home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egy tengere vesztett hajóskapitány
AGÁRDI Gábor
2013.08.21.
LXVIII. évf. 34. szám
Egy tengere vesztett hajóskapitány

A színész az a művész, aki a papírra álmodott gondolatokat életre kelti. Minden korban van legalább egy olyan személy, akit a Teremtő képessé tesz erre a feladatra. Ilyen istenáldotta tehetség a budapesti születésű Kossuth-díjas Rudolf Péter, aki 1959-ben látta meg a napvilágot.

Ifjúkorában egy Angyali Sziget nevű Duna menti vidéken töltötte a nyarait a nagyszüleinél. Barátaival indákon csüngtek, és teli torokból ordítottak, valahogy úgy, mint Tarzan. Erről az élményéről egyszer novellát írt, és megjelentette, de azóta sem publikált. Nehéz természetű, folyton verekedő, ambiciózus srác volt. Egész életében az igazságérzete vezérelte. Fiatalon arra vágyott, hogy író, rendező, színész és zongoraművész lehessen egy személyben. Első színházi főszerepét már harmadéves főiskolás korában eljátszhatta. A Szentivánéji álomban Puckot alakította. A nyolcvanas évek végére gyakorlatilag a Vígszínház mögötti étteremben „élt”. A direktori értesítőket is egyenesen a Művész Kávéházba kapta. Elmondása szerint onnan váltotta meg a világot. Tehetsége ellenére a díjak nem sokszor találták meg, a kritikusok viszont annál többször. Mindemellett a legjobban az bosszantja, hogy a magyar színészi lét nem teszi lehetővé, hogy egy nagy szerep előtt a művész semmi mással, csak a testével és a lelkével foglalkozzon. Mégis jólesik neki a világot jelentő deszkákon megméretkeznie, ez ad ugyanis neki erőt, amikor úgy érezi, minden elveszett. Persze hiába Thália szentélye, a nagyközönség a vászonról ismeri leginkább. Ártatlan, kisfiús ábrázata is hozzásegítette a filmbeli sikerhez. A kezdeti szárnyalás után azonban lassan elmaradoztak a felkérések, ezért úgy döntött, hogy ő ad lehetőséget magának. Ekkor született meg az Üvegtigris filmtrilógia első része. Az ötletet adó könyvet Bús Gábor barátja eredetileg színdarabnak szánta, mégis film lett belőle, Rudolfot ugyanis megbabonázta a celluloid szaga. Egy alkalommal még Bruce Willis partnere is leehetett volna egy epizódszerep erejéig a Die Hard legújabb folytatásában, A drágább, mint az életed címűben. Mivel azonban a forgatás egybeesett lánya montreali diplomaosztójával, ezt a családapai eseményt választotta. Mégsem sajnálja, hogy nem lett belőle hollywoodi csillag.

Rudolf Péter annyi mindent szeret ebben a világban, hogy felhőtlenül boldog ember lehetne, mégis örökké szerelmei között őrlődik. Ilyennek született. Félreértés ne essék, sosem volt elégedetlen, csupán azt nem tudja, hogy azt csinálja-e, amit kellene. Néha az az érzése, hogy olyan, mint a tízpróbázó, aki a magasugrásban folyton alulmarad, de elég nyitott ahhoz, hogy mégis nekiveselkedjen a versenynek. Mindezek tükrében életének egyenlege legtöbbször nullszaldóra szokott kijönni. Hős akart lenni, de még katonaként is gyereknek nézték. Majdnem focista, és majdnem elégedett. Úgy véli, hogy semmi olyat sem tett le az asztalra, ami miatt nyomdafestéket kellene rá pazarolni. Önmagát örökké megkérdőjelező, kétségeit folyamatosan maga előtt görgető, alkotó ember. Kollégái állítják, hogy sokszínű, minden érdekli, és lehetetlen egyetlen irányból megközelíteni.

Egykoron tengerész szeretett volna lenni. Hajóskapitány, akinek nincs állandó kikötője, de mégis tartozik alahová. Otthona az örökké mozgásban lévő csónak, ahol az ember átéli azt a megoldhatatlan helyzetet, amikor egy helyben áll, mégis előre halad.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..