home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Egészségügy, citera és tekerőlant
Bacsik Lőrinc Natália
2017.10.13.
LXXII. évf. 40. szám
Egészségügy, citera és tekerőlant

Ördög Lóránt kisoroszi fiatal szeptemberben kezdte meg a negyedik osztályt a nagybecskereki Egészségügyi Középiskolában.

Jövőre Szegeden folytatná tanulmányait, az orvosi egyetemen. A tanulás mellett a hobbijára is szeretne időt szakítani, mert nemrégiben egy rangos zenei elismerésben részesült.

— Ötödik osztályos koromban kezdtem el foglalkozni zenével a kisoroszi iskolai citerazenekarban, Talpai Ildikó tanítónő vezetésével — mesélte Lóránt. — Utána, ha jól emlékszem, hatodikban egy kis szünetet tartottam — amit most már megbántam —, majd hetedik osztályban újrakezdtem. Azóta folyamatosan zenélek, nyáron népzenei táborokba, fellépésekre járok. A nyolcadik osztály végén kezdtem el tekerőlanttal is foglalkozni, azon is rendszeresen játszom. Kétszer vettem részt a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén előbb tekerőlanttal, majd az idén citerajátékkal. A versenyt a magyartanárnőm, Kapusi Kornélia ajánlotta a figyelmembe. Igaz, ő főleg arra buzdította az osztályt, hogy irodalmi művekkel jelentkezzünk, de miután megkérdeztem, van-e a versenynek népművészeti ága, azt mondta, nekem ott a helyem. Mivel én általában mindennap zenélek, nem igazán volt szükség nagyobb felkészülésre. Azért a verseny előtt néhány nappal egy kicsit intenzívebben, többször játszottam el azt a dalcsokrot, amellyel végül felléptem. A tekerőlanttal a hangszeres kategóriában második lettem, a citerával viszont jobb eredményt értem el. Alföldi betyárdalokat játszottam, amiért a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Bodor Anikó-díjban részesített, melyet első alkalommal ítéltek oda a Középiskolások Népművészeti Vetélkedőjén. Ezt az elismerést azok a vajdasági népzenészek kapják, akik a leghitelesebben tudják tolmácsolni a hazai népzenei anyagot. Megtisztelő számomra, hogy most már én is a vajdasági Bodor Anikó-díjasok közé tartozhatok. Az idén részt vettem az Aranycitera elnevezésű versenyen is Szenttamáson. Ott is a betyárdalcsokrot játszottam el, és a zsűritől arany minősítést, valamint Aranycitera díjat kaptam. A bírálóbizottság Vajdaság idei legsikeresebb citerásának nevezett. Ez adott egy kis önbizalmat, hogy jelentkezzek a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató tv-műsorba. Részt is vettem a keszthelyi területi válogatón Magyarországon, ám a nyáron sajnos arról értesítettek, hogy nem jutottam tovább az élő adásba. Muzslyai dallamokat játszottam, mert szerettem volna valami olyannal bemutatkozni, ami kötődik hozzám — én ugyanis a muzslyai kollégium lakója vagyok. A Pávára Lele József muzslyai citerás bácsinál készültem. Hetente jártam hozzá, és elsajátítottam a csakis Muzslyára jellegzetes technikát, a sánta pöngetést. Erre a játékmódra egy bizonyos aszimmetrikus ritmus jellemző, és csak Muzslyán játszanak/játszottak így. Az, hogy nem jutottam tovább, nem sújtott le annyira. Ha lesz másik alkalom, ismét próbálkozom. A zenélést nem hagyom abba emiatt. Fontosnak tartom, hogy gazdagítsam a vajdasági népzenészek társaságát, viszont ennél sokkal lényegesebb, hogy ne hagyjam veszni a magyar népzene hagyományát. Ha tehetem, másokat is arra buzdítok, hogy foglalkozzanak népzenével. Örülök, hogy Kisoroszon még mindig működik a citerazenekar, és szép eredményeket ér el. További sok sikert kívánok!  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..