home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Főszerepben a zöld asztal
Tóth Tibor
2018.03.07.
LXXIII. évf. 9. szám
Főszerepben a zöld asztal

Az adai AFK felnőtt-labdarúgócsapata, négy ponttal lemaradva az őszi bajnok tiszaszentmiklósi Sloga mögött, a második helyen zárta a Tisza Menti Liga őszi idényének küzdelmeit.

Az adaiak mérlege tizenegy győzelem és két vereség, döntetlent egyszer sem ért el Rohacsek Aurél együttese.

A vezetőség az első három hely egyikét tűzte ki célul, ami előrelépésnek számít a tavalyi idényhez képest, amikor a csapat a negyedik helyen végzett. A 2017/2018-as bajnokságot az AFK az oromi Sampion feletti gólzáporos, 11:2-es győzelemmel kezdte, a második fordulóban azonban nem várt, súlyos kudarcba (6:2) futott bele Tiszaszentmiklóson, a Sloga otthonában. A vereség azonban nem szegte a csapat kedvét, hiszen a kék-fehérek az elkövetkező tíz fordulóban ugyanennyi győzelmet könyvelhettek el.

— Tiszaszentmiklóson jócskán tartalékos összeállításban léptünk pályára, és nem is a játékkal volt gond, sokkal inkább fejben veszítettük el azt a találkozót. A csapat mérkőzésről mérkőzésre fejlődött, egyre jobban összeszokott, úgyhogy elégedettek vagyunk az őszi idényben nyújtott teljesítménnyel. Magasabb ligát megjárt, rutinos játékosok és fiatal labdarúgók alkotják a keretünket. Az előbbiek kellő tapasztalattal bírnak, az utóbbiak pedig kiváló erőnlétükkel és gyorsaságukkal hívják fel magukra a figyelmet. Terveink között a feljutás még nem szerepel. Néhány húzóembere van a csapatnak, viszont a játékosok nagy része még nem kész arra, hogy magasabb rangfokozatban is állandóan eredményt tudjon produkálni. Ha a fiúk megszerzik a bajnoki címet, akkor a vezetőség nem gördít akadályt a Szabadkai Körzeti Ligában való szereplés elé — mondta Körtvélyesi Tícián, az AFK Labdarúgóklub vezetőségének tagja.


Az AFK serdülői a második helyen fejezték be az őszi idényt (forrás: AFK Labdarúgóklub)

Az utolsó fordulóig fej-fej mellett haladt egymás mellett az AFK és a Sloga. A zárókörben az adaiak a zöld gyepen jobbnak bizonyultak a Csókánál, a zöld asztalnál azonban nemcsak a bánáti városban megszerzett három pontot veszítették el, hanem egy büntetőpontot is levontak tőlük.

— A sárga lapok miatt az egyik játékosunknak nem lett volna joga pályára lépni a csókai találkozón. A szabályzat szerint a klubnak nyilvántartást kell vezetnie a lapokról. Mi azonban a Majdánon megtartott mérkőzésről, ahol játékosunk megkapta a sárga lapot, nem kaptunk jegyzőkönyvet. Az utolsó fordulóig péntekenként megküldték nekünk a hivatalos tájékoztatót, benne a piros és a sárga lapokkal, valamint az eltiltott játékosok listájával. A zárómérkőzés előtt azonban hiába vártuk az elektronikus postát, a tájékoztató csak vasárnap délben, a szombati csókai meccsünk után érkezett meg. A mérkőzés előtt az edzőnk kezébe nyomták ugyan a tájékoztatót, de ő akkor már az összeállítással és a mérkőzéssel volt elfoglalva. Joggal hihette azt, hogy minden a legnagyobb rendben van, hiszen titkárunkhoz még pénteken elektronikus formában meg kellett volna érkeznie a hivatalos dokumentumnak. A többi klub állítólag vasárnap délben kapta meg a tájékoztatót, a Sloga csapatából pedig már szombaton, mérkőzés közben értesítettek bennünket, hogy egy játékosunknak nem lenne szabad játszania. Vajon honnan tudhatták ők ezt már szombaton? Mintha valakik szándékosan csapdát állítottak volna nekünk — mondta Tícián.

A klub illetékesei a labdarúgó-szövetségnek egy levelet írtak, melyben részletezték, hogy az első tizenkét fordulóban is mindent szabály szerint végeztek nemcsak a felnőtt-, hanem az utánpótláscsapatoknál is, továbbá hogy a tájékoztatót csak a mérkőzés után kapták meg, a majdáni mérkőzés jegyzőkönyvét pedig azóta sem látták. Kérték a mérkőzés saját költségükön való megismétlését is, ám a szövetség szerveinél süket fülekre találtak. A magukat mindenhatóknak képzelők elvették az adaiaktól a pályán szerzett három pontot, plusz egyet levontak tőlük, valamint pénzbüntetéssel is sújtották őket. A kérdéses küldöttet pedig, aki „elfelejtette” a már említett majdáni mérkőzés jegyzőkönyvét odaadni az adaiaknak, a szövetség négy hónapra eltiltotta, viszont a büntetés lassan le is jár, úgyhogy a spori a tavaszi első fordulóban tovább végezheti a teendőit, mintha mi sem történt volna. A négypontos levonás pedig éppen azt eredményezi, hogy — ha nem történik valami eget rengető meglepetés — az AFK ne tudja beérni a Slogát.

— A bajnoki címről szőtt álmainkat semmiképp sem adjuk fel, továbbra is minden mérkőzésen győzni szeretnénk. A csapat február 3-án kezdte meg a felkészülést, a bajnokság március közepe körül folytatódik. Eddig csak Sárközi Krisztián hagyta el a klubot, ő a Kaposvári Rákócziban folytatja pályafutását. Továbbra is játéklehetőséget szeretnénk  nyújtani a keretben levő fiatalok számára, még akkor is, ha ez az eredmények kárára történne. Öt kiváló, serdülőkorú játékosunk hamarosan „kiöregszik” a korosztályos csapatból, ők is lehetőséget kapnak a felnőttek között. Könnyen előfordulhat, hogy edzőnknek harminc-harmincöt fős játékoskeret áll majd rendelkezésére — mondta Körtvélyesi.

A ligában egyébként az ősszel sok meglepetéseredmény született. A legtöbb klubban a tizenkét-tizenhárom tagú keretben két-három jó játékos található. Ha pedig még remek formában is vannak, akkor az a csapat bárkit legyőzhet. Hiányzásuk esetén azonban a létszámgondokon túl eredménytelenséggel is számolni kell.

Adán a közelmúltban felújították a lelátót, felszerelték a kapu mögötti hálókat, jelenleg a pálya szigetelése van folyamatban a hívatlan látogatók meg a vakondok elkerülése érdekében. Következő célként az öltözők és a vizesblokk felújítását tűzték ki. Nagy hangsúlyt helyeznek az utánpótlás-játékosokra, akik közül minden korosztály kiválóan szerepel a saját ligájában. A serdülők és a Futball 7-ben szereplők a második, a pionírok és az úgynevezett kiskakasok pedig az első helyen zárták az őszt. Minden utánpótlás-korosztályban indítottak csapatot, ami a mai világban óriási eredménynek számít. Az AFK az egyik alközpontja a leendő topolyai labdarúgó-akadémiának.

— A hivatalos együttműködés január 15-én kezdődött meg. Az akadémia az alközpontok edzői számára egy honlapot hozott létre, melyen különféle programokhoz, edzésgyakorlatokhoz férhetnek hozzá. Ennek segítségével vezetik a napi edzéseket, a mérkőzéseket, illetve készítenek statisztikát a játékosokról. Az akadémia kiváló lehetőség a gyerekek számára, hiszen nem kell külföldre menniük ahhoz, hogy igazán színvonalas képzésben részesüljenek. Hatalmas pozitívum, hogy a településeinken élő gyerekeket nem felejtik el, nem kerülnek látószögön kívülre.

A Tisza Menti Liga tavaszi idényének rajtján az AFK a tizedik helyen álló oromi Sampionhoz látogat. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..