home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Fej vagy írás?
Talpai Lóránt
2018.10.21.
LXXIII. évf. 42. szám
Fej vagy írás?

​​​​​​​Pénzfeldobással döntöttek egy perui falu polgármesteri tisztségéről — Egyre népszerűbb a francia állampolgárság a britek körében — Továbbra is határozottan tilos a halálbüntetés

Pénzfeldobással döntöttek egy perui falu polgármesteri tisztségéről

A dél-perui Ica régióban található Tibillo nevű faluban fej fej mellett végzett a két legtöbb szavazatot kapott jelölt az október 7-én megrendezett helyhatósági választáson. Az eltérő pártok színeiben indult Wilbert Estrada és unokatestvére, Javier Gallegos az összesen 347 leadott szavazatból 102-102 voksot szerzett meg, s ezért fej vagy írással kellett dönteni a település vezető tisztségének betöltéséről. A két jelölt a pénzfeldobáshoz Ica székvárosába utazott a választási bizottság helyi irodájába, és a falu rendőrfőnöke dobta fel az érmét. A szerencse ezúttal Estradát pártolta, aki fejre fogadott. Az Acción Popular centrumpárt újdonsült polgármestere ezután kijelentette: örül a lehetőségnek, hogy előmozdíthatja „elfeledett falujának” ügyeit.

 

Egyre népszerűbb a francia állampolgárság a britek körében

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) közeledtével egyre több Franciaországban élő brit folyamodik francia állampolgárságért: a benyújtott kérelmek száma 2015 és 2017 között a nyolcszorosára nőtt, a korábbi 386-ról 3173-ra — közölte a francia belügyminisztérium. Két év alatt a francia állampolgárságért folyamodók között a britek aránya a korábbi 0,4 százalékról 3,5 százalékra nőtt. Tavaly a kérelmek egyharmada olyan britektől érkezett, akiknek a párja francia állampolgár. „A Franciaországban élő kérelmezők azért folyamodnak francia állampolgárságért, hogy továbbra is részesülhessenek azokból az előnyökből, amelyekre az EU állampolgáraiként jogosultak: szabad áramlás Európában, időnként munkavállalás a közszférában vagy választási mandátum” — jelezte a belügyminisztérium. Az idei év első hat hónapjában 1370 brit nyújtott be francia állampolgársági kérelmet, ami az összes kérelem 2,6 százaléka.

 

Továbbra is határozottan tilos a halálbüntetés

Az Európai Unió és az Európa Tanács minden körülmények között és minden esetben határozottan elítéli a halálbüntetést, mert az sérti az emberi méltóságot, illetve olyan kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmód, amely ellentétes az élethez való joggal — jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, valamint az Európa Tanács főtitkára. Federica Mogherini és Thorbjørn Jagland a halálbüntetés elleni európai és világnap alkalmából kiadott közös nyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy a halálbüntetés kiszabása és végrehajtása megindokolhatatlan, elrettentő hatása nem bizonyított, és a bírói tévedéseket visszafordíthatatlanná teszi.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..