home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Horgos a bartóki örökkévalóság része
Tomek Viktor
2006.08.30.
LXI. évf. 35. szám
Horgos a bartóki örökkévalóság része

Az emléktáblaBartók Béla első népdalgyűjtő útja során - pontosan 100 esztendővel ezelőtt - Horgoson is járt. Az évfordulóra a horgosiak és a zenekedvelők méltóan emlékeztek, hiszen a Vajdaságban Horgoson kívül csak a közép-bánáti Alibunár községben gyűjtött a zeneóriás. Az ünnepségsorozat...

Az emléktábla

Bartók Béla első népdalgyűjtő útja során - pontosan 100 esztendővel ezelőtt - Horgoson is járt. Az évfordulóra a horgosiak és a zenekedvelők méltóan emlékeztek, hiszen a Vajdaságban Horgoson kívül csak a közép-bánáti Alibunár községben gyűjtött a zeneóriás. Az ünnepségsorozat vasárnap fél háromtól Nagygyörgy Zoltán helytörténész alkalmi kiállításával kezdődött, amelyet az érdeklődök, a Lazarus Tele-házban tekinthettek meg, majd dr. Péter László nyugalmazott egyetemi tanár közreműködésével a helytörténész Bartók-tanulmányával ismerkedhetett meg a közönség. Ezután az érdeklődők mindazokra a helyszínekre ellátogattak, ahol Bartók megfordult a tíznapos horgosi tartózkodása során. Az évfordulóval egybekötve - szintén Horgoson - kezdetét vette a XIII. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok is. A rendezvénysorozatot 1994-óta a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezi. Az utóbbi években kialakult gyakorlatnak megfelelően a megnyitó ünnepséget ökumenikus istentisztelet vezette be, a szíveket melengető, lelkeket áhítattal eltöltő liturgiát Palatinus István katolikus plébános, nt. Orosz Attila püspöki helynök és Dolinszky Gábor evangélikus lelkész tartották.
- Az ünnepi játékok alkalmat adnak arra, hogy kinyújtsuk kezünket egymás felé, és hogyha így lesz, akkor nem történhet meg az, hogy idegen népek szolgálatába fogunk szegődni, saját nemzetünk és népünk érdekeivel szemben - mondta Szöllősy Vágó László, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség főtitkára. A játékokat hivatalosan mgr. Hajnal Jenő, a VMMSZ alelnöke nyitotta meg, ünnepi beszédében elmondva, hogy Horgos is a bartóki örökkévalóság része lett, akkor, mikor 100 esztendővel ezelőtt a faluban járt a zeneszerző. Az istentisztelet után emléktáblát avattak a Brauswetter-villában (más nevén Órás-villa), ahol Bartók dolgozott és gyűjtött, majd az érdeklődők megtekinthették a zeneóriás szálláshelyét is, a Baranyai-villát, amely Kamaráson, a Villasoron található. Nagygyörgy Zoltán elmondta, hogy a körülbelül 50 villa évről évre egyre rosszabb állapotban van, és amíg a szerbiai műemlékvédelem szárnyai alatt lesznek ezek az épületek, a jövőben sem fog változni semmi, hiszen minden, ami nem szerb, az az enyészet martalékává válik.
- Azok az épületek, amelyek műemlékszámba mennek - nemcsak Horgoson, hanem a Vajdaság egész területén - mind veszendőre vannak ítélve. A szerbiai műemlékvédelem gondozása alatt állnak, de ennek a szervezetnek nincsen elég pénze arra, hogy fenntartsa őket. Csak azok az épületek tudnak fennmaradni, amelyek magánkézbe kerülnek. Úgy gondolom, ki lehetne használni ezeket az épületeket. Horgos mezőgazdasági termelésből él, és egy újabb bevételi forrása lenhetne a falunak, ha ezeket a műemlékszámba menő épületeket felújítanák, és az egyre népszerűbb falusi turizmus szolgálatába állítanák - mondta Nagygyörgy Zoltán horgosi helytörténész.
Bartók újra Horgoson címmel, a délvidéki magyar népdalkörök közös műsora 19 órakor kezdődött a Művelődési Házban. Fellépett Kovács Birkás Tamara, Kiss-Iván Ágnes népdalénekesek, a Reköttye Népdalkör, a Fehér Akác Művelődési Egyesület Asszonykórusa, a Lányi Ernő Népdalkör, a Vadvirág Hagyományápoló Kör, valamint a Délibáb citerazenekar és vegyes kórus. A művelődési műsor után a házigazdák ízletes vacsorával vendégelték meg a látogatókat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..