home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Jönnek a MiGek
2016.12.30.
LXXI. évf. 52. szám
Jönnek a MiGek

Szerbia légtere biztonságos lesz?! — Plagizált a bankkormányzó (is) — Letették a hivatali esküt — Január végén vagy február elején kiderül — Létszámleépítés — Mezcsere

Szerbia légtere biztonságos lesz?!

Hat MiG—29-es vadászrepülőt ad Szerbiának Oroszország. A gépek használtak, felújításra, modernizálásra szorulnak. Ennek első fázisára az ország 180 és 230 millió euró közötti összeget költ — mondta Aleksandar Vučić miniszterelnök, miután beszélt az orosz védelmi miniszterrel. A gépek ára nagyjából 600 millió euró, de ezt nem kell kifizetnünk. Emellett Szerbia 30 tankot és 30 felderítő páncélozott járművet kap. Vučić szerint Szerbia légtere teljes egészében biztonságos lesz. Már csak az a kérdés, hogy ki ellen kellene megvédeni az ország légterét tíz MiG—29-essel, hiszen jelenleg négy van szolgálatban.

Mindeközben Kolinda Grabar-Kitarović bejelentette, hogy Horvátország nem versenyez Szerbiával a hadfelszerelés terén, de 2017-ben Black Hawk harci repülőgépeket és vadászgépeket vásárol az USA-tól. Horvátország egyébként tagja a NATO-nak. (Tanjug, N1)

Plagizált a bankkormányzó (is)

Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank elnöke doktori disszertációjának húsz százaléka plágium — állítja a Szerbiai Tényfeltáró Újságírók Központja (CINS). Az értekezést egy magánegyetemen, a kamanci (Sremska Kamenica-i) Educons Egyetem Üzleti Szolgáltatási Karán védte meg 2011-ben. A disszertáció 240 oldalas, Tabaković mentora Milenko Dželetović volt, aki ma a Szerb Haladó Párt Gazdasági Tanácsát vezeti. A CINS 2016 júniusában jutott hozzá a dokumentumhoz, miután az adatvédelmi biztos pénzbírsággal fenyegette meg az Educons Egyetemet, ha nem tesz eleget az újságírók kérésének. Jorgovanka Tabaković doktori dolgozatának ellenőrzése során a CINS számos egyetemi kar tanárát bevonta, ezenkívül a Turnitin nevű plágiumfeltáró programot is alkalmazták, melyet az egyetemek szívesen bevetnek a hallgatók munkáinak ellenőrzése során. Az analízis után a CINS arra a megállapításra jutott, hogy a bankkormányzó asszony doktori disszertációjának több mint 20 százaléka átvett szöveg, olyan részei is vannak, amelyeknél nem lett feltüntetve a forrás. (021.rs, N1info.com)

Letették a hivatali esküt

Szerbia újonnan kinevezett kilenc alkotmánybírája a múlt héten letette a hivatali esküt a parlamentben, Maja Gojković házelnök jelenlétében. Snežana Marković, Milan Škulić, Miroslav Nikolić és Jovan Ćirić neve a szerb köztársasági elnök által javasolt nyolcfős listán szerepelt, Dragana Kolarićot, Tijana Šurlant, Vesna Ilić Prelićet, Tatjana Babićot és Korhecz Tamást pedig a parlament által javasolt tíz jelöltből választotta ki Tomislav Nikolić. A szerb parlament házelnöke sikeres, független munkát kívánt a bíróknak, emellett pedig reményét fejezte ki, hogy megválasztásuk hozzájárul egy hatékonyabb igazságszolgáltatási rendszer kialakításához. (RTS)

Január végén vagy február elején kiderül

Aleksandar Vučić szerb kormányfő újságíróknak nyilatkozva elmondta, január végén vagy február elején derül ki, hogy áprilisban parlamenti választásokat is tartanak-e, addigra ugyanis eldől, hogy pártja megtartja-e a többséget a parlamentben, vagy sem. „Meglátjuk, hogy meglesz-e a parlamentben a többségünk, vagy hogy pártunk egyáltalán akarja-e ezt a többséget, ugyanígy a többi párt, vagy pedig másmilyen többség lesz” — állapította meg Vučić, majd hozzátette: a szerb kormány működik, megvan a többség, de hogy egy vagy két hónap múlva is meglesz-e, azt majd meglátjuk. Minderről a polgárokat is meg fogják kérdezni. (Tanjug)

Létszámleépítés

Több mint 5000 fővel csökkentik a közszférában dolgozók számát 2017-ben — ezt Ana Brnabić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter jelentette be szombaton. A közigazgatásban — vagyis az államigazgatásban, a helyi önkormányzatokban és a helyi közvállalatokban — mintegy 425 000-en dolgoznak, az országos közvállalatokban pedig 147 000-en. 2014 decembere óta a közalkalmazottak száma 23 600-zal csökkent, és további racionalizáció várható. Tervezik például, hogy a Szerbiai Vasutakban 3000-rel, a Szerbiai Villanygazdaságban pedig mintegy 2500-zal csökkentik a létszámot. (Tanjug)

Mezcsere

Bilicki Zoltán, Ada polgármestere a Szerb Haladó Párt tagja lett, miután meggyőződött róla, hogy Aleksandar Vučić és pártja szorgalmas, elkötelezett, és jó eredményeket ér el. A Községünkért — Mi igazoljuk a bizalmat nevű polgári csoporttal az áprilisi választáson abszolút többséget szerzett az adai képviselő-testületben, vagyis 19-et a 29 helyből. Tavaly év végén a rendőrség korrupciós vádakkal vette őrizetbe, de később kiengedték. A két esetnek nyilván az égvilágon semmi köze egymáshoz! (Krstarica.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..