home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ide otthonról hazajársz
Kecsenovity Erna
2017.08.31.
LXXII. évf. 34. szám
Ide otthonról hazajársz

Élménybeszámoló a XXIV. Határon túli magyar középiskolások olvasótáboráról

Az elmúlt egy évben számos helyen megfordultam, számtalan emberrel találkoztam, ráadásul remek lehetőségek találtak meg. Ezért nem is tétováztam, amikor a XXIV. Határon túli magyar középiskolások olvasótáborának szervezője, Gyulai István megkeresett, és azt a megtisztelő feladatot adta, hogy az idén én kísérjem a vajdasági tehetséges fiatalokat a Cseresznyéspusztán megtartott tíznapos táborba. Engem három éve csábított először, és ha Cseri hív, nem lehet nemet mondani — megyek minden adandó alkalommal. Mert Cseri nem csak egy hely, ez egy otthon és egy életérzés. Az én sokadik otthonom. Az idén pedig ismét visszatérhettem, de már többedmagammal.

A hely Paks mellett található, az egész település egy utca az erdő szívében. A néhány éve felújított Erdei Iskolában kaptunk szállást, jómagam és két kiemelten tehetséges középiskolás lány, a szabadkai Vajda Stella és a zentai Eszes Kitti. Az ember azt hinné, hogy egy ingyenes táborba könnyű feladat fiatalokat toborozni, de ez messze az utóbbi idők egyik legnehezebb feladatának bizonyult a számomra. Sokan a tábor időpontjára időzítették a családi nyaralást, vagy csak pusztán emberrablónak hittek. A két lány viszont bevállalta az ismeretlent, és — noha nem beszélhetek a nevükben — annyit elárulhatok, egyáltalán nem akartak a tábor végeztével hazajönni, ami csakis jót jelenthet. Ezúton is köszönöm a bizalmatokat, remélem jó kísérőtök/anyátok voltam.

A táborba az idén Galántáról (Szlovákia), Viskről (Ukrajna), Dévából, Vulkánból, Kézdivásárhelyről és Temesvárról (Románia) érkeztek fiatalok, valamint három paksi ifjú is beugrott. A harminc diák és hat kísérő igazán családias légkört teremtett már az első estén, mert mindannyian tudjuk, milyen az, ha külhoni magyarok találkoznak: beindul a sztorizgatás, helyzetjelentés az ottani magyarság életével kapcsolatban és persze a tájszólások átbeszélése. Mert ami nálunk örökíró, az Erdélyben pix, és ezeket a dolgokat nagyon fontos megtárgyalni.

A tábor témája Arany János élete volt, születésének 200. évfordulója tiszteletére. Műhelymunkák és előadások során dolgoztuk fel a költő életét, mintegy játszva tanultunk, ha ezt a kifejezést még lehet középiskolás, serdülő fiatalok esetében használni. A táborlakók öt szekcióból választhattak, ahol aztán aktív részvevőként munkálkodtak. Ilyen volt a vers- és prózamondás, dráma, zene, filmkészítés és az újságírás. Az én lányaim — mert mindig így hivatkoztam rájuk — az első kettőt vállalták be, nem kis mértékben színesítve így a tábor végén a munkájukból megrendezett gálaműsor programját. Anyátok büszke rátok, de ezt úgyis tudjátok.

A program hihetetlenül színesre sikeredett, és szerencsére az időjárás is nekünk kedvezett, mert minden tervezett eseményt — sőt, számos váratlan, de annál csodálatosabb történést — életre hívtunk. Egyetemi professzorok tartottak nekünk hangulatos és vicces előadásokat, ellátogattunk Nagykőrösre, ahol Arany élt és dolgozott, ott megkóstolhattuk a kedvenc ételeit, megnéztük a sírverseit, a Paksi Amatőr Színjátszók is kilátogattak hozzánk feledhetetlen előadásokat bemutatva, illetve zenészek is tartottak koncerteket, nem is egyet. A paksi Vetővirág Népzenei Együttes a népzene szerelmeseinek kedveskedett, a bölcskei The Subrune fiataljai pedig igazi fesztiválhangulatot teremtettek a hőségben is kitartóan tomboló tiniknek. A kerékpártúrával egybekötött strandolással még a sportot sem hanyagoltuk el. Az idén újra ellátogatott a táborba Koltai Róbert színművész, egy nem tervezett, de annál élménydúsabb estét tartva a csillogó szemű fiataloknak, és az élet kiszámíthatatlanságának köszönhetően még szingapúri ismerőseink is lettek.

Persze a tábor lakói egymást és egymás településeit is megismerhették különböző foglalkozásokon, második este mindenki bemutatta, honnan érkezett, és egy adott helyre jellegzetes kultúrmorzsával szórakoztatta a többieket. Élő Honfoglalót is játszottunk, természetesen külhoni magyarként Nagy-Magyarország megrajzolt térképén, és drámajátékokon keresztül egymást is kiismerhettük. Közben javában készültek a műhelymunkák, az idei tábori kisfilm a Toronyavatás címet kapta — Arany János Híd-avatás című versét adaptálták a fiatal rendezők és színészpalánták. Elkészült a tábor újsága is, a Visszhang, tele tábori élményekkel és az írói/költői vénával megáldott táborlakók írásaival. A drámások a zenészekkel és a versmondókkal kooperálva készültek egy igen tartalmas és színvonalas műsorral a paksi Jézus Szíve katolikus templom vasárnapi miséjére, valamint a hétfő este táborzárásként megrendezett gálaműsorra is. Szóval mindnyájunknak volt elég feladata és elfoglaltsága, így gazdagodva sok élménnyel, tudással és barátsággal. Mert legyünk őszinték: utóbbi nélkül mit sem ér az egész.

Mindig nagyszerű látni, ahogy az első napok után mindenki nyit a másik felé, határokon és generációkon átívelő barátságok, néha szerelmek szövődnek. Mert az itt teljesen normális, hogy nem vagy normális. Teljesen természetes, hogy ha valaki leül gitározni, a tábor lakói köré gyűlve random éneklésbe kezdenek. Teljesen rendben van, hogy ha valaki rákezd, hogy „Béla vagyok, Béla vagyok…”, a tábor összes lakója egyszerre üvölti, hogy „…és egy gombgyárban dolgozom!”. Itt nincs honvágyad, itt nincs netelvonási tüneted, mert teljesen hidegen hagy a megszokott életed. Cseriben otthon vagy, tábori család vesz körül, hova akarnál menni? Kaját kapsz, szállásod van, Csöpike néni — a gondnok/mindenes, aki maga a cseri életérzés, szerintem — hoz neked bármit, amire szükséged van, és mindenki bírja a fejed. Cserinek egyszerűen van egy olyan hangulata, amelyet máshol nem lehet átélni, megteremteni. Itt szinte tapintható a boldogság és a szabadság, és ami még fontosabb: fel is fogod a jelentőségét. Mert nem örökké tart, napok és percek múlásával egyre inkább a tábor vége lebeg a szemed előtt, nem pedig a kezdete. Márpedig vége van, könnyek közt és tele viszontlátási ígéretekkel, de augusztus második napján búcsút intettünk a cseresznyéspusztai Erdei Iskola épületének. Nem örökké. Cserin olyan nincs, hogy örökké. Sem az ottlétben, sem a viszontlátásban. Meg valljuk be, a való életben sem.

Mint visszatérő, tudtam, körülbelül mire számítsak. Az viszont hatalmas megtiszteltetés és öröm volt számomra, hogy mi, vajdaságiak ismét képviselhettük magunkat, megismertethettük a többi határon túli magyarral a mi kultúránkat, szokásainkat, adhattunk egy darabkát önmagunkból, és színesíthettük a tábor programját saját gondolatainkkal és érzéseinkkel. Cserire hazajárni már nemcsak számomra jelentős, hanem azok is így érzik, akiket vihettem, akik ott lehettek, táboroztak, és vidám napokat tölthettek el. A hely, a hangulat, a tábor, a környezet és a mélységes tolerancia egymás iránt. Másra egyszerűen már nincs is szükség, és ez így van jól.

Jövőre 25. Ha az élet is úgy akarja, mi biztosan ott leszünk. Ugye, lányaim?                                                      

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..