home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Dinnyeszezon
NAGY Nándor
2013.08.21.
LXVIII. évf. 34. szám
Dinnyeszezon

A kormányátalakítás okozta izgalmak az idén kissé háttérbe szorították a dinnyeszezont, noha a dinnye és a vízfejűség igen közel áll egymáshoz. Miközben a vajdasági földet arab és kínai beruházóknak kínáljuk féláron, mellőzzük a belső aranytartalékokat és lehetőségeket.

Rendben van: a cukorgyárak és a cukorgyártás lebőgött, az állattenyésztőkkel együtt — akik immár saját maguk kénytelenek bőgni, ha már kukorékolni nem mernek. De a mindennapi betevő, a kenyér is csalódást okoz, a búza miatt. Az okosabbak megpróbálhatnak anyagi számítást végezni a következő adatok, illetve tények alapján: a felvásárlók 16 dinárt kínálnak az újbúza kilójáért, mikor egy pár dekás kifli 25 dinárba kerül. Tehát — másfél kiló búza egy kifliért! Azt kellene megállapítani, hogy ki van itt nyereségben és ki veszteségben. Az állam ugyanis nem veszíthet, hiszen minden a termelőé, a dolgozóé, a vásárlóé, az adófizető polgáré. Ezért csak mosolyogni tudunk azon a nagylelkű bejelentésen, hogy a polgárok helyzetének megkönnyítéséért eltörlik a tévé- és rádió-előfizetést, ezért az állami költségvetésből pénzelik majd a köztársasági és a tartományi közszolgálati rádiót és televíziót. A nagylelkű állam viszont elhallgatja, hogy a költségvetés pénzét is a polgárok adják. Csakúgy, mint a havi előfizetést.
Miközben ilyen létfontosságú kérdéseken rágódunk, ismét elmúlt egy dinnyeszezon. Pedig a dinnye sok mindent megoldhatna, a vízfejűek helyett is. A jószág és a 16 dináros búza helyett a dinnyével kellene foglalkozni, mégpedig egy sikeres szerémségi dinnyetermesztő példáját követve. Nevét és pontos címét az adóhatóság és a maffia figyelme felkeltésének elkerülése végett nem említjük, csak annyit mondunk, hogy 60 hektáron termeszthet dinnyét, a hozama pedig több mint 2500 tonna. Tovább részletezve: 300 ezer 2—20 kilogrammos dinnye. Miután a kereskedők és a viszonteladók egyszer-kétszer átejtették, saját kiviteli céget alapított, és saját szervezésben szállít Dániába, Németországba, a skandináv országokba, sőt az angol királyi udvarnak is. Ez a dinnyésgazda nemrégiben 85 ezer euróért egy olyan berendezést vásárolt, amely egy óra alatt 25 tonna terményt osztályoz és csomagol méret és súly szerint. A főidényben — júliustól október elsejéig — átlagban 20-25 idénymunkást alkalmaz, 5 ezer dináros napidíjért.
Átalakuló kormányunk sajnos még nem figyelt fel a dinnye kínálta lehetőségekre. Hanem inkább a Morava—Égei-tenger-csatornával és az új, szerbiai aranylelőhelyekkel foglalkozik. Ha engem kérdeznének, én ezt az ügyes szerémségi dinnyetermesztőt még a kormányba is javasolnám, vagy legalább megalakítanám a dinnyeügynökséget, mely a dinnyetermesztés fellendítésével foglalkozna. A fejlesztéséről már gyerekkoromban is beszéltek az idősebbek. Azt jósolták, hogy eljön az idő, amikor bolhával keresztezik majd a dinnyét, és akkor a fekete magocskák maguktól kiugrálnak belőle. Ezt talán már meg is valósíthatnánk — csak egy jó kormány kellene hozzá.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..