home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Hol a határ?
Fehér Márta
2018.09.14.
LXXIII. évf. 37. szám
Hol a határ?

Két nap Koszovóban — Drága szerelem — Képeskönyv ovisoknak a mártírhalálról

Két nap Koszovóban

Nem a határokkal kell foglalkozni, hanem a koszovói szerbek jogaival, küzdeni azért, ami jár — hangoztatta Aleksandar Vučić szerb államfő Kosovska Mitrovicán. Bejelentette: Szerbia fejlesztéseket fog végrehajtani a koszovói szerb közösség javára, ezzel segítve a szülőföldön való megmaradást. Kórházakat újítanak fel, óvodákat építenek, új vízvezeték-hálózatokat létesítenek — ígérte. A hétvégi koszovói körútja központi beszédét tartva egy óra hosszában fejtette ki mondanivalóját. Szólt a többi közt a történelemről, a szerb—albán viszonyról, a határok kérdéséről, a Brüsszel közvetítésével folyó párbeszédről. Megismételte: Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét, egyszersmind békés megegyezésre törekszik az albánokkal. Hangsúlyozta, a megállapodásról nincs írásos dokumentum, sőt, maga a megegyezés sincs közel. A szerb államfő koszovói látogatásának egyik legfontosabb állomása a Gazivoda víztározó volt. Vučić először nem kapott erre engedélyt a koszovói kormánytól, ám végül az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok nyomására Pristina engedett. Banje faluba azonban nem jutott be, ott az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg veteránjai állták el az útját, szerintük bocsánatot kellene kérnie azokért a bűncselekményekért, amelyeket a szerbek követtek el. (Szerbiai RTV, Tanjug)

 

Drága szerelem

Szerbiában virágzik az álházasságkötés. A boldogító igenért az egyik fél állampolgárságot kap, a másik pedig sok pénzt. A német papírok ára a fővárosi lakásokéval vetekszik, és a szerb állampolgárságért is szép összeg jár. A szerbiaiak egyrészt uniós papírokért házasodnak, sokan pedig azért állnak anyakönyvvezető elé, hogy harmadik világbeli országok lakosait tegyék boldoggá a szerb papírokkal, persze nem ingyen. Akkora a kereslet egyik és másik oldalon is, hogy eszeveszett iramban növekszik az ár: a német állampolgárságért cserébe kimondott boldogító igen esetenként akár 50 000 euróba is kerülhet. Ilyen apróhirdetések garmadájával találkozhatunk: Álházasságot kínálok nőknek, Horvátország, harmincéves. Házasságot kínálok férfinak svájci papírokért. Normális magyarországi nőt keresek házasságkötésre magyar papírokért. A Blic szerint 300-500 ilyen jellegű ajánlat fut jelenleg a hazai hirdetések között. A szerb állampolgárságért 2—10 000 eurót fizetnek közel-keleti országok még nálunk is szegényebb lakosai. A lap állítása szerint a vajdaságiak (horvátok és magyarok) fiktív házasságkötése is jelentős. (InfoNet Vojvodina, B92) 

 

Képeskönyv ovisoknak a mártírhalálról

Ne aggódj, a családod büszke lesz rá, ha mártírhalált halsz — üzeni hasznos tanács címszó alatt az a képeskönyv, amelyet a szerémségi Ljukovo (Lyukó) falucska ovisai kaptak ajándékba. Megnyúzhatnak, levághatják a fejedet, vízbe fojthatnak — sorolja a könyv, melyet a tartalomhoz igazodó illusztrációk tesznek még szörnyűbbé. Nem tetszene neked, ha azték áldozat lennél. Szörnyűségek, melyekről még hallani sem szeretnél — ez egy újabb címecske a kiadványból. A képeskönyvet minden ovis megkapta, az állami óvoda pedagógusai felsőbb utasítást követve osztották szét a négy-, az öt- és a hatévesek között. A felháborodás a szülők körében óriási. Az igazgatónőt nem érték utol a sajtó képviselői, a titkárnő szerint szemináriumra ment. A képeskönyvet a Kreativni centar könyvkiadó adta ki, a beleütött pecsét feliratán az óvoda neve szerepel. A kiadó igazgatónője újságírói kérdésre azt felelte írásban, hogy a szerzők humoros feldolgozásban tálaltak egy történelmi korszakot. (InfoNet Vojvodina, B92) 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..