home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Feketetón sem minden fekete
Tóth Lívia
2008.06.11.
LXIII. évf. 24. szám
Feketetón sem minden fekete

A művelődési ház ismét tatarozásra szorul - Szabó Attila fotójaFeketetón 2003-ban alakult meg a falu nevét viselő művelődési egyesület, a következő évben pályázati pénzekből sikerült megvásárolniuk azt az épületet, ahova június 13-án, pénteken, élőújságra várják a Hét Nap szerkesztőségét. A...

A művelődési ház ismét tatarozásra szorul - Szabó Attila fotója

Feketetón 2003-ban alakult meg a falu nevét viselő művelődési egyesület, a következő évben pályázati pénzekből sikerült megvásárolniuk azt az épületet, ahova június 13-án, pénteken, élőújságra várják a Hét Nap szerkesztőségét. A műsort, amely egyben tanévzáró is lesz, a kisdiákok készítik Búzás Lívia, Vas Brezovszki Tímea, Tóth Andrea és Zorica Bugarčić-Čeleketić tanító nénik segítségével. A településen ugyanis az óvodai csoportok mellett az általános iskolában csak összevont alsós tagozatok vannak. A felsősök a község központjába, a tizenöt kilométerre lévő Csókára ingáznak.
- Az egyesületünkben egyetlen szakcsoport sem működik, ezért nem vállalhattuk mi a program összeállítását - magyarázta Pozsár Eleonóra, a művelődési egyesület elnöke. - Korábban részt vettünk az arató- és a főzőversenyeken, de tavaly azokról is elmaradtunk, mert nem volt csapatunk. Ennek az az oka, hogy a hagyományőrző események iránt érdeklődő fiatalok családot alapítottak vagy elkerültek a faluból, mert itt nincs semmiféle munkalehetőség. Csak a földek meg az állattartás. Akkora hullámvölgybe kerültünk, hogy még a szilveszterezést sem szerveztük meg, pedig a mulatságokra mindig van elég jelentkező. Most azonban ismét tervezgetünk, vannak jó ötletek. Úgy döntöttünk, nekünk is ki kell találnunk egy olyan, a vidékünkre jellemző rendezvényt, amilyen máshol még nincs. A vályogvetésen gondolkozunk, de az elképzelés pontos és alapos kidolgozásra vár. Nagy örömömre szolgál, hogy a télen a fiatalasszonyok kézimunkacsoportot alakítottak. Most ez a tevékenység is szünetel, mert a kinti munkák miatt nincs rá idő. Ha kapálni mennek, hajnalban indulnak, este a jószágot kell ellátni, vasárnap viszont igyekeznek a hét közben kimaradt házimunkát elvégezni.
Nemrégiben munkaakciót szerveztünk: feltakarítottuk az otthon környékét. Nem panaszkodhatom, az ilyen megmozdulásokra az emberek mindig kaphatóak, amit csak lehet, önerőből igyekszünk elvégezni. A nagyterem egyébként a helyi közösségé, mellyel jól együttműködünk. A termet bérbe adjuk, a faluban korábban ugyanis nem volt olyan hely, ahol a kisebb lakodalmakat, búcsúesteket, megemlékezéseket, sőt, a halotti torokat tarthatták volna. Asztalok, padok, száz személyre való terítékünk már van, az idén a bevételből edényeket szeretnénk vásárolni - vázolta a helyzetüket Eleonóra.
Feketetó és a szomszédos Kanizsamonostor a mintegy ötszáz lakossal egy helyi közösséget alkot. A posta és a helyi iroda hétfőn, szerdán és pénteken működik, az általános orvos kedden és csütörtökön fogadja a betegeket. A gyógyszertárat már évek óta próbálják visszahozni a faluba, de eddig még nem sikerült. Buszjárat nincs, csak az, amely a diákokat szállítja. Nagyon jellemző a vegyes házasság, a gyerekek általában azon a nyelven tanulnak meg, amelyik azé a nagymamáé, aki vigyáz rájuk.
A sok panasz mellett bizonyos előrehaladást is tapasztalhatnak a lakosok. Községi eszközökből aszfaltút és betonjárda épült a Tito marsall utcában, az utcai világítást rendbe hozták, a két templomra reflektorok szórják a fényt, idegenforgalmi táblákat helyeztek el. A folyamatban lévő megnyert pályázatok segítségével az esővíz okozta gondokat kívánják kiküszöbölni, és befejeznék a katolikus temetőben évek óta tető nélkül árválkodó ravatalozót. A művelődési házat szinte azóta tatarozzák, javítgatják, amióta a tulajdonukba került. Arról álmodoznak, hogy a tágas padlástér beépítésével szobákat alakítanak ki, hogy legyen hely egy kisebb létszámú tábor résztvevőit elszállásolni. Erről egyelőre csak beszélgetnek, abban viszont bíznak, hogy az udvarban hamarosan elkészül a kosár- és kézilabda pálya, használhatják a klubhelyiségüket, esetleg a konyhát is sikerül felszerelni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..