home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Gioconda titokzatos mosolya
Összeállította: Talpai Lóránt
2013.08.21.
LXVIII. évf. 34. szám

Megtalálták Mona Lisa sírját — National Geographic-díjas magyar fotó — Globális űrtábor — Hulladékrobot

Megtalálták Mona Lisa sírját

Leonardo da Vincinek az 1500-as évek elején festett Mona Lisa-portréja a mai napig foglalkoztatja a művészet kedvelőit. Minden művészettörténész konkrétan szeretné tudni, illetve bebizonyítani, hogy a világhírű festmény tényleg a firenzei selyemkereskedő, Francesco del Giocondo feleségét, Lisa Gherardinit ábrázolja. Nemrég egy olasz kutatócsoport karnyújtásnyira került a titok nyitjától. A kutatók ugyanis rábukkantak a rejtélyes mosolyú hölgy sírjára. A Silvano Vinceti vezette olasz régészcsoport a firenzei Szent Orsolya-kolostor egyik föld alatti sírboltjában találta meg három nő maradványait, akik közül az egyik Gherardinié lehetett. Ha a DNS-azonosítás során kiderül, hogy valóban Lisa Gherardini csontjait találták meg, a koponyája alapján komputeres arcrekonstrukciót végezhetnek, és ezáltal megtudhatja a világ, vajon tényleg a firenzei selyemkereskedő feleségének arcvonásait örökítette-e meg Leonardo da Vinci.

National Geographic-díjas magyar fotó

Egy fiatal magyar fotós, Lantai-Csont Gergely képe bekerült a National Geographic Traveler fotópályázat 11 legjobb alkotása közé. A 23 éves fotográfus Kongóban készült képe 15 ezer alkotás közül bizonyult az egyik legjobbnak. Az afrikai országban készült életkép egy titokzatos helyi közösség életébe enged bepillantást. A képen a Tata Honda szekta nőtagjai egy vallási szertartásra készülve hamuval kenik be magukat, hogy a víz ne érhessen testükhöz a rituálé során.

Globális űrtábor

A budapesti Sziget fesztivál „űrbázis”-án választották ki azt a hat, szerencsés fiatalt, aki részt vehet egy globális űrtáborban, az Egyesült Államokban. A magyar jelöltek közül Juhos Norbert 26 éves budapesti repülőmérnök-hallgatóra esett a választás. Vele együtt egy bosnyák, egy szlovén, egy horvát, egy szlovák és egy cseh fiatalember is elutazhat az orlandói űrtáborba. Az egész világból egyébként összesen 23-an kapnak majd lehetőséget arra, hogy egy repülőn elhagyják a Föld légterét. A versenyzők egy kétszemélyes repülőgépen utaznak majd 103 kilométer magasságig. A floridai tábor decemberben lesz, az űrutazásra pedig 2014-ben kerülhet sor.

Hulladékrobot

Robotokat szinte mindenféle célra készítettek már feltalálók, különféle anyagokból. Most egy kínai feltaláló készítette el saját robotvariációját hulladékból. Tao Xiangli javarészt szemétből épített robotja mintegy 210 centi magas, illetve 250 kilós szörnyeteg. A monstrum a King of Innovation (Újítás Királya) nevet kapta alkotójától. A szegénysorból származó kínai feltalálónak egyébként nem ez volt az első kreációja. Nemrég házi tengeralattjárót készített. Most pedig abban reménykedik, hogy új teremtménye, azaz a hulladékrobot vonzza majd a befektetőket.

Szuperfelhőkarcoló készül Shanghajban

A kivitelezők 632 méter magasra tervezik a világ legújabb szuper-felhőkarcolóját Kínában. Az épületóriás teljes egészében az évtized közepére készülhet el és a 24 milliós kelet-kínai metropolisz legmagasabb épülete lesz. A jelenleg 480 métert is meghaladó magasságával már minden más épületet felülmúló, 125 emeletes felhőkarcoló a város keleti részében, Putung kerületben kap helyet. Közvetlen szomszédságában található a 432 méter magas Shanghaji Pénzügyi Világközpont és a 370 méter magas Jin Mao Torony. Ilyen közel álló „magas hármas”-ra a világon egyedül Sanghajban adódik példa.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..