home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Kerti sütögetők
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.02.02.
LXXII. évf. 4. szám
Kerti sütögetők

Noha még nincs túl közel a tavasz, amikor a hosszú, rideg, sötét estéket felváltja a jobb idő, mégis érdemes elkezdeni gondolkodni a kerti sütő megépítéséről, ha még nincs sajátunk az udvarban.

Ezek a sütögetők közkedveltek manapság, hiszen nincs is annál jobb, mint amikor összejön a társaság, és közösen készíti el a vacsorát a szabadban. Talán kevés szöglete van a kertnek, ahol ne főtt/sült volna már ínycsiklandó finomság, hiszen a természet varázsa és a füst adta ízek különleges élményt nyújtanak. 

Az utóbbi időben sokan áttértek a zsírmentes, száraz húsok fogyasztására, mások a bográcsosra esküsznek, és vannak olyanok is, akik a szabadtéri szalonnasütés rajongói. Éppen ezért egy jó sütőhelynek több funkciót is el kell látnia, úgyhogy például kemencét is tervezhetünk bele. 

Egy kerti konyha megépítése sok odafigyelést igénylő feladat. Ezért érdemes mindent alaposan megtervezni — így akár egy jól működő, többfunkciós építmény válhat belőle.


A kerti sütő mindig valamilyen kő, tégla vagy más, kemény alapanyagból épüljön. Ha van az udvarunkban elegendő hely, akkor a különféle funkciókat ellátó egységeket össze is lehet építeni, és attól függően, hogy éppen milyen ételre vágyunk, mindent el tudunk készíteni egy helyen.

Első lépésként mindig tervezzük meg, hogy milyen funkciókra lenne szükségünk, mi az, amit szeretnénk, mi fér el, és milyen sorrendben a legpraktikusabb az egyes elemek elrendezése. Nagyon fontos, hogy legyen elég nagy munkapult is a sütők között, hogy tudjunk hol dolgozni, előkészíteni az ételt. Az is rendkívül előnyös, ha a rendszerbe egy csap és mosogató is be van építve, így megspóroljuk magunknak a távolabbi csaphoz való futkosást. Az alsó részek lehetnek tüzelőanyag tárolására alkalmas helyek is, valamint a kint hagyható edényeket is tarthatjuk itt, és polcokat is építhetünk. A tárolóhelyet ajtóval zárttá is tehetjük. A hátsó fal jó, ha két méter feletti, egészen a tetőszerkezetig ér, így nem fúj át rajta a szél, és a hidegtől is védve vagyunk. Az építménynek lehet tetőszerkezete is, így ha rosszabbra fordul az idő, akkor is használható — megvéd például az esőtől.

A szabadtéren sült ételekhez használt tüzelőanyag lehet keményfa — ez talán kevésbé füstöl — vagy faszén. Nagyon ügyeljünk rá, hogy a kert egy olyan zugát válasszuk, ahol nincs a közelben növény, mely lángra kaphat. A kerti sütögetőt úgy célszerű megtervezni, hogy kora tavasztól késő őszig örömünket lelhessük a sütés-főzés és étkezés nyújtotta élvezetekben. A fanatikusok még télen sem hagyják ki ezt a rituálét. Annak is van ugyanis hangulata, amikor a hűvös időben a lángoló tűz mellett ínycsiklandó étel készül — például finom forralt bor társaságában. Ezen még az sem változtat, hogy az étkezésre majd benn, a meleg lakásban kerül sor.

Egy konkrét példa

Szeretnék bemutatni egy nemrég megtervezett kerti sütőt, mely egy tóparti, kisebb, kör alakú hétvégi házikóhoz épül.

A kerti sütő — a ház hangulatához illeszkedve — szinte körülöleli az épületet, majd szintén körívben elfordul a háztól. Az első funkcionális rész a mosogató és a csap. Ezután következik a munkafelület, a nyárs- és rostélysütő, a már kifelé ívelő szakaszon egy újabb munkapult, az építményt pedig a bográcsozó zárja. Felette tetőszerkezet áll, előtte pedig szabad tér van kialakítva, ahol tökéletesen elfér egy nagyobb kerti asztal, székekkel — így válva tökéletes helyszínévé a hétvégi családi, baráti kikapcsolódásnak.

Remélem, önök is kedvet kaptak, és elkezdenek tervezgetni, hogy mire beköszönt a tavasz, már kész ötletekkel láthassanak neki a sütő megépítésének.

Manapság a régi, bontott, illetve új téglából készített építmények a legdivatosabbak.


Fotók: Pinterest.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..