home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Jogi tanácskozás Palicson
Szerda Zsófi
2015.06.10.
LXX. évf. 23. szám
Jogi tanácskozás Palicson

Magyar nyelvű jogi-tudományos tanácskozást tartottak Palicson. Június 5-én került sor a találkozóra, melynek másnapján az érdeklődők szakterminológiai és fordítói képzésen is részt vehettek. A tanácskozás témája Szerbia és az Európai Unió volt, különös tekintettel a csatlakozás jogi és nyelvi aspektusaira.

A konferencia több témakörrel is foglalkozott, főként a kisebbségek jogaival, nyelvhasználatával, valamint Szerbia és az Európai Unió kapcsolatával. A tanácskozást Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta anyanyelvünk minden területen való őrzésének fontosságát, hiszen ez nemzeti identitásunk alapköve s egy olyan összetartó erő, amely elengedhetetlen megmaradásunk szempontjából. Az MNT és a valamikori Tartományi Jogalkotási Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság 2003 óta szervezi meg közös szemináriumát, s az a vajdasági magyar jogász- és fordítótársadalom szakmai fórumává nőtte ki magát.

A tanácskozást dr. Juhász Hajnalka, Magyarország igazságügyi miniszteri kabinetjének közigazgatási tanácsadója nyitotta meg, aki az Európai Unió nemzeti kisebbségeinek jogi kérdéseiről, korlátjairól és nehézségeiről beszélt. Elmondása szerint több olyan rés, illetve definiálatlan kérdés van a szabályzatban, amelyre megoldást kell találni ahhoz, hogy a kisebbségek nyelvi jogai kellőképpen tudjanak érvényesülni. Tanácsokat adott arra vonatkozólag is, hogy Szerbiának mit kellene még a csatlakozás előtt megtennie, illetve milyen stratégiákkal kellene előállnia. A második előadó Kardos Gábor egyetemi tanár volt, az ELTE ÁJK Nemzetközi Jogi Tanszékének vezetője, aki a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai kartájáról és a végrehajtási nehézségéről beszélt. Utána Vukašinović Éva tartományi ombudsmanhelyettes következett, aki bemutatta azt a kutatást, amelyet a kisebbségek közszférában való foglalkoztatottságának területén végeztek, majd ennek problematikus pontjait bocsátotta vitára és véleményezésre.

A tanácskozás az ebédszünet után dr. Korhecz Tamás rendkívüli egyetemi tanár Kisebbségvédelmi standardok kialakítása az EU-csatlakozás folyamatában című előadásával folytatódott. Korhecz kitért a tanácskozás fontosságára, illetve megköszönte a szervezőknek a korábbi években nyújtott segítséget, hiszen — mint mondta — ő maga is évekig részt vett benne. Dr. Beretka Katinka tanársegéd az európai uniós tagállamokra jellemező normatív hatásmegosztás változatairól beszélt, majd délután a doktoranduszpanel következett: Szügyi Éva PhD-hallgató, Lendák Kabók Karolina harmadéves PhD-hallgató és Szabó Lality Dóra másodéves PhD-hallgató tartotta meg előadását dr. Várady Tibor akadémikus moderálásával. A konferencia szombaton folytatódott a fordítói szemináriummal, melyet kerekasztal zárt Józsa László ügyvéd irányításával.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..