home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Elidegenedett játék
Gyurkovics Virág
2014.11.19.
LXIX. évf. 47. szám
Elidegenedett játék

Egy színházi előadás és egy kritika margójára — Sajnálatos, hogy annak a két hónapnyi munkának, amelyet a társulat AZ ÜGYNÖK HALÁLA színpadra állításába fektetett, csak jóindulattal lehet azt jósolni, hogy megéri az évad végét.



Arthur Miller drámáját, Az ügynök halála című darabot november 7-én a Jadran színpadán mutatta be a szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Az előadás — az MNT által javasolt és a Népszínház igazgatója által az idén megválasztott művészeti vezető — Andrási Attila első rendezése a mandátuma megkezdése óta.

Ahogyan a kinevezését, úgy most a rendezését is nagy visszhang követte. Az előadás kapcsán néhány gondolat bennem is megfogalmazódott.

A szóban forgó színházi előadás élménye alaposan elgondolkodtatott. Nem a téma — rendezője által hangsúlyozott — aktualitása miatt, hanem mert nem tudtam eldönteni, hogy vajon a szabadkai közönséget kicsinyli-e le Andrási egy ilyen színvonalú produkció színpadra állításával, vagy ő maga valóban ezen a szinten éli meg  — és ebből kifolyólag művelheti csupán — a színházművészetet. Akárhogy van is, a döntéshozóknak mindenképpen felül kellene vizsgálniuk, hogy a megfelelő személyre bízták-e a társulat művészeti vezetőjének feladatkörét.

A bemutatóról már erre hivatottabb személy tollából is született kritika (Gerold László: Tévedések színháza. Vajdaság Ma/Portéka, 2014. XI. 15.), melynek felülmúlására teljes körű mivoltánál fogva, és mert tartalmával is teljesen egyetértek, hiába is vállalkoznék. Éppen ezért néhány gondolatot fűzhetek csak hozzá.

Ha nem volna elég, hogy a főszereplők közül többen is teljesen idegenek számomra, szabadkai néző számára, akkor végleg elidegeníti őket az a patetikus jelenlét, a túljátszott gesztusok és a sokkal inkább rádiós hangjátékra, semmint valósághű kommunikációs szituációkra emlékeztető verbális megnyilvánulások tömkelege, amely még ennek a hamis világnak is a hamisságát hirdetheti csupán. Még ha valamiféle univerzális törvényszerűséget — nevezetesen a kisember kiszolgáltatottságát, a globalizáció és a fogyasztói társadalom könyörtelen gépezete által személytelenül bedarált emberáldozatok sorsát — akart is szemléltetni a rendező, egy ilyen laikus módon bemutatott történetmesélés által azzal teljesen ellentétes hatást ér el. Hogy is tudnék nézőként együtt érezni Willy Lomannel, a(z anti) hőssel, ha ő, miközben nem tudja levetkőzni emberi gyarlóságát, az önteltségét, a makacsságát és az irigységét, olyan alapértékeken tapos, mint a házastársi hűség, az atyai megbocsátás vagy éppen az élet tisztelete. Hogy is tudnám komolyan venni sanyarú sorsát, ha ő nem tud lemondani a büszkeségéről és a gőgjéről. Hogy is tudna megérinteni a tragikus végkimenetel, ha emiatt a hatásvadász játék miatt legszívesebben vissza sem jöttem volna az első felvonás után.



Valamit azért mégiscsak tanulhatunk ebből a bemutatóból: nem a történet, hanem éppen Willy Loman alakja hasonlít félelmetesen a valóságra. Azt hiszem, a Loman család is számos kellemetlenséget kerülhetett volna el, ha megálljt int a rossz irányt vett történéseknek ahelyett, hogy hagyja magát védtelenül sodródni a családfővel, amikor az egyenesen a vesztébe rohan.

Sajnálatos, hogy annak a két hónapnyi munkának, amelyet a társulat Az ügynök halála színpadra állításába fektetett, csak jóindulattal lehet azt jósolni, hogy megéri az évad végét. Ezt a felelősséget a művészeti vezetőnek kell vállalnia. Reméljük, ő nem követi el Willy Loman hibáit.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..