home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Háromnapos vigadalom a magyarországi Kelebián
Cérna Lenke
2017.08.04.
LXXII. évf. 30. szám
Háromnapos vigadalom a magyarországi Kelebián

Színes programokkal várták a falu apraját és nagyját a határ menti település piacterén.

A péntektol vasárnapig tartó rendezvényen számos vajdasági is megfordult: találkoztunk topolyai mesterszakáccsal, bajsai íjkészítomesterekkel és kishegyesi kecskesajt-eloállítókkal is.

Kerékpárral indultam el Szabadkáról, hogy meglátogassam a már hagyományos kelebiai Kárpát Fesztivált. Miután elhagytam a szerb Kelebiát, és átestem a határellenőrzésen, mindössze fél óra kellett, hogy magyar Kelebiára érjek. A rendezvény helyszínén az az érzésem támadt, hogy nem is külföldön vagyok. Lépten-nyomon vajdasági magyarokba botlottam.

Kíváncsian nézelődő gyerekek és kérdezősködő felnőttek toporogtak a bajsai íjkészítőmesterek asztalánál. A standon félkész íjak, a mesterséghez szükséges természetes anyagok és íjásztartozékok sorakoztak. A vitézdíjjal büszkélkedő Kókity Attila íjkészítő elmondta: egy igazi magyar íj kivitelezése nagy munka, akár fél évbe is telhet. A hozzávalókat sem egyszerű beszerezni — tette hozzá. Nem véletlen, hogy Vajdaságban egyedülálló a szakmájuk.

— Ezek a IX. és a XI. század közötti magyar íjaknak a másai. Kimondottan természetes anyagok felhasználásával készítjük el őket: a magjuk fából van, amelynek egyik oldalára szaru kerül (ez lehet szürkemarháé vagy vízibivajé), a másik felére pedig állati inakat rögzítünk. Kell továbbá szarvasagancs is, amelyet Magyarországról szoktam beszerezni, valamint vízibivajszarv, amelyet pedig Skóciából hozatok.

Amíg a férfiak íjászkodtak, az asszonyok sütni-főzni tanultak. Németh József, Magyarország elismert szakácsa a színpadon, egy rögtönzött konyhában sürgött-forgott az edények körül. A hagyományos magyar ételek népszerűsítésén dolgozó főzőmester lecsót készített — a háziasszonyok nagy meglepetésére tejszín és tejföl felhasználásával. József több konyhai titkot is elárult. Egyebeken kívül azt is megtudtuk tőle, hogy a grillezett csirkemell nem lesz száraz, ha sütés előtt bedörzsöljük szalonnával. A neves szakács látványkonyhájában hamar elkészült az ebéd, de ebből legfeljebb kóstoló jutott. Mivel a vasárnap a gasztronómia jegyében zajlott, senki sem maradt éhen. Bográcsokban rotyogott az ebéd. A főzőversenyen olyan neves szakácsok is megjelentek, akik nemzetközi megmérettetéseken sorra nyerik a díjakat. A topolyai Mándity Tibor, a Vajdasági Lovagrend elnöke az elmúlt években főztjével bejárta Európát. Most Kelebián is megmutatta, mit tud.

— Borjúpörköltet főzök. Bárhova megyek Európába a főztömmel, mindenhol konkurens vagyok. A receptet nem árulhatom el — erre az évek során szerzett tapasztalattal tesz szert az ember — mondta Tibor.

A vajdasági bográcsos mellett magyarországi birkapörkölt illatozott.

— Hagyományos, hortobágyi módon készül ez az étel. Petrezselymes, sós burgonya, illetve tejfölös-foghagymás uborkasaláta kerül mellé köretnek. A jóféle házi vörösbor sem marad el természetesen — mesélt főztjéről a Szabadtűzi Lovagrend Gasztronómiai Egyesület lovagja, a szabadtűzi sütés-főzes mestere, Jakucs János, aki minket is ebéddel kínált. A finom étkek mellé a Mélykúti citerazenekar nótáit hallgathattuk.

Hogy a gyerekek se unatkozzanak, számukra is volt szórakozási lehetőség: dobszóval, gólyalábakon érkezetek meg a négytagú Langaléta Garabonciások, akik egy rövid előadással készültek. A kicsik kipróbálhatták milyen létralábak között hintázni és bujkálni. Az előadás végén vastapssal búcsúztatták az „óriásokat”.

Délután sportolni is lehetett. Az úgynevezett Nopon Zengo edzésformával ismerkedhettek meg a résztvevők, majd a szegedi Feel Good Dance táncbemutatóját is láthattuk. Este az ismert és közkedvelt Neoton Família sztárjai szórakoztatták a vendégeket.

A település polgármestere, Maczkó József elmondta, igyekeznek minden évben jó hangulatot és színvonalas programokat nyújtani. Hozzátette: a szórakozáson kívül a testvértelepülésekkel való kapcsolatápolás is fontos része a fesztiválnak. Az idén a helyi értékek népszerűsítésén és a fiatalok itthontartásán volt a hangsúlyt — mondta.

— A mostani rendezvény azért különleges, mert sikerült Brüsszelből nyernünk egy bizonyos pénzösszeget arra, hogy megszervezzük a testvértelepülések találkozóját. Szombaton volt egy konferencia, amelyen a többi helységből érkező képviselőkkel arról beszélgetünk: miként tudnánk a kicsiben dolgozó termelőket népszerűsíteni, és egy kis reklámmal nagyobb bevételhez juttatni. Úgy gondolom, hogy mindannyian jó célt képviselünk, a fiatalok itthontartása az érdekünk, amihez elengedhetetlen a hétköznapi élethez szükséges jövedelem megszerzése, ebben próbálunk segíteni — zárta gondolatát a polgármester.


A szerző felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..