home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Felújították a határhoz vezető utat
Tóth Tibor
2015.05.25.
LXX. évf. 20. szám
Felújították a határhoz vezető utat

Szerbiát és Magyarországot hat határátkelő köti össze: Kelebia—Tompa, Horgos—Röszke, Királyhalom—Ásotthalom, Bajmok—Bácsalmás, Gyála—Tiszasziget és Béreg—Hercegszántó. Átkelőink egy része kifogástalan állapotban várja az átutazókat, míg mások felújításra, fejlesztésre szorulnak.

A szabadkai városháza dísztermében került sor a Határösszekötő út felújítása Bácsalmás és Bajmok között elnevezésű IPA CBC projektum záró konferenciájára.

A projektum eredménye 6 km-nyi út felújítása, új aszfaltréteg a Njegoš utcában, mely az összekötő út egy szakasza, és Bajmokot összekapcsolja a határátkelővel, illetve a magyarországi Bácsalmással. A határátkelőn forgalomnövekedés várható, ez pedig megnyitja az utat a környező települések fejlődése előtt. A projektum összértéke 1 672 835 euró, az IPA-pályázaton keresztül pedig több mint 1 400 000 euró támogatás érkezett. A Szabadka városra eső összérték 868 555 eurót tett ki, és az önkormányzat a tartományi pénzügyi titkársággal együtt előteremtette a 15 százalékos önrészt, azaz 130 283 eurót. Ebből a tartományi pénzügyi titkárság 112 463 eurót, Szabadka városa pedig 17 820 eurót fedez. A projektum — mely 2013. március 1-jén kezdődött el és 2015. április 30-án ért véget — vezető partnere a budapesti Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.), partnere pedig Szabadka város volt. Az útépítéshez 10 000 tonna aszfaltot használtak fel, és a munkálatokat határidő előtt befejezték. A kivitelező a Vojput vállalat volt, mely 90,7 millió dinár értékben kötött szerződést a várossal.

Nagy Kiserős Melinda (Szabó Attila felvétele)

Nagy Kiserős Melinda, a szabadkai gazdaságfejlesztési iroda projektmenedzsere az IPA határon átnyúló projektumokról elmondta, hogy a gazdasági nehézségekkel terhelt világban nagyon jó olyan eszközökhöz nyúlni, amelyek valójában senkinek a zsebét sem érintik.

— Nagyon örülünk az Európai Unió által nyújtott lehetőségeknek. Köszönet illeti a tartományi pénzügyi titkárságot is, hogy a várossal együtt gondoskodott a 15 százalékos önrészről. A határon átívelő együttműködési programok nagy része előfinanszírozást igényel. Ebben a pénztelenségben ez igen nagy gond. A város elsősorban a nagyobb infrastrukturális fejlesztésekre helyezi a hangsúlyt. Az előző kiírásban a Királyhalom—Ásotthalom-határátkelőhöz vezető Muskátli utcát építettük ki, majd nem sokkal később megnyílt az új határátkelő, a magyar vámhatósággal egy fedél alatt. Ennek egyfajta folytatása a Bajmok—Bácsalmás-projektum — mondta.

A bajmoki határátkelőhöz vezető út felújításával megteremtődtek a feltételek arra, hogy a szerb oldalon is egy jobb épületet húzzanak fel, például egy olyat, amilyen a királyhalmi határátkelőnél épült. A horgosin gyakran hatalmas a tömeg, a többi átkelő igyekszik megosztani a forgalmat, ezzel is tehermentesítve a horgosit.

— Az IPA-pályázatokat illetően most csend honol, várjuk az újabb kiírásokat, melyek az év vége felé esedékesek. Előkészületi fázisban vagyunk, több kisebb-nagyobb várossal — Szegedtől kezdve Mórahalmon át Kiskunhalasig — folytatunk megbeszéléseket. Speciális kiírású, főként fejlesztési uniós projektumaink vannak folyamatban. Az egyik a demokráciáról szól, arról, hogyan lehet az uniós elveket meghonosítani a közéletben. Ebben tizennyolc partnerünk van. Emellett több, 5000-től 15 000 euróig terjedő projektumunk van, hiszen mi a kicsiket is megbecsüljük, végigvisszük, azoknak is vannak hozadékai — mondta Nagy Kiserős Melinda projektmenedzser.

Egy negyedórás film is készült az elvégzett munkálatokról, mely azt mutatta be, honnan indultak, és milyen lett a határhoz vezető út. A nagy földművesforgalomra való tekintettel további 11 dűlőutat építettek ki, úgyhogy a munkagépek már nem hordják fel a sarat a nemzetközi útra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..