home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Erő és tisztesség
VARJÚ Sára
2013.07.31.
LXVIII. évf. 31. szám
Erő és tisztesség

Adroján, Bácskossuthfalva és Martonos képviseli Vajdaságot Budapesten, a Nemzeti Vágtán

Már kora délután kezdetét vette az első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal megrendezett Vajdasági Vágta szombaton Zobnaticán. Az ünnepélyes megnyitón Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója üdvözölve az egybegyűlteket elmondta: ősi lovas nemzetként a Vajdasági Vágta lehetőséget kínál nekünk, magyaroknak arra, hogy felelevenítsük feledésbe merült szokásainkat, hagyományainkat, kiemel bennünket a hétköznapok szürkeségéből, egyhangúságából, összefogásra és tiszteletre tanít.

Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitánya köszöntőjében hangsúlyozta:
— A Vágta nemes verseny és tisztelgés őseink előtt. Az igazi huszár, akárcsak egy igazi lovas versenyző, erő és tisztesség nélkül mit sem ér. A Vágta jelszava: bátorsággal és becsülettel.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke örömét kifejezve megköszönte a szervezőbizottság tagjainak és a támogatóknak a rendezvény tömegességéért és sikerességéért tett fáradozását, majd így folytatta:
— Ma egy hagyományápoló rendezvénysorozat veszi kezdetét. Remélem, hogy ez a rendezvény felsorakozik a Gyöngyösbokréta, a Durindó, az Amatőr Színjátszók Találkozója mellé, mint egy másfajta művészeti mutatvány, hiszen ez is az önazonosság-tudatnak és -ápolásnak a része — mutatott rá Pásztor, aki a nap folyamán a lovassportban való jártasságáért elismerésben részesült a Vajdasági Lovasszövetség részéről.

Az előfutamon húsz vajdasági magyarlakta települést képviselő ló—lovas páros nevezett be, s öt futamon át négyes csoportokban versenyeztek. A több ezer érdeklődő és szurkoló a futamok után az izsáki Biczó csárda csikósainak bemutatóját láthatta, majd az ügetőfutamok, valamint a kettes és négyes fogathajtó versenyek részvevőinek szurkolhatott egészen az esti döntőig, amikor a Topolyát, Bácskossuthfalvát, Szabadkát, Adorjánt és Martonost képviselő párosok mérték össze ügyességüket.

Az összesen 1300 méternyi táv utolsó szakaszán szoros küzdelem alakult ki Kósa Maja és Gulyás Viktor versenyzők között, és mindössze pár centiméteren múlt a Vajasági Vágta első helyezése. A vajdasági előfutam leggyorsabb lovasa végül az Adorjánt képviselő Gulyás Viktor lett Csinos nevű lovával, második helyen a döntő egyetlen női indulója, a Bácskossuthfalvát reprezentáló Kósa Maja végzett Dolli nevet viselő ménjével, harmadikként pedig a martonosi Dudás József futott be a célba Csillagvirág nevű lovával. Ők hárman képviselik majd Vajdaságot a szeptember végén megszervezésre kerülő Nemzeti Vágtán Budapesten, a Hősök terén. Az előfutam keretében megtartott Nemzetközi Vágta vajdasági elődöntőjét Davidović Dejan nyerte Cvetko nevű lovával, ő Szerbiát reprezentálja majd a budapesti nemzetközi döntőben. A kupákat és elismeréseket Bunford Tivadar és Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke adták át.

Az egész napos programot a Budapesti Operettszínház művészeinek koncertje zárta, emelve a lovas rendezvény színvonalát.

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..