home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2015.09.28.
LXX. évf. 38. szám
Hírek a nyugdíjasok otthonából

A sportolóknak 46 000 dinár — Az Adagio is kap támogatást — Szerbia idős emberei a sor végén

A sportolóknak 46 000 dinár

Nyugdíjas sportolóink eddig nem vettek részt olyan nemzetközi, országos vagy körzeti versenyen, amelyről ne hoztak volna haza állandó vagy vándorserleget, illetve arany-, ezüst- vagy bronzérmet. Ezért a végrehajtó bizottság úgy vélte, a következőkben, ha szerényen is, de időnként meg kell jutalmazni azokat az embereket, akik koruk ellenére hajlandóak öregbíteni szervezetük jó hírét.

A sportolók őszi programját gazdag, 100 000 dináros dotációval segítette az Elektrovojvodina szabadkai igazgatósága, s miután még 30 000 dinárra volt szükség ahhoz, hogy más alosztályok vidéki vendégszereplésének költségét is fedezhessék, a különbséget az eddig már több alkalommal adakozó emberektől szerezték be.

A nyugdíjas sportolók az ősz folyamán három jelentős versenyen is részt vehetnek: Pacséron, Vrnjačka Banján és Eszéken.

Azok a személyek, akik indulnak ezeken a megmérettetéseken, 1200 dinárnyi zsebpénzt kapnak. Mivel azonban utazási költségek is vannak (autóbusz, üzemanyag, stb.), az igazgatóbizottság erre a célra még 600-600 dinárt hagyott jóvá. Ezek szerint a tíz sportoló az eszéki nemzetközi versenyen 18 000 dinárt költhet.

Mivel kiderült, hogy Szabadkán vannak munkaszervezetek, melyek szívesen segítik a nyugdíjasok sport- és művelődési szakosztályainak munkáját, okkal remélhető, hogy a jövőben a különféle versenyekre, kiállításokra anyagi támogatást kaphatnak a részvevők.

Az Adagio is kap támogatást

Az Adagio vegyes kórus, mint minden évben, az idén is részt vesz Vajdaság nyugdíjasénekkarainak szemléjén, melyet 2015. október 5-én rendeznek meg az Újvidéki Nemzetközi Vásár kongresszusi termében. A szervezők remélik, hogy az idei esemény lesz a legtömegesebb, azaz a legtöbb dalárda vesz részt rajta. Az Adagio mindenesetre ott lesz a szemlén, hogy öregbítse Szabadka zenei hírnevét. Az eddigi szemlék ugyanis nem voltak versenyszerűek, a kritikusok pedig az első három énekkar közé sorolták a kórust.

Az idei szemlén az Adagio harminc tagja vesz részt. Az igazgatóbizottság az utazás költségeit 30 000 dinárral támogatja, s mivel a rendezvényre az esti órákban kerül sor, az énekesek vacsoráját az egyesület 36 000 dinárral támogatja.

Szerbia idős emberei a sor végén

A nyugdíjasok nemzetközi szervezete elkészítette a világ országainak rangsorát aszerint, hogy milyen színvonalon élnek a 60 évnél idősebb emberek. Meg kell állapítanunk, hogy Szerbia helyezése nem dicsekvésre méltó. Hosszú lenne száz-egynéhány ország nevét felsorolni, ezért csak néhányat említünk meg.

Eszerint Svájcban, Norvégiában, Svédországban, Németországban és Kanadában a legmagasabb az öregek életszínvonala. És így fest a helyzet régiónkban: Szlovénia (26.), Albánia (53.), Horvátország (61.), Szerbia (66.) és Montenegró (68.). A sereghajtók: Pakisztán (92.), Ciszjordánia és Gáza (93.), Mozambik (94.), Malawi (95.) és Afganisztán (96.).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..