home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ismét divatba jön a tartalékosság?
Tóth Lívia
2015.03.25.
LXX. évf. 12. szám
Ismét divatba jön a tartalékosság?

— Holnap elmegyünk a községházára, és kijelentkezel az itthoni címedről, mert ismét hordják a behívókat — mondta az ismerősöm a nemzeti ünnepünkre hazalátogató, a harmincas évei végén járó fiának, aki mellesleg évtizedek óta Budapesten él, és lakása is van a magyar fővárosban.

Én viszont úgy éreztem magam, mintha egy időgépbe kerültem volna, mely visszarepített bennünket több mint két évtizeddel ezelőttre, a kilencvenes évek elejére.

A téma a következő napokban is többször szóba került, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy az emberek ismét félnek. Meglett férfiak, feleségek, édesanyák tették fel újra meg újra a kérdést: mit akarnak már megint velünk? Nem elég, hogy a jobb megélhetés reményében ilyen sokan elmennek, még azokat is el akarják űzni, akik maradnának? Hát nem volt még elég? És különben is, fizetett katonaságunk van…

Miután 2011-ben Szerbia is létrehozta a hivatásos hadseregét — jelenleg 13 000 katonája, altisztje, illetve tisztje van —, sokan, akik még a régi rendszerben „szolgálták a hazájukat”, azt hitték, minden kötelezettségük megszűnt a katonaság irányában. Csakhogy ez nem így van!

Egy kicsit utánajártunk, mi is történik valójában. Nos, a hír igaz. A polgárok egy részét mostanában katonai gyakorlatra invitálják. Az érintettek igencsak meglepődtek, hiszen már el is felejtették — vagy csak nem gondoltak rá —, hogy valaha volt tartalékos szolgálat.

A honvédelmi minisztériumban azt állítják, nincs ebben semmi rendkívüli, a hadsereg tartalékosállománya továbbra is létezik, a gyakorlat pedig a rendszeres, megszokott aktivitások közé tartozik. Mindazok a férfiak, akik voltak katonák, és még nem töltötték be a hatvanadik életévüket, tartalékosoknak számítanak. És kaphatnak behívót katonai gyakorlatra. Ez alatt az idő alatt laktanyákban vagy sátrakban helyezhetik el őket, azoknak pedig, akik munkaviszonyban vannak, igazolást kell hozniuk, mert — az átlagfizetést véve alapul — pénzbeli juttatás jár nekik.

— A katonaköteles polgárokat gyakorlatokra vagy tanfolyamokra rendelhetjük be, hogy felkészüljenek azokra a feladatokra, amelyeket békében vagy háborúban kell végrehajtaniuk — jelentette ki a Dnevnik napilap összefoglalója szerint Jovan Krivokapić, a honvédelmi minisztérium szóvivője.

A parancsnak nem kell eleget tenni, ha valaki beteg, ha a háztartás egyik tagját már behívták, illetve ha haláleset történik a családban. Aki azonban nem tudja igazolni a távolmaradását, arra 10 000—50 000 dináros büntetést vagy hatvannapos elzárást róhatnak ki.

A katonakötelesek többsége jelenleg úgynevezett passzív tartalékos státuszban van, de egy részüket hamarosan aktivizálják, ez pedig új kategória a szerbiai hadseregben. Az ugyanis a terv, hogy szükség esetén ők lennének a fizetett egységek jól felkészített erősítése. Akik aktív tartalékosok szeretnének lenni, azoknak szerződést kell aláírniuk a minisztériummal. Arra az időszakra, amelyet egyenruhában töltenek, a rangjelzésüknek és a beosztásuknak megfelelő fizetést kapnak, a munkaadójuk pedig köteles megőrizni számukra az állásukat. Az erre vonatkozó pályázat már megjelent a honvédelmi minisztérium honlapján, sőt, a kérdőívet eddig több mint ezren ki is töltötték. A zömük harminc évnél fiatalabb férfi. A tervek szerint ebben az évben száz aktív tartalékossal kötnek szerződést. 

A tényt, hogy már több mint ezer jelentkező van, nem szeretném kommentálni, de nem nehéz kitalálni, mi vonzza ezeket a fiatalembereket. Valószínűleg nem a fegyver és a hadviselés, hanem a biztos jövedelmi forrás.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..