home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ez már nem délibáb!
Orosz Ibolya
2006.05.17.
LXI. évf. 20. szám
Ez már nem délibáb!

A Kosztolányi gimnázium új udvari szárnya (Szalai Attila felvétele)Szabadkán, a Sárgaház épületében nagyban folynak a belső felújítási munkálatok. Ebben az egykori bankpalotában kap majd otthont a Magyar Nyelű Tanítóképző Kar. ,,Amennyiben október 1-jéig nem fejeződik be a Sárgaház földszin...

A Kosztolányi gimnázium új udvari szárnya (Szalai Attila felvétele)

Szabadkán, a Sárgaház épületében nagyban folynak a belső felújítási munkálatok. Ebben az egykori bankpalotában kap majd otthont a Magyar Nyelű Tanítóképző Kar. ,,Amennyiben október 1-jéig nem fejeződik be a Sárgaház földszintjének a belső átépítése, esetleg nem sikerül teljesen felszerelni, akkor intézményünk a Kosztolányi Dezső Nyelvi Gimnázium épületében kezdi meg a munkát. Erről együttműködési szerződést írtunk alá, s a gimnázium készséggel adott ideiglenesen otthont egy új magyar felsőoktatási intézménynek' - nyilatkozta lapunknak Gábrityné dr. Molnár Irén, a szabadkai Tanítóképző Kar tanácsának az elnöke.
- A lehető legnagyobb mértékben támogatjuk az új intézményt, megteszünk mindent, amit csak tudunk annak érdekében, hogy elkezdhesse munkáját. Induláskor mi is segítségre szorultunk, és az önkormányzat támogatásával kaptunk helyet a Szabadegyetemen. Jó érzéssel tölt el bennünket, hogy most mi segíthetünk. Három év alatt eljutottunk odáig, hogy tanulóink csak délelőtt járnak iskolába (tehetséggondozó gimnázium esetében ez az ideális), s az csak természetes, hogy a délutáni órákban az egyetemi hallgatók rendelkezésére bocsátjuk a termeinket. Amit itt lát, az most már nem délibáb - mondja VARGA Anikó, a Kosztolányi gimnázium igazgatónője.
Szabadka belvárosában, a Szent Teréz-székesegyház szomszédságában, a püspöki palota mellett 2004. szeptember 9-én avatták fel a Kosztolányi gimnázium épületét. A földszintes polgári házat teljesen átépítették: emeletet húztak rá, beépítették a tetőterét és az alagsorát. Összesen 1080 négyzetméteres lett: van benne 2 nyelvi laboratórium, számítástechnikai és fizika-kémia labor, multimédiás terem, tanári szoba, díszterem... A tehetséggondozó gimnázium az idei tanév második félétől dolgozik egy váltásban: amióta befejeződött az építkezés második szakasza és magyarországi támogatásból felépült az udvari szárny. Az a háromszintes épület, amelyben van 6 új tanterem s egy szép (50 főt befogadó) multimédiás terem. Itt kapott helyet a harmadik nyelvi laboratórium is (várhatóan szeptemberre a felszerelése is meglesz). A földszinten - amely már az akadálymentes közlekedés előírásai szert épült - a legnagyobb termet most ideiglenesen tornateremnek nevezték ki. Ebből később kondi-terem lesz - ha felépül az udvarban az iskola tornaterme. Szóval: még meg sem volt az új szárny ünnepélyes felavatása, máris újabb építkezésre készülődnek. A gimnázium most pályázik a Szülőföld Alapnál egy röplabdapálya nagyságú tornaterem építésére. Egy kicsit meglepődöm ezen, hiszen az eredeti tervben az építkezés III. fázisában egy diákotthon, konyha és ebédlő építése szerepelt. Miért módosult a terv?
- Egyrészt a telek nagysága miatt: fizikai képtelenség, egy kollégium már nem férne el. A másik, s a legfőbb ok, hogy három év tapasztalat azt mutatja: nekünk 200-220 tanulónknál több soha nem lesz. Ilyen megvilágításban a kollégium nem annyira égető probléma, mint ha 600 diákunk lenne. Tanulmányi eredményeik alapján a gyerekeink gond nélkül bejutnak a szabadkai középiskolai diákotthonba, amellyel nagyon jó együttműködésünk van - mondja az igazgatónő. - A tapasztalat azt mutatja, hogy évi két tagozatnál többet nem tudunk indítani, amit két tényező determinál. Egyrészt kisebbségi iskola vagyunk, másrészt tehetséggondozó gimnázium, ahol a gyerekekre ugyanolyan komoly felvételi vizsga vár, mint a Karlócán vagy a Belgrádban vizsgázó gyerekekre. Három éve járjuk a Vajdaságot, az idén 65 településen tartottunk diáktoborzót, s azt látjuk: sok iskolában csak 7-8, 10-12 magyar diák van, nagyon kicsi a magyar tanulók száma. Ilyen helyzetben nagy eredmények számít, hogy az idén 75 gyerek jelentkezik majd hozzánk, de nem tudni, hogy ebből hánynak sikerül a felvételije (legalább 50%-ot kell teljesíteni) a két 24-24 fős osztályba. Szóval évi 2 osztálynál nem nyithatunk többet, az a reális, hogy 8 tagozattal működik majd az iskolánk.
Visszatérve a diákotthonnal való együttműködésre: az olyan szinten van, hogy az iskola megküldte az otthon nevelőtanárainak a tanulók listáját, amelyből tudni, hogy melyik diák mely napokon és milyen időpontban jár el délutánonként szakköri foglalkozásra. A nevelőtanárok mindig tudják, hogy ha az iskola színházba vagy a Szegedi Operába viszi a tanulókat, a bentlakók mikor érkeznek haza. Amikor Varga Anikó igazgatónő azzal fogadott, hogy ,,ez nem délibáb most már', nem elsősorban az épületre, az építkezésekre gondolt. Hanem arra, hogy a tehetséggondozó úgy él, ahogy mindenki elvárta tőle: a diákjai ott vannak a rendezvényeken, a tanulmányi versenyeken, szakköri munka folyik. A Kosztolányinak kezd szellemisége lenni. S ez a hétköznapjaiból meg az elismerésekből, helyezésekből is látszik.
- Csak kapkodom a fejem: majd 100 gyerekünk van, s ebből az év végén kb. 60 tanulónak kell jutalmat adnom. A becsei vetélkedőről irodalomból az I., II. és a III. helyezést a mi gyerekeink hozták el, Szabadkán a művelődési vetélkedőn 67 ponttal lettünk elsők, a Svetozar Markoviæ Gimnázium 40 ponttal a második, a Gordiusz matematikai versenyen egyéniben és csapatversenyben az I. és a II. helyezést értük el, pedig mi nyelvi gimnázium vagyunk, s IV. osztályunk még nincs is... Egy diákunk, Gottesman Dávid kezdeményezésére és szervezésében gyerekeink részt vettek Budapesten, a Karinthy Gimnáziumban azon az angol nyelvű konferencián, amelyen az emberi jogokról volt szó. Számomra ez a legszebb: ha a diákjainkban van önkezdeményezés, s ők maguk szerveződnek - sorolta VARGA Anikó olyan sebességgel, hogy alig győztem jegyzetelni.
Nagyon büszke arra is, hogy az iskolakönyvtár immár 10 000 kötetből áll, s már polcokon sorakoznak a könyvek, nem dobozokban tartják őket. Szép munkát végzett az asztalosmester, nagyon hangulatos a könyvtárszoba. Egy kartondobozon, a sarokban ez áll: párnagyűjtemény. Gyűjtik a kispárnákat, hogy a gyerekek a parkettán akár törökülésben, akár hason fekve, mindegy, csak olvassanak.
Most kell jelentkezni!
A szabadkai tehetséggondozó gimnáziumban hétfőn (15-én) kezdődött, és péntek (19-e) délutánig tart a felvételi vizsgára való jelentkezés. Reggel 8 és délután fél kettő között a diákok a helyszínen töltik ki a jelentkezési lapokat, amelyhez mellékelni kell: eredeti anyakönyvi kivonatot, a diákkönyvecskét, az általános iskolai azonosító kódot (ezt lehet utólag is), az 500 dinár befizetéséről szóló elismervényt, továbbá a tartományi és a köztársasági nyelvi versenyeken elért I., II. vagy III. helyezés oklevelének, illetve a Vuk-oklevélnek a fénymásolatát. Az iskola telefonszáma: 024/524-785. A felvételi vizsgát június 3-án és 4-én tartják meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..