home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Dzsesszéletérzés Silver Smoke-módra
Zvekán Péter
2013.08.21.
LXVIII. évf. 34. szám
Dzsesszéletérzés Silver Smoke-módra

A 12. Interetno Fesztivál az előző évekhez hasonlóan az idén is ígéretes programokat kínál. A hazai tánccsoportokon kívül pl. Romániából, Magyarországról, Lengyelországból, Indonéziából, Oroszországból is érkeznek fellépők, és fergeteges koncertek is várják az érdeklődőket. A látogatók élvezhetik a Talamba ütőegyüttes, a Drum and Folk zenekar, valamint a szabadkai Silver Smoke zenekar koncertjét is. Ennek apropóján beszélgettem el Garai Róberttel, a Silver Smoke basszusgitárosával a megalakulásukról, stílusukról és a koncertjeikről.

* Hogyan találkoztatok?
— Mindegyikünk játszott valamilyen formációban, de valami oknál fogva egyik sem működött hosszú távon. Ezt megelégelve a zenekar vezetője, Kovács Miki úgy döntött, hogy összeállít egy olyan csapatot, amelyben mindenki komolyan veszi a zenélést. Jómagam a 2011-ben megalapított zenekarban még nem játszottam, de amikor kiderült, hogy az addigi basszusgitáros, Forgács Ákos felvételt nyert a Berkley-re bevettek a helyére.

* Kik alkotják a Silver Smoke-ot?
— A zenekar négy tagból áll: Kovács Miki a zongorista, Behtler Jovana az énekes, Antonio Gabor a dobos, jómagam pedig basszusgitáron játszom. Már az első pillanattól kezdve érezhető volt, hogy azonos az érdeklődési körünk, célunk.

* Mire utal a csapat elnevezése?
— Az éjszakai élet hangulatát, valamint az ital, a cigarettafüst és a dzsesszzene egyvelegét szerettük volna tükrözni.

* Mit nyújt nektek a dzsesszéletérzés?
— Fontosnak tartjuk, de el kell ismernem, hogy zenénkben ezt a feelinget egyértelműen Miki zongorajátéka adja. Nagyon jól be tudja illeszteni ezt a stílust a modern ízlésvilágba. Valójában mindegyikünk hozta magával saját zenei irányultságát, és az egybeolvasztásukkal kaptuk meg az egyéni hangzásunkat.

* Nehéz megszólaltatni mások dalait?
— Miután kiválogatjuk a dalokat, mindenkinek el kell döntenie, hogy tud-e azonosulni vele. Ha a válasz igen, akkor a próbán szinte pillanatok alatt összeforr, és új köntösbe bújtatva megszületik a szerzemény. Persze ez nem mindig sikerül. Pl. próbálkoztunk egy Dirty Loops-dallal, de nem tudtuk úgy megszólaltatni, ahogyan szerettük volna. Ilyenkor egyszerűen le kell mondani róla, mert ami nem megy, azt nem szabad erőltetni. Szerencsére ilyesmi ritkán fordul elő, így folyamatosan tudjuk bővíteni a repertoárunkat.



* Kinek a dalait dolgozzátok fel?
— Fontosnak tartjuk, hogy változatos legyen a repertoárunk, ezért játszunk George Michael-, Jamiroquai-, Jessie J-, Duffy- és Lana Del Ray-számokat is. A régebbi és új szerzemények műsorra tűzésével azt szeretnénk elérni, hogy ne legyünk egyhangúak, és az emberek reakcióiból ítélve — jól döntöttünk.

* Mikor léptetek fel először?
— A múlt évben játszottunk először, és azonnal három egymást követő napon. Sikeres volt mindhárom fellépésünk, és ennek eredményeként megnőtt az önbizalmunk is. Az említett hétvége után már nem izgultunk többé.

* Hol szerettek legjobban koncertezni?
— Nagyon szívesen lépünk fel bármilyen rendezvényen, fesztiválon, elsősorban azonban klubzenekarnak tartjuk magunkat. Egyszerűen azért, mert a klubhangulat nagyon közel áll a szívünkhöz. Szabadkán klubzenére nem nagyon van lehetőség, szerencsére a környező városokból is kapunk meghívást. Szabadka egyébként több tekintetben furcsa — ezt nemcsak én gondolom így —, az utóbbi időben megjelenő akusztikus duók és triók pedig annyira leverték az árakat, hogy szinte lehetetlenné tették a nagyobb zenekarok életét.

* Mi lehet erre a megoldás?
— A megoldás délebben keresendő. Újvidéken és Belgrádban lényegesen nagyobb, pezsgőbb az éjszakai élet. A mi vágyunk is az, hogy a nagyobb városok nívós szórakozóhelyein léphessünk fel rendszeresen.

* Tavaly már felléptetek az Intereto Fesztiválon, az idén kétszer vesztek részt rajta.
— Már tavaly is nagyon örültünk a lehetőségnek. Sokat készültünk rá, de sajnos az eredetileg szabadtérre tervezett fellépésünket elmosta az eső, így be kellett húzódnunk a Népkör nagytermébe. Bevallom, kicsit tartottunk a hangulattól, de feleslegesen aggódtunk: frenetikusra sikeredett a buli. Az pedig, hogy az idén visszahívtak bennünket, nagyon jó érzéssel tölt el bennünket. Fellépünk a nyitónapon, augusztus 22-én 23 órakor, majd 26-án, ugyanabban az időpontban is birtokba vehetjük a Népkör színpadát. Már nagyon várjuk a fellépéseket, és reméljük, sokan kíváncsiak lesznek rá.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..