők fejtették ki gondolataikat.
Dr. Szili Katalin felszólalásában hangsúlyozta, a média a XXI. században a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom mellett a negyedik hatalmi ággá lépett elő, az anyaországon kívül dolgozó kollégák pedig nem egyszerűen újságírást művelnek, hanem missziót teljesítenek.
A kétnapos konferencián elfogadott zárónyilatkozatban a KMÚEK tagszervezetei bejelentették, haladéktalanul hozzálátnak az egységes magyar médiastratégia létrehozásához, ami az eddiginél jobb, hitelesebb, életképesebb, gazdaságosabb és hatékonyabb anyanyelvű médiahálózatot biztosítana a világ magyarsága számára. Elképzeléseik szerint ennek a jelentős dokumentumnak konszenzus alapján kell létrejönnie, és olyannak kell lennie, amelyet minden nemzetrész a sajátjának érezhet, és mozgósító erővel bír a szakma számára. Első részfeladatként a tagszervezetek legkésőbb szeptemberig összeállítják a Kárpát-medencei magyar médiatárat, amely az egységes magyar médiakatalógus és -kataszter alapköve lehet, valamint részletes elemzést készítenek térségükben a tájékoztatás helyzetéről.
A Konvenció tagjai az esetleges félelmek elhárítása és a nézeteltérések megelőzése érdekében kiemelték, a jövőbeni magyar médiastratégia semmilyen formában sem veszélyeztetheti a sajtószabadságot, nem bírálhatja felül az elfogadott szakmai és etikai normákat, nem korlátozhatja a szerkesztőségek függetlenségét, és nem kérdőjelezheti meg a tájékoztatási rendszeren belüli alrendszerek egyenrangúságát.
Döntés született arról is, hogy a határokon átívelő szakmai testület következő ülését, amelyen már a magyar médiastratégia tervezetét vitatnák meg, 2013-ban a Felvidéken tartják meg.
A találkozó résztvevőit a vajdasági magyar politikai élet rangos képviselői látták vendégül: Topolyán Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke, a Róka-tanyán Pásztor István, a VMSZ elnöke, Bácsfekethegyen Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke várta őket jó hangulatú ebédre, illetve vacsorára. A külhoni magyar újságírók sétát tettek Szabadka és Újvidék központjában, jártak Péterváradon és a Magyar Szó Lapkiadó Kft. székházában, ahol Varjú Márta, a napilap megbízott főszerkesztője és Bordás Győző megbízott igazgató fogadta a csoportot.
A rendezvény a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, a Bethlen Gábor Alap és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósulhatott meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..