home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Irodalmi birodalom Zentán
Bíró Tímea
2017.12.01.
LXXII. évf. 47. szám
Irodalmi birodalom Zentán

A zEtna Kiadó igen ígéretes és színes programmal várta az érdeklődőket a XIV. (Fluid) Irodalmi Fesztiváljára.

A beszélgetések nagy részét a Zentai Alkotóházban tartották meg, ám voltak rendezvények az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken, a Zentai Gimnáziumban, a csókai Városi Könyvtárban és az adai színházteremben is. A háromnapos irodalmi kavalkádon lehetetlenség volt unatkozni. A Magyar Nemzeti Tanács a rendezvényt kiemelt jelentőségűvé nyilvánította.


A Hoppál Mihály Band és Jónás Tamás (a szerző felvétele)

Csütörtökön egy igazán lendületes rajttal indult a fesztivál, mivel Tékiss Tamás íróval Patócs László beszélgetett. Ezután Szűgyi Zoltán olvasott fel a verseiből, majd Szerda László dalszerzői estjét hallgathatta meg a közönség Csonka Róbert közreműködésével és Szerda Árpád vendégszereplésével.

Pénteken a kísérőrendezvények által nemcsak Zenta gőzölgött melegen az irodalomtól, hanem más települések is. Celler Kis Tamás és Tomić Glória az újvidéki Magyar Tanszéken kérdezte Szűgyi Zoltánt a Kontaktzóna + Beszélgetések a vulkán alatt elnevezésű műsor keretében. A Zentai Gimnázium diákjai számára is színesebb lett a nap, hiszen Nagy Hajnal Csillával Új Krisztina, Döme Szabolccsal és Hernyák Zsókával pedig Mészáros Anikó beszélgetett a gimnázium falain belül. Ezután Zentán Szajkó Istvánnal Virág Zoltán, Nagy Hajnal Csillával Új Krisztina, Szűgyi Zoltánnal Virág Zoltán, Viola Szandrával pedig Szabó Palócz Attila beszélgetett. Csókán Bozsik Péter, Hisnyai Zoltán és Józsa Márta mutatta be a legújabb Ex Symposion-számot, mely a Zsibvásár címet viseli. Az adai színházteremben kiemelkedő program várta az érdeklődőket, hiszen Jónás Tamás költő és a Hoppál Mihály Band koncertjére került sor.

Elérkezett a harmadik nap is, a szombat, amikor már minden porcika megtelt irodalommal, de lehet még fűteni a katlant, fér még a vénába költői kép és regényrészlet. Hisnyai Zoltán és Bozsik Péter beszélgetése nyitotta az estet. Ezután Horváth Viktort Józsa Márta kérdezte a Tankom című legújabb regénye kapcsán. A mű története 1968-ban játszódik, és általa egy mélyen kommunista ember világába nyerhetünk betekintést. A beszélgetés során arról is szó esett, hogyan kapcsolódik a szerző élete Zentához. Alaposan kielemezték, hogy a három regénye közül egyik sem a mai korban játszódik, mintha az író menekülne a jelenből. A beszélgetés végeztével Nick Cave-balladát is hallhattunk, melyet az író adott elő egy gitár kíséretében.

A rövid szünet után egy nagyon izgalmas párbeszéd kezdődött, mely Mészáros Anikó és Jónás Tamás között folyt. A közönség soraiban ülve megtudhattuk, hogy a költő, író, programozó azért kezdett el irodalommal foglalkozni, mert nem értette. Két mellbevágó költemény között elmondta, hogy nem fontos hangsúlyozni a cigány származását, és nem is szeretné, ha cigány szerzőként emlegetnék. A programozás is felmerült, és Tamás elmondása szerint a jó program hibátlan, a jó vers azonban hibás. Kiemelte, hogy ma már nem a könyv a jó út arra, hogy a szöveg eljusson másokhoz, hanem az internet.

A háromnapos rendezvénysorozatot a Hoppál Mihály Band és Jónás Tamás közös koncertje zárta, mely alaposan beleírta magát az emlékezetbe. Kovács Mihály hangja, Hoppál Mihály basszusgitárjátéka, Siska Tamás dobverői és Tamás verssorai beleringatóztak a novemberi, zentai éjszakába.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..