home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Gyöngykaláris néptánctábor ötödször
(T. T.)
2013.08.21.
LXVIII. évf. 34. szám
Gyöngykaláris néptánctábor ötödször

Ötödik alkalommal gyűltek össze augusztus elején a veszprémi és a bezdáni gyermekek a bezdáni csatorna mellett, a Fácán Vadászegyesület udvarában, hogy a szünidő egy hetében a népi tánc töltse ki az idejüket. A méltán híres bezdáni Dunav Kajakklub udvarába kanyarodva már hallottuk az odébb levő táborból kiszűrődő fülbemászó dallamot, mely csaknem bennünket is táncra perdített.

— A tábor egyre népszerűbb a gyerekek körében — mondta Seres Árpád, a Gyöngykaláris hagyományápoló néptánctábor szervezője, a Pulzus civilszervezet programfelelőse. — Tizenkét és tizennyolc év közötti gyermekek tanulnak Hajdú Péter és Hajdú Viktória szentgáli koreográfusok segítségével kalotaszegi és őrkői táncokat. A veszprémi Báthory és a bezdáni Testvériség-egység Általános Iskola hét éve működik együtt. A baráti kapcsolatok ápolása érdekében a bezdáni iskola kézilabdázói és néptáncosai évente egyszer ellátogatnak Veszprémbe, a veszprémi diákok pedig hozzánk. Hajdú Péterrel hét éve ismerkedtem meg, akkor merült fel a tábor ötlete. Péter felajánlotta, hogy szállás és ellátás fejében a családjával szívesen ellátogat hozzánk oktatni a gyerekeket. Az első, 2008. évi táborunkba nyolcvan gyermek érkezett — akkor egy kicsit sokan is voltunk —, most pedig ideális létszámmal, ötven fiatallal dolgozunk.
A gyerekek egy percig sem unatkoztak, hiszen gazdag programról gondoskodtak  számukra. A táncoktatás délelőtt zajlott, a délután folyamán pedig különféle kézműves-foglalkozásokkal (üvegfestéssel, agyagozással) ismerkedhettek meg a részvevők. Nem maradhatott ki a sport sem: íjászat, búvárkodás, kajakozás és labdarúgó-mérkőzés is szerepelt a programban. A Duna-parton megtartott történelmi bemutatón a zsilipről és a kiskőszegi (batinai) ütközetről hallhattak a tábor részvevői, majd rögtönzött táncbemutatót tartottak a természet lágy ölén. A napközben tanultakat este, táncház keretében mutatták be. A béregi horvát néptánccsoport is ellátogatott a Gyöngykaláris néptánctáborba, s a horvát néptáncok alapjaira oktatták a részvevőket.
A veszprémi Horváth Tamás kilenc éve foglalkozik néptánccal, Bezdánban viszont első alkalommal járt.
— Nagyon jól érzem magam, kitűnő a hangulat, változatosak a programok, leginkább mégis az esti táncházak vonzanak. Magyarországon is előszeretettel járok táborokba, hiszen szeretek táncolni, s rendkívül fontos számomra a hagyományőrzés — mondta Tamás.
A bezdáni Hili Hám Hilária nyolc éve táncol, a tábor munkájában másodszor vesz részt. A társaságon kívül neki is a próbák és a programok tetszettek a legjobban.
— A próbákon alaposan kimelegszünk, de élvezzük a munka minden percét. A néptáncnak hála eljuthattam Veszprémbe, az ottani gyerekeknél szállásoltak el bennünket. A fiatalokkal barátságot kötöttünk, tartjuk, ápoljuk a kapcsolatot — mondta Hilária.
Hajdú Péter a koreográfusi feladatokat látja el. Szerinte a tánctábor évről évre fejlődik, a gyerekek tanulékonyak, fogékonyak az új iránt, nem kell őket noszogatni, rendkívül lelkesek, és alig várják a próbákat.
Az V. Gyöngykaláris néptánctábor gálaműsorral zárult. A tábor támogatója Zombor város önkormányzata, a bezdáni helyi közösség, a bezdáni gyógyfürdő, a Fácán Vadászegyesület, valamint több helyi vállalkozó volt.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..