home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Fokozott rendőri jelenlét
Tóth Tibor
2016.12.04.
LXXI. évf. 48. szám
Fokozott rendőri jelenlét

A hajdújárási helyi közösség vezetősége ismertette az eddigi eredményeket és a terveket

Sövény Rudolf, a hajdújárási helyi közösség közgyűlésének elnöke elmondta, a labdarúgópálya és a Ludasi-tó közötti utcát sikerült kikövezni, így többé már nem kell sárban, vízben közlekedniük az arra lakóknak. Hangsúlyozta, hogy az ötlet még az előző vezetőségtől származik, a munkát azonban már csak az új vezetőségnek sikerült befejeznie. Kemény tárgyalások folytak a Tartományi Természetvédelmi Intézet illetékeseivel, az utca ugyanis természetvédelmi terület, végül azonban a vezetőség megkapta az engedélyt. A Nosza felé vezető úttal kapcsolatban is sikerült megegyezni a szakemberekkel, így a településre vezető, jelenleg kivilágítatlan útszakasz olyan világítást kap, amely a közeledő személyt vagy gépjárművet érzékelve bekapcsol, majd miután elhaladtak előtte, kikapcsol.

Több szülő is kérvényezte, hogy hozzanak létre egész napos napközit. A Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény illetékese támogatja az ötletet, ehhez viszont még egy óvónőt kellene felvenni, a takarítónő pedig teljes munkaidőben dolgozna. Mivel márciusig létszámstop van érvényben, az ötlet megvalósítása még várat magára.

Nagy gond a falu északi részén lévő hulladéktelep. Ennek felszámolása is a tervek közé tartozik, a kitisztított területen pedig motokrosszpályát alakítanának ki, de akár más létesítmény is szóba jöhet. A kultúrotthon teljes befejezéséhez még 28 millió dinár hiányzik, mely magában foglalja a hűtő-fűtő rendszer költségeit és a szobák befejezését. A tartománynak átadott pályázat sikertelennek bizonyult, így most ennek az összegnek egy részére — mintegy 2 millió dinárra — a városi költségvetésből számítanak.

A faluban fokozott rendőri jelenlét tapasztalható, mivel főleg hétvégenként egy fiatalokból álló társaság rendszeresen garázdálkodik a központban. Kinevezték a téli szolgálatot végző személyt, aki szükség szerint majd megtisztítja a hótól az utcákat, és az is elhangzott, hogy a közmunkás már egy ideje végzi a feladatát — a helyiek nagy megelégedésére.

A rossz állapotban lévő utcákat az ott lakók és a helyi közösség segítségével megpróbálják kielégítő állapotba hozni, a falugyűlés előtti napon két utcát elsimítottak. Ami a szennyvíz- és a vízvezeték-hálózat kiépítését illeti, sajnos nincs semmi új a nap alatt: mindkettő hatalmas költségekkel jár, és a jelenlegi állapotok közepette, amikor a tartománynak és a városnak is kevés a pénze, egyelőre egyik fejlesztés sem lehetséges. A noszai vízvezeték-hálózat kiépítésére egyébként pályáztak a tartománynál, de nem jártak sikerrel. Nagy gond továbbá, hogy egy ideje olyan postást helyeztek a faluba, aki nem beszél és nem is ért magyarul, ezért az idősebbek nehezen vagy egyáltalán nem tudnak kommunikálni vele. Az ígéretek szerint azonban január folyamán visszahelyezik a korábbi postást.

Hajdújáráson is készülnek a közelgő ünnepekre. December 11-én tartják meg a már hagyományosnak számító, Advent a falunkban elnevezésű rendezvényt, melynek keretében a Lifka Sándor Művelődési Egyesület évzáró műsorára is sor kerül, december 31-én pedig a szervezők szilveszteri retró bulira várják az érdeklődőket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..