home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Életforma vagy az álmok megvalósítása?
Cérna Lenke
2017.05.16.
LXXII. évf. 19. szám
Életforma vagy az álmok megvalósítása?

Történetek és tanácsok az edzőteremből

— Körülbelül tíz éve kezdtem edzeni a szomszédságunkban levő kis teremben. Hetente többször összejöttünk a barátokkal, hogy egy-két órát együtt töltsünk az izmosodás és a sztorizás jegyében. A rádióból dőlt a rock, és a jellegzetes vasszagra is emlékszem még mindig — mindezt elmélyedve és mosollyal az arcán Mándity Kornél meséli arról, hogyan szeretett bele az edzőtermi életbe. A kezdetek óta sok minden változott, de egyvalami a régi maradt: az edzés utáni elégedettségérzet.

Manapság az a menő, aki gyúr — persze egy felkapott edzőteremben. Legalábbis így gondolják a népszerűségre vágyó fiatalok. Ezúttal olyan hozzám közel álló személyekkel beszélgettem erről a sportról, akik az álmaikra vagy egy életformára leltek rá az edzőteremben. Ebben a tudatban ültem le egy kávé mellett Mándity Kornéllal beszélgetni arról, hogyan kezdődött nála a tíz éve tartó, fáradságot nem ismerő testépítés.

— Egy tíz négyzetméteres helyiségben kezdődött minden. A falakat testépítő bajnokok motiváló képei borították, a gépek meg házi készítésűek voltak, de megfelelő koncentrálással gond nélkül tudtam edzeni a célizmomat, mely főleg a bicepsz volt. Eleinte nem sokat tudtam a gyakorlatok helyes kivitelezéséről, újságokból és internetről szedtem össze az információkat, melyek társaságon belül is terjedtek, a tévhitekkel együtt. Viszonylag nagy súlyok, helytelen mozdulatok és rendszertelen táplálkozás jellemezte ezt az időszakot. Természetesen közben kiderült, hogy a posztereken szereplő mesterek genetikai adottságok és illegális készítmények nélkül utolérhetetlenek, ennek ellenére szép lassan beépült a mindennapjaimba a hobbi szintű testépítés, és az életem részévé vált.

Kornél heti háromszor jár edzeni, ma már egy jól felszerelt városi terembe. Amikor megragadja a súlyzókat, nem elég az erő, az agynak is koncentrálnia kell a legintenzívebben dolgozó izomra. Nagyobb súlyok esetében öt-hat ismétlésszám is elegendő egy-egy gyakorlatnál, és máris érezni a „bedurranást”, azaz az izomfeszülést.

— Jelenlegi edzéstervemben a toló-húzó gyakorlatok/napok váltakoznak, de a hangsúly az alapgyakorlatokon van: guggolás, felhúzás, fekvenyomás, vállból nyomás. Az izomfejlődéshez az szükséges, hogy teherbírásunkhoz mérten, fokozatosan növeljük a súlyokat. Nem árt tudnunk, hogy a szemmel látható fejlődéshez akár egy év rendszeres edzés is kell, emellett a fehérjedús táplálkozás és a minőségi szénhidrát, például a barna rizs vagy a teljes kiőrlésű lisztből készült tészta is fontos.

Kornél szerint az izomfejlődéshez nem szükségesek a drága táplálékkiegészítők, elég a szilárd táplálék is. Ő 80%-ban betartja a helyes étkezés szabályait, a maradék 20% a „csalónapoké”, amikor egy kis édesség is jöhet. Viszont olyanok is vannak a teremben, akiknek a céljuk eléréséhez a fagyi meg a csoki nem fér be az étrendjükbe.

— Azért kezdtem el edzeni, hogy felszedjek magamra néhány kilót, méghozzá izomból. Tudod, hogy legyen formám — ezt már egy kedves ismerősöm, Foki Aleksandra mondja, aki az álmait egy topolyai edzőteremben igyekszik valóra váltani. Ő 2015-ben ismerkedett meg ezzel az életformával. Kezdetben 5-10 kg-os súlyokkal dolgozott, ma 50-60-nál tart. A fejlődés meghozta a kedvét a versenyzéshez is. — Kisebb-nagyobb sikerrel versenyeztem már Topolyán, Győrben, Kecskeméten, Belgrádban, valamint Romániában is, ahonnan nagy örömömre második helyezéssel tértem haza.

A versenyekre való felkészülés kemény munka. Szigorúan be kell tartani a táplálkozási szabályokat, hiszen a siker 70%-a ettől függ. A maradék 30% a rendszeres edzés. A zentagunarasi lány nem riad vissza a kihívásoktól. Díjakat és sikert akar. És nemcsak a zsűri előtt szeretné megmutatni magát, hanem másoknak is segítene abban, hogy megtanulják eredményesen átmozgatni a testüket. Aleksandra azt tervezi, hogy hamarosan személyi edzőként kezd el dolgozni. Úgy véli, manapság már nemcsak a férfiaknak, hanem a nőknek is meg kell alapozniuk a jó fizikumot. Erre szinte minden nagyobb településen, sőt, egyre több faluban is van lehetőség Vajdaság-szerte. A napjainkban népszerű izommunka időseknek és fiataloknak egyaránt jót tesz. A test fiatalon tartásának ez az egyik kulcsa, állítják a rekreatív sport szerelmesei, akikhez jómagam is tartozom.


A nyitókép illusztráció: www.flickr.com/photos/aminemorsli

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..